​Els parcs naturals regulen de nou l'accés motoritzat per evitar aglomeracions

Entre les mesures hi ha serveis de bus llançadora i l'obertura d'aparcaments amb reserva prèvia

Un cartell instal·lat on s'indica que no es pot aparcar als vorals de l'accés a la punta de Cap de Creus
Un cartell instal·lat on s'indica que no es pot aparcar als vorals de l'accés a la punta de Cap de Creus | ACN
Redacció
22 de juny del 2022
Actualitzat a les 11:33h
Els parcs naturals gestionats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural comencen a implementar mesures per ordenar el seu accés aquest estiu i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural, com ja van començar a fer l’estiu passat. Totes aquestes accions s’emmarquen dins del pla de xoc endegat pel Departament per compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i turístiques. Entre les mesures hi ha serveis de bus llançadora i l’obertura d’aparcaments amb reserva prèvia.

Aquest és el cas del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que ja va començar a aplicar la regulació de l’accés motoritzat el 4 de juny. Les limitacions, que estaran vigents fins a l’octubre, es duran a terme conjuntament amb l’Ajuntament de Queralbs (Ripollès) i seran per als vehicles que vulguin accedir tant a la collada de Fontalba com a les Gorges del Freser i el paratge de Daió de Baix. Els mesos de juny i juliol, la regulació estarà vigent en caps de setmana i festius, mentre que a l’agost passarà a ser diària. A partir dels mesos de setembre i octubre, tornarà a estar vigent només en cap de setmana.

En el cas de la collada de Fontalba, es limita l’accessibilitat a 60 vehicles sota reserva prèvia i amb un pagament anticipat de 5 euros per vehicle i dia. Pel que fa a l’accés a Daió de Baix, que és punt de partida del camí que porta a peu cap a les Gorges del Freser i Coma de Vaca, cal deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha pocs metres abans de l’acabament de la pista i que té capacitat per a 44 places. El pagament també serà de 5 euros per vehicle i, en aquest cas, no caldrà reserva prèvia. Es podrà realitzar mitjançant targeta bancària a la barrera de l’inici de la pista de Daió.

Així mateix, no està permès aparcar vehicles al llarg de la pista pavimentada de Daió, ni tampoc a la placeta que hi ha al final de la pista ni a la carretera de Serrat.

Al Parc Natural de Cap de Creus, conjuntament amb l’Ajuntament de Cadaqués, des del 15 de juny torna a funcionar el servei de bus llançadora des de l’aparcament d’Es Corral d’en Morell fins al Far de Cap de Creus, atès que no es permet el pas de vehicles per la carretera entre el municipi i el far durant el període estival per evitar la massificació en aquest paratge protegit. El servei estarà en funcionament tots els dies des del 24 de juny fins al 30 de setembre. També hi haurà restriccions a l’accés de les cales de Roses amb vehicles de quatre rodes a partir del 15 de juliol i l’Ajuntament de Roses ha habilitat diversos punts d’aparcament.
 

Anàlisi dels visitants al parc. Foto: Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser


Al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, conjuntament amb l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, es tanca l’accés per a vehicles a tot el massís del Montgrí entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Així mateix, entre l’1 de juliol i el 31 de setembre s’habilitarà un aparcament temporal per regular l’excés de vehicles a la zona de la Gola Sud i la Fonollera.

Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, com és habitual, s’establiran controls per evitar la sobreocupació i les cues en els aparcaments habilitats. Així mateix, en els espais naturals protegits que gestiona el Consorci de l’Alta Garrotxa, com la riera de Sant Aniol, hi haurà servei de reserva prèvia a l’àrea d’acollida de Sadernes els mesos de juliol i agost, entre d’altres mesures.