1 de 10
sant joan

Els municipis catalans que ja han prohibit els petards per Sant Joan

Vallromanes, Valldoreix o Sant Esteve de la Sarga són alguns dels territoris que han adoptat aquesta mesura davant el risc d'incendis

Petards en una revetlla de Sant Joan a Barcelona | ACN
per L.G., Barcelona, Catalunya | 21 de juny de 2022 a les 13:50 |
Aquest article es va publicar originalment el 21 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'ajuntament de Vallromanes (Vallès Oriental) i l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix (Vallès Occidental) han prohibit la venda de petards en tot el terme coincidint amb la proximitat de la revetlla de Sant Joan, així com el seu llançament i l'encesa de fogueres. Es tracta d'una mesura que s'aplica per prevenir possibles incendis, després d'una forta onada de calor i d'una llarga etapa amb pluges minses que fan que el bosc estigui més sec del que seria habitual. A Vic, els petards més sorollosos estaran prohibits al centre de la ciutat.

Altres municipis, com Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental), Vallirana, Castellví de Rosanes (Baix Llobregat) o Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) també han prohibit l'ús de material pirotècnic en tot el terme municipal, així com l'encesa de fogueres tradicionals de la nit del 23 de juny.


En el cas de Vallromanes, s'ha emès un ban en què s'actua en defensa dels boscos i també dels animals. "Queda prohibit fer fogueres, llançar coets, focs d’artifici i altres artefactes pirotècnics a cap indret del municipi, durant els mesos de juny a setembre, en conseqüència no es permet la venda de pirotècnia a tot el terme municipal", destaca el text.


A Valldoreix s'ha decidit actuar de la mateixa manera. "Atès l'elevat risc per les altes temperatures us demano que us abstingueu de celebrar les revetlles amb fogueres, petards o focs d'artifici", assenyala el president de l'EMD, Josep Puig, en un missatge institucional. Bigues i Riells del Fai, Castellví de Rosanes o Vallirana han optat per prohibir l'ús de material pirotècnic a tot el municipi, així com l'encesa de fogueres. La majoria dels municipis mantenen aquestes prohibicions fins als mesos de setembre i octubre.

En el cas de Sant Esteve de la Sarga, l'Ajuntament no autoritzarà aquest Sant Joan l'encesa de fogueres, així com tampoc el llançament de coets, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc en tot el municipi. El consistori ha pres aquesta decisió arran de "l'alt risc d'incendi, l'extrema sequera i les elevades temperatures", segons recull el ban que va publicar divendres.


De la mateixa manera, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) tampoc permetrà fer fogueres però, en aquest cas, només recomana evitar tirar coets i petards. És molt similar, de fet, al missatge dels Bombers de Barcelona: recomanació de no tirar coets ni fanals. El Govern preveu restriccions de cara a Sant Joan per evitar incendis, però tot sembla indicar que no inclourà la prohibició de llençar petards.

A les comarques gironines, l'Ajuntament de Garriguella ha dictat un ban d'alcaldia que exposa que són dates en què tradicionalment es tiren coets i petards i es fan fogueres, unes accions que "representen un alt risc d'incendis": "Per això, i d'acord amb la normativa sobre prevenció i protecció contra incendis forestals, enguany s'ha dictat el ban prohibint llençar petards i coets dels quals no es controla el destí així com l'encesa de fogueres en tot el terme municipal".


D'altra banda, Olivella (Garraf), afectat per un incendi forestal des de dissabte, reedita la limitació de llançament de petards a un únic punt del municipi, la plaça de Catalunya, només per a menors de 16 anys en companyia d'un adult. Això serà possible sempre que no siguin petards voladors, i amb horari limitat: el dia 23 de juny des de les 17.00 h i fins a les 1.00 h, i el dia 24 des de les 17.00 h i fins a les 20.00 h.

Altres notícies que et poden interessar

 

 

Participació