calor

Vuit trucs imprescindibles per refrescar el pis en plena onada de calor

Recomanacions senzilles per fer baixar la temperatura de la llar

per NacióDigital, 18 de juny de 2022 a les 20:10 |
Abaixar les persianes a les hores de més calor pot ajudar a rebaixar alguns graus la temperatura a casa | Albert Alemany

Fa una calor insuportable, tant durant el dia com a la nit. Per això, seguint alguns trucs senzills podeu aconseguir refrescar el vostre pis sense necessitat d'encendre l'aire condicionat. Segons ha explicat RAC1, amb un vuit passos senzills podreu aconseguir rebaixar alguns graus la temperatura a casa. Aquí també us expliquem què podeu fer per dormir millor a les nits i què heu de fer en cas de patir un cop de calor.

Ventilar quan no fa sol


Anem per punts. En primer lloc, és important ventilar el pis a les hores de menys calor: això acostuma a ser a primera hora del matí (de sis a vuit, aproximadament) i un cop s'hagi post el sol.

Persianes abaixades


Segon truc: abaixar les persianes sempre que fora faci més calor que dins. D'aquesta manera evitem que entri sol a casa. Si teniu tendals o cortines, també us ajudarà a fer baixar la temperatura. 

Els ventiladors


Ajuden a crear corrents d'aire i reduir la sensació de calor, i són més eficients que l'aire condicionat. Segons l'Institut Català de l'Energia, tres mesos d'aire condicionat costen uns 200 euros mentre que el ventilador només consumeix uns 15 euros d'electricitat.

Fregar o ruixar el terra


El terra absorbeix molta calor, per això convé fregar amb aigua freda aquells terres de terrasses, balcons o habitacions que més s'escalfen. 

Pocs electrodomèstics


Llums, fogons, forn... Tot això genera escalfor, per tant més val no encendre-ho si no és imprescindible. També és recomanable fer menjars freds. Si volem cuinar, millor de nit. 

Les plantes refresquen


Les plantes ajuden a refrescar l'ambient. L'aloe vera, el ficus, la falguera o la sansevièra ajuden a reduir la sensació de calor i purificar l'aire. Més val regar-les de nit, per tal que la humitat refresqui la llar.

Aigua, aigua, aigua


Sobretot, aquests dies de tanta calor és imprescindible veure molta aigua i refrescar-se. Dutxes d'aigua freda o mullar-se el clatell, el front i els canells també ajuda.

Roba fresca i lleugera


La roba també és important. Aquests dies, sobretot teixits de cotó, lli i seda, que són els que menys acumulen la calor. I si pot ser, de colors clars.

 

Participació