Dia 1 de la campanya forestal: un dels incendis, ja extingit, a l'Alt Empordà

Les comarques de la Noguera, el Priorat i la Terra Alta també pateixen focs en plena onada de calor, mentre se superen els 40 graus a bona part del territori

Incendi forestal a Corbera d'Ebre
Incendi forestal a Corbera d'Ebre | Bombers
Irene Montagut
15 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:45h
Primer dia de campanya forestal i Catalunya ja té actius quatre incendis que cremen simultàniament a diferents punts del país. La comarca lleidatana de la Noguera, amb el focus al poble de Baldomar, és la més afectada, ja que l'incendi forestal que, per ara, crema zones de conreu i de bosc, té actives més de 60 dotacions dels Bombers de la Generalitat. Poc després de les cinc de la tarda s'ha avisat d'un nou incendi també a la Noguera, en aquest cas al nucli urbà de Foradada, també a Artesa de Segre. Els Bombers el donen per perimetrat.

Al sud de Catalunya hi ha actius dos incendis. El primer, a la Morera del Montsant, al Priorat, crema vegetació en una zona propera a Scala Dei. Per ara, hi ha actives cinc dotacions terrestres, ja que els Bombers asseguren que no representa cap perill i el donen per controlat a les 17.30 h. El que sí que preocupa és a la Terra Alta, concretament a Corbera d'Ebre, on crema des de poc abans de les tres de la tarda un altre incendi forestal en què ja treballen almenys 29 dotacions dels Bombers.

Els efectius concentren la seva activitat al flanc dret i al cap de l'incendi per ancorar les flames i evitar que s'acostin a la carretera que connecta amb la Fatarella. Per ara, els Bombers han informat que les flames han afectat un parc eòlic.

El Vallès Oriental també s'ha vist afectat aquest dimecres a la tarda per un incendi forestal a Lliçà d'Amunt, on els bombers treballen des de poc abans de les 5 de la tarda. Segons ha informat el cos, les flames estan situades en un camp de blat de la zona de Santa Justa, prop de Bosch. Alhora, celebren que el camp ja està segat, cosa que els hi hauria de facilitar la feina.

D'altra banda, a l'altre extrem del país, a l'Alt Empordà, un incendi de menor mesura ha cremat aproximadament una hectàrea de vegetació al municipi de Rabós. Els Bombers l'han donat per extingit poc abans de les sis de la tarda. 

Càmping desallotjat a la franja amb l'Aragó per un incendi a Vall-de-Roures
Un incendi forestal s'ha declarat al municipi de Vall-de-Roures, a la franja amb l'Aragó. Ha obligat a desallotjar l'escorxador municipal i 50 persones del càmping de la localitat. L'Aragó ha activat el nivell 1 del pla especial d'emergències per incendis forestals, que correspon a una situació d'emergència extraordinària que pot afectar greument massa forestal o poblacions, segons l'executiu aragonès. 

Primera onada de calor de l'estiu
Una calor insuportable segueix arrasant tot Catalunya des de l'inici d'aquesta setmana. La previsió inicial era que a partir de dimecres els termòmetres començarien a baixar, encara que les xifres de temperatura es mantindrien a l'alça en comparació en altres anys. Doncs no. Les altes temperatures seguiran en augment fins divendres, arribant a certes zones del país a una xifra de 40 graus o superior. Segons les dades del Meteocat, fins les 16h de la tarda d'aquest dimecres, diversos punts de Catalunya ja han arribat a trencar la barrera: Vinebre (42,6º), Ascó (42º), el Masroig (41,9º), Pantà de Riba-roja (41,6º), Torroja del Priorat (41,6º), Aldover (41,5º), Seròs (41,4º), Pantà de Siurana (41,3º), Benissanet (41,3º) i Albesa (41º).

A més, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquest dimecres la campanya forestal per aquest estiu, i l'ha qualificada de molt complicada per la sequera i la calor. Elena ha avisat que serà una temporada dura i sostinguda en el temps, "portem molt de temps amb poca pluja i una calor extraordinària, però alhora amb temperatures mínimes molt altes i una sequera extrema", tot recordant que "venim d'un hivern sec, que ve d'un altre sec".