El COE no descarta una candidatura liderada per Catalunya als Jocs d'Hivern

L'organisme trenca les negociacions amb l'Aragó i plantejarà una proposta pròpia. El Govern insisteix que vol acollir el projecte olímpic

Laura Vilagrà reunida amb el COE sense la representació de l'Aragó.
Laura Vilagrà reunida amb el COE sense la representació de l'Aragó. | ACN.
24 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:25h
No hi haurà candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per optar als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha certificat el trencament de les negociacions entre les dues delegacions després d'onze reunions que no han tingut èxit i ha obert la porta, així, a una candidatura amb més pes per a Catalunya. La part catalana, que no descarta l'opció d'una candidatura en solitari, insisteix que vol acollir els Jocs d'Hivern i que, arribat el cas, el país està preparat per fer-ho sense l'Aragó. 

El president del COE, Alejandro Blanco, ha dit que continuarà la tasca per poder presentar un projecte "tècnicament immillorable, sostenible en el social, l'econòmic i el mediambiental, que contribueixi a la regeneració del territori i que, alhora, respongui als requeriments i normes del COI". Fonts del Departament de la Presidència consultades per NacióDigital mantenen que el COE ha de fer una proposta pròpia però insisteixen que Catalunya pot assumir els Jocs en solitari si s'arriba a aquest escenari.

La delegació aragonesa, que prèviament havia acceptat un acord tècnic amb Catalunya, va desmarcar-se'n i des d'aleshores no s'ha pogut reconduir la situació, especialment per l'oposició del president aragonès, Javier Lambán. En la reunió d'aquest dilluns, la part aragonesa volia tornar a discutir sobre punts que ja s'havien tancat en reunions anteriors i el COE ha optat per tancar la possibilitat d'una candidatura conjunta. No hi haurà, per tant, noves reunions com les que hi ha hagut fins ara. 

Tot plegat, mentre aquest divendres s'ha de signar el decret de convocatòria de la consulta sobre els Jocs d'Hivern, prevista pel 24 de juliol a l'Alt Pirineu i Aran. Als ciutadans del Berguedà, Solsonès i Ripollès se'ls preguntarà si es volen "involucrar" en el projecte olímpic. Mentrestant, al Pirineu el projecte olímpic no agrada a tothom i fa uns dies milers de persones es van manifestar per exigir al Govern desistir de la candidatura olímpica i plantejar un projecte alternatiu per al territori.