​El càmping més sostenible de Catalunya

La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador rep un nou guardó: el prestigiós premi Alimara a la sostenibilitat

El càmping La Ballena Alegre, a vista d'ocell.
El càmping La Ballena Alegre, a vista d'ocell. | Paula Jaume.
NacióGirona
16 de maig del 2022
El càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador continua acumulant reconeixaments per la seva aposta per la sostenibilitat. El darrer és l'Alimara, un prestigiós guardó atorgat pel CETT i el Saló del Turisme B-Travel, que ha distingit l'establiment de la Costa Brava per la innovadora campanya “Vacances responsables”.

Els premis Alimara, que enguany han arribat a la 37a edició, reconeixen els projectes més innovadors i transformadors del turisme, l’hoteleria i la gastronomia. Els guardons són atorgats pel CETT, centre universitari de referència de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, juntament amb el Saló del Turisme B-Travel.

El jurat, en la categoria de sostenibilitat, va destacar que la campanya “Vacances responsables” de La Ballena Alegre “no només implementa estratègies i accions per potenciar la sostenibilitat i el medi ambient sinó que també implica el turista a posar en pràctica aquest tipus de comportaments responsables en la seva activitat”. A més, segons el jurat, és una proposta “líder, referent, que té un impacte real i positiu en el territori i que deixa veure projectes de futur”.

El premi el van recollir el director de La Ballena Alegre, Toni Castellar, acompanyat del president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra. Castellar va agrair el reconeixement i va destacar que la campanya és fruit de la feina de tot l’equip del càmping. “Estem molt satisfets perquè la iniciativa ha ajudat a fer visible el treball que estem fent des de fa 20 anys en l’àmbit de la sostenibilitat i, a més, ha contribuït a la conscienciació dels nostres clients per la tant necessària cura pel planeta”, va afegir Castellar. El president de l’Associació de Càmpings de Girona, per la seva banda, va remarcar l’esforç del càmping premiat, i del sector en general, per ser cada vegada més sostenible i dur a terme iniciatives respectuoses amb el medi ambient.


Uns 1.000 metres quadrats d’espais polivalents del càmping que abans s’alimentaven amb gas avui ho fan exclusivament amb energies renovables. L’establiment compta amb allotjaments 100% autosuficients energèticament, interconnectats de manera intel·ligent per poder compartir l’energia sobrant d’un allotjament a un altre. Un projecte que ha estat reconegut amb el prestigiós premi Europea Solar Prize 2020, considerat  la “Champions de les energies renovables”.

Al 2021, en plena pandèmia, es va impulsar la campanya “Vacances responsables” per fer visible entre les persones que s’hi allotgen tota la feina que l’establiment està fent en l’àmbit de la sostenibilitat des de fa anys i aconseguir la seva implicació en el respecte per l’entorn. Una de les accions que s’han dut a terme en el marc d’aquesta campanya són un sorteig d’unes vacances entre els clients que fan servir els bungalous de forma més eficient energèticament. D’aquesta manera, han aconseguit que algun client arribi pràcticament al 100% d’autosuficiència durant una setmana d’estada.  

L’establiment també fomenta el consum de productes de km0 apostant per proveïdors que treballen en aquesta línia. Aquesta temporada donaran a conèixer als seus clients, a través d’uns vídeos, la història i trajectòria de cinc proveïdors de productes de km0 i ecològics del càmping. A més,  promouen activitats per acostar la gastronomia catalana als clients a través de tallers de cuina que s’organitzen dins els espais de lleure.