manifestació

Cremen fotos del rei en una protesta contra la Fundació Princesa de Girona

Una cinquantena de manifestants ha anat fins al CaixaFòrum fent sonar xiulets, hi han penjat cartells i hi han fet pintades

per NacióDigital, Girona, Catalunya | 10 de maig de 2022 a les 12:46 |
Crema de fotos en la protesta. | ACN.
Protesta antimonàrquica a Girona amb crema de fotos del rei per a mostrar el rebuig a l'acte que aquest dimecres la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) celebra a la ciutat. L'entitat tanca el Tour del Talent, que s'ha celebrat a diferents ciutats de l'Estat, i anuncia el Premi Internacional 2022 (un dels guardons que lliura anualment).

Una cinquantena de persones, convocades per la Plataforma Antimonàrquica de Girona, s'han concentrat a la plaça del Vi, han cridat consignes contra Felip VI i els borbons, i han anat en manifestació fins al CaixaFòrum, un dels llocs que ahir va acollir actes del tour. Allà han enganxat cartells, han cremat fotos amb la cara del rei i el logotip de la FPdGi i han fet pintades al terra i als vidres.


"Fa anys que el Rei és persona non grata a la ciutat; celebrem que cada vegada que la fundació vulgui organitzar un acte tinguin problemes, i desitgem que no vingui mai més", ha afirmat un dels portaveus, Tavi Casellas. Un dels altres portaveus de la coordinadora, Quim Tell, ha assegurat que "la lluita dóna els seus fruits" i ha demanat que la gent es continuï "mobilitzant".

La FPdGi tanca avui el Tour del Talent a la seu de la fundació, situada al carrer Juli Garreta. Durant l'acte, l'entitat anunciarà qui guanyarà el Premi Internacional 2022 (un dels que atorga anualment). Fonts de la FPdGi expliquen que, tot i que el CaixaFòrum era un dels llocs triats per fer els actes, ahir al vespre es van decidir traslladar a la seu per motius logístics i organitzatius.


Entre d'altres, perquè la FPdGi té un projecte per a impulsar el local de Juli Garreta, amb conferències, tertúlies i també actes en streaming, i el final del Tour del Talent els va semblar un bon inici. A més, el local permetia garantir la capcitat prevista –entre 50 i 60 persones– i hi havia una recomanació per part dels Mossos de tenir a punt un escenari alternatiu. A més, aquests dies de Temps de Flors es fa difícil circular pel Barri Vell per la gentada que visita la mostra.

Pel que fa a l'assistència o no dels monarques, la FPdGi explica que sempre que feien la gira de proclamació dels premis –que enguany han reconvertit en Tour del Talent– la Casa Reial solia assistir a un o dos. Aquest any, però, o bé Felip VI o bé la reina Letizia han anat a tots els que s'han celebrat, excepte el d'avui a Girona (on el rei intervé a través d'un vídeo).


Fonts de la FPdGi expliquen que veuen això com un gest de la Casa Reial per a recolzar el Tour del Talent i el nou pla estratègic de l'entitat. I que, en el cas de Girona, entenen que els reis ja preveuen venir a Catalunya en les properes setmanes i que l'anunci del Premi Internacional no compta amb l'assistència del guardonat o guardonada (a diferència dels altres).

Precisament, el rei sí que preveu assistir a l'acte anual de lliurament dels Premis FPdGi, que aquest 2022 se celebraran a Barcelona entre finals de juny i principis de juliol. Serà el quart any que els guardons no es fan a Girona (tenint en compte també que el 2020 es van lliurar de manera telemàtica arran de la pandèmia).

 

Participació