Gestió de recursos

Mieres fa créixer l’Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública

El municipi de la Garrotxa, que s'ha sumat a l'AMAP, gestiona directament l’aigua des de 2019 arran d’una consulta popular

Vista general de Mieres, a la Garrotxa | Martí Albesa.
per Xavier Borràs, Mieres, Catalunya | 27 d'abril de 2022 a les 12:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de l’acord aprovat per unanimitat al ple municipal de març, el municipi de Mieres, a la Garrotxa, és el primer municipi de la comarca a sumar-se a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP).

Després de municipalitzar el servei d’aigua ara ja fa quatre anys, sumar-se a l’AMAP és –en paraules del batlle, Enric Domènech, durant el ple en què es van adherir a l'entitat– una aposta més per a fer créixer el sector de l’aigua pública al país i, també, poder mancomunar recursos i coneixements tècnics que millorin el servei tant a Mieres com altres municipis que es decideixen a fer aquest pas.

 

Amb 28 anys, Enric Domènech (CUP) ha guanyat l'alcaldia de Mieres. Foto: Martí Albesa


Des de l’any 2001, l’aigua de Mieres era gestionada per SOREA, empresa del grup AGBAR. El 2017 va acabar la concessió i l’Ajuntament va plantejar la possibilitat de tornar a gestionar l’aigua de manera directa. Assessorats per diferents entitats i per diversos ajuntaments de pobles similars en nombre d’habitants que ja gestionaven directament el servei, el 2018 el consistori garrotxí va posar en deliberació popular mitjançant una consulta si reprendre la gestió directa de l’aigua o no. Feta durant el desembre de 2018, la consulta va apostar aclaparadorament pel “sí”, amb un 76,41% dels vots i un 33,5% de participació.


Tot i ser el primer municipi garrotxí que conforma l’AMAP, a la comarca els municipis de Beuda, Besalú, les Planes d’Hostoles, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Joan les Fonts i la Vall de Bianya, gestionen directament l’aigua, el que suposa el 15% de la població.

L’AMAP va ser constituïda al 2018 amb la finalitat de difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l’aigua així com donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a una gestió pública d’aquest servei. Amb Mieres ja en formen part un total de 63 membres, entre municipis, entitats i empreses públiques.

 

 

Participació