​Els al·lèrgics patiran pels alts nivells de pol·len aquesta primavera

L’ICTA-UAB detecta l’aparició de símptomes abans d’hora per una floració a finals de l’hivern

Fruiters florits a Torres de Segre.
Fruiters florits a Torres de Segre. | Emili Vilamala.
17 de març del 2022
Aquesta primavera s'esperen uns alts nivells de pol·len a l'aire, cosa que farà que pateixin els al·lèrgics. Aquesta és la predicció que ha fet la responsable de la Xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC), i investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals-Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), Jordina Belmonte, que ha matisat que seran situacions “preocupants, però no més problemàtiques que altres anys”.

Tal com ha exposat, i d'acord amb el pronòstic del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) per a la primavera, el temps calorós i menys plujós que s'espera farà que “minvin” de cara a l'estiu. Així, “la força amb la qual comencen les pol·linitzacions” com el pollancre, plàtan, pi, parietària i gramínies, entre d'altres, que han florit al llarg de l'hivern, a més, de les que ho faran en aquestes properes setmanes, com ara, blet, bedoll i olivera, “podrien tenir una durada més curta”.

En aquest sentit, l'especialista ha advertit que “les floracions hivernals” del xiprer, l'avellaner, el freixe i el vern, i motivades per les precipitacions generalitzades del passat novembre, ja han fet aparèixer símptomes en persones, encara que, per exemple, “el pol·len del xiprer es va disparar al principi i difícilment tornarà” aquests nivells. Tanmateix, ha recomanat l'ús de la mascareta per minimitzar l'impacte.

Belmonte ha condicionat aquestes previsions a canvis sobtats de la meteorologia com ara, el termòmetre no s'enfili tant, pluges fortes i en hores amb llum i episodis de vent també intensos. Tot plegat, fenòmens que farien reduir les concentracions de pol·len. També ha explicat que els efectes del canvi climàtic en la pol·linització "estan en procés d'estabilització, però ho observem any a any", ja que en exemplars d'arbres (xiprer, olivera i plàtan) augmenta la quantitat i, en canvi, en herbes (gramínies, parietària i blet) disminueix.   

Doble d’al·lèrgics en 30 anys
L’al·lergòloga de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i coordinadora del Comitè d’Al·lèrgia Respiratòria de la Societat Catalana d’Al·lèrgies i Immunologia Clínica (CAR-SCAIC), Lorena Soto, ha alertat que el 2050 hi haurà el doble de persones amb aquesta sensibilització patològica, quan actualment n'hi ha 2,5 milions a Catalunya, sent en un 25% dels casos l'afectació més comuna la respiratòria, tant en infants com en adults.
 

El nou aparell que permetrà tenir dades al moment Foto: ACN


Soto ha apuntat que la contaminació ambiental és un dels factors d'aquest creixement, malgrat que n'hi ha diversos, i ha assenyalat especialment en ciutats, on hi ha una gran concentració. En aquest sentit, ha recordat “la millora” que va suposar el confinament de tres mesos (entre els mesos de març i maig de 2020) i la pràcticament nul·la circulació de vehicles. També ha volgut deixar clar que patir al·lèrgia “no és un factor de risc perquè es compliqui en el cas de contraure la Covid-19”, tot i que, tal com ha dit, tinguin “símptomes similars”.

Pol·len en temps real
La XAC ha impulsat un projecte, en el qual participen les empreses Swisens i Qualitas4Health, que consisteix en mesurar la concentració de pol·len a l'aire en temps real. Ha estat possible gràcies a la instal·lació de l'aparell SwisensPolenoMars, cedit per Qualitas4Health, al campus de Bellaterra i "serà el primer amb dades de la Mediterrània", ha destacat Belmonte. "Ara estem començat a generar informació i se l'està entrenant en la generació d'algoritmes" i ha instat als govern a invertir en aquests "aparells contrastats", perquè serveixen per prevenir i tractar les al·lèrgies respiratòries.