Independentistes catalans i bascos il·luminaran 430 quilòmetres dels Pirineus

La plataforma Gure Esku Dago i l'ANC col·laboraran el 2 de juliol en la primera mobilització conjunta a favor del dret a decidir entre representants de totes dues nacions

Montserrat es va il·luminar en el segon aniversari del 1r d'Octubre.
Montserrat es va il·luminar en el segon aniversari del 1r d'Octubre. | Sergi Boixader.
NacióGirona
15 de març del 2022
Actualitzat a les 11:59h
La plataforma Gure Esku Dago ha anunciat aquest dilluns l'obertura del termini d'inscripció per poder participar el proper 2 de juliol en l'anomenada Via Pirinenca pel dret a decidir pel que aquesta entitat basca, juntament amb l'Assemblea Nacional Catalana i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, pretenen connectar Euskadi amb Catalunya a través de la serralada dels Pirineus amb punts de llum als cims.

En un comunicat, l'organització independentista basca ha indicat que il·luminaran més de 300 cimeres -uns 430 quilòmetres- al llarg de tot el Pirineu amb fanals especials i llanternes frontals, per formar una línia lluminosa des del cap de Higer, a Hondarribia, fins al Cap de Creus, a l'Alt Empordà, amb l'objectiu de "reivindicar el dret a decidir". Per això, Gure Esku s'ha proposat il·luminar 115 cims a la Via Pirinenca, des de Jaizkibel fins a Benasc.

Per realitzar aquesta primera gran iniciativa conjunta entre independentistes catalans i bascos, es distingiran entre cims verds i vermells. Els verds es correspondran al País Basc i Navarra, i són accessibles per a la majoria de la gent. Cada poble tindrà assignat un o diversos cims i els participants, a l'hora d'inscriure's, hauran d'indicar d'on són per anar al cim corresponent, encara que es permetrà també anar a un altre. Així mateix, han seleccionat cims adequats per a persones amb mobilitat reduïda.

La majoria dels cims vermells es troben al Pirineu Central i són aptes només per a gent experimentada, per la qual cosa la inscripció serà limitada. Les inscripcions en aquests cims estan en marxa des del 29 de gener passat. "Són molts els ciutadans que ja han mostrat el seu interès per la iniciativa, de manera que ja s'han format equips d'expedició en la meitat d'ells", segons ha indicat Gure Esku. En alguns pobles i ciutats, es durà a terme un acte simbòlic el 2 de juliol a la tarda.