​CaixaForum Girona se submergeix en l'Olimp dels déus

L'exposició “Art i mite. Els déus del Prado” ofereix una àmplia mirada sobre la mitologia grecoromana i la seva representació en la història de l’art

L'exposició «Art i mite» ja es pot visitar al CaixaForum Girona.
L'exposició «Art i mite» ja es pot visitar al CaixaForum Girona. | Fundació «la Caixa».
NacióGirona
03 de març del 2022
Actualitzat a les 11:06h
Art i mite. Els déus del Prado és una exposició imprescindible que ofereix una àmplia mirada sobre la mitologia grecoromana i la seva representació al llarg de la història de l’art, a través de pintures, escultures i objectes datats entre els anys centrals del segle I aC i primera meitat del XVIII. Una proposta, que es pot visitar fins al 28 d'agost a CaixaForum Girona, formada per 42 obres de les col·leccions del Museu del Prado, amb noms essencials com Rubens, Ribera o Zurbarán, entre altres.

La directora de l'àrea d’exposicions i col·lecció de la Fundació ”la Caixa”, Isabel Salgado; la directora de CaixaForum Girona, Anna Colomer; el cap de departament d’escultura i el director del Museu del Prado, Manuel Arias i Miguel Falomir, respectivament, van presentar aquest dimecres la mostra a CaixaForum Girona. Es tracta d’una exposició organitzada conjuntament per les dues institucions en marc de l’aliança estratègica que mantenen des del 2011 per apropar al públic part del ric llegat artístic que custodia el museu de la capital espanyola.

 Exposició: Art i mite. Els déus del Prado.
 Dates: del 2 de març al 28 d’agost de 2022.
 Lloc: CaixaForum Girona. Carrer Ciutadans 19.
 Organització i producció: Fundació ”la Caixa” i Museu Nacional del Prado.
 Comissariat: Fernando Pérez Suescun, cap de Continguts Didàctics, Àrea d’Educació, Museu Nacional del Prado
 Més informació aquí

Art i mite. Els déus del Prado ofereix una àmplia mirada sobre la mitologia grecoromana i la seva representació al llarg de la història de l’art, en la qual ha estat una font constant d’inspiració per a nombrosos artistes. Aquestes narracions fabuloses van quedar recollides en ceràmiques, blocs de marbre, medalles, taules i teles, com els que formen part d’aquesta exposició, constituïda per 42 peces entre pintures, escultures i objectes datats entre el segle I aC i primera meitat del XVIII.

Inclou obres d’artistes de la talla de Francisco de Zurbarán, José de Ribera, Peter Paul Rubens, Francesco Albani, Jan Carel van Eyck, Nicolas Poussin i Leone Leoni, entre d’altres. La mostra s’estructura en vuit seccions de caràcter temàtic, i contraposa el discurs clàssic de les peces procedents del Museu del Prado a la contemporaneïtat dels mites al segle XXI.
 

L'exposició «Art i mite» reuneix 42 obres de les col·leccions del Prado. Foto: Fundació «la Caixa»


En aquesta línia, un audiovisual dóna la paraula a diferents veus del panorama cultural per reflexionar sobre com han sobreviscut els mites clàssics en la cultura contemporània i com aquests narren les idees actuals sobre l’amor, la bellesa, la naturalesa, el destí, la masculinitat o la feminitat. Entre d’altres, hi participen els escriptors Luna Miguel, Bel Olid i Raül Garrigasait; el poeta Antoni Clapés; la il·lustradora Rocío Quillahuaman; la productora cultural i periodista Tania Adam, i el cantant David Carabén.


A més, al llarg del recorregut expositiu, una sèrie de reflexions i idees, conviden a fer-nos de nou les “grans preguntes” des d’una visió contemporània. Un fragment de la Ilíada, en l’àmbit sobre la guerra de Troia, es pot escoltar recitat en grec i es pot llegir en català i castellà projectat a la paret: de la font original a la seva interpretació moderna en les nostres llengües. Es tracta de l’episodi de l’últim any de la guerra de Troia: l’ira d’Aquil·les contra Agamèmnon.

En aquesta mateixa línia, s’ha organitzat un cicle de conferències sobre Els mites i la seva contemporaneïtat, amb la participació de Montserrat Reig, Ramon M. Nogués, Carlota Subirós, Emilio Suárez de la Torre, Jordi Balló, Joana Masó i Victoria Cirlot. L’exposició es completa amb l’edició d’un catàleg que inclou textos del comissari de l’exposició