Festival de literatura Olot-Girona

Quaranta-tres autors conformen la «ruralitat» del Festival MOT 2022

L'ombra d'"Alcarràs", de la garrotxina Clara Simón, hi planarà com una oportunitat per a fer-ne visibles altres mirades

La programaciño definitiva del MOT 2022 s'ha presentat virtualment. | Xavier Borràs.
per Xavier Borràs, Olot | Girona, Catalunya | 21 de febrer de 2022 a les 12:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La vuitena edició del Festival de Literatura MOT d'aquest 2022 omplirà Olot i Girona de converses al voltant de la literatura i la ruralitat durant el mes de març: sota el lema “Al camp”. Avui s'ha presentat per enèsima vegada, per bé que virtualment i ja amb tota la programació, que ha estat elaborat per les comissàries Maria Bohigas Sales i Roser Vernet Anguera.

A la presentació, també hi han participat el batlle i regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga; el vicebatlle i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el delegat de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Calatayud; el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; a més de les codirectores del festival, Glòria Granell i Judit Badia.


Al MOT 2022 es vol parlar, com ha afirmat Maria Bohigas, sobre de quina manera i des d’on es fa literatura sobre el món rural. A través de la diversitat de mirades, des de dins i des de fora del món rural, el MOT mostrarà aquest any com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència i esdevé necessària en un món que cal reaprendre a habitar.

Es tracta, com ha dit Roser Vernet de "convocar veus que ens parlen des de tots els angles possibles, també des de les mirades" que es tradueixen en literatura i en la tria, per exemple, dels moderadors, especialment en els 'Pròlegs' (el 10 de març a Olot i l'11 a Girona), unes converses prèvies al festival amb autors de la terra i moderadors de la terra (un pagès i un pastor).


Durant la presentació, l'obra del film Alcarràs, de la garrotxina Clara Simón –premiat a la Berlinale–, hi ha estat present. "Potser això faci que més gent es pregunti com és la vinculació de la gent al món rural és més estreta que no pas al món urbà", com ha dit Maria Bohigas. "El que fa és donar visibilitat a coses que ja existeixen i que són especialment vives", afegit Roser Vernet. Que el festival MOT coincideixi amb el guardó a Alcarràs ha d'ajudar a fer-ho visible i des d'una visió que trenqui tòpics.

El MOT tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de març a Olot i el 24, 25 i 26 de març a Girona. Les converses seran en format presencial i gratuïtes, per bé que es podrà continuar gaudint de les emissions en línia en directe per internet a través del canal Youtube del festival. Per assistir-hi de forma presencial cal agafar entrada al web del MOT. A Olot les converses seran a la sala El Torín i a Girona a la Biblioteca Carles Rahola.

 

Una quarantena d’autors participaran al Mot 2022


Al MOT 2022 hi participaran cinc autors internacionals: Selva Almada, Elicura Chihuailaf, Paolo Cognetti, Yan Lianke i Fernanda Melchor. De l’àmbit estatal seran Miren Amuriza, Xuan Bello, María Sánchez i Olga Novo. A nivell català es comptarà amb la presència de Jordi Arnan, Anna Ballbona, Eva Baltasar, Carles Belda, Núria Bendicho, Pep Coll, Pep Divins, Raül Garrigasait, Carlota Gurt, Teresa Ibars, Miquel Martín, Gabi Martínez, Ramon Mas, Joan Francesc Mira, Maica Rafecas, Llucia Ramis, Toni Sala, Francesc Serés, Joan Todó, Adolf Beltran, Jordina Biosca, Mita Casacuberta, Rosa Cerarols, Anna Guitart, David Guzman, Brenda Navarro, Joan Nogué, Manel Ollé, Toni Orensanz, Ricard Planas, Montserrat Serra, Txalo Toloza-Fernández, Eva Vàzquez i Àgueda Vitòria.
 

Converses


El Mot començarà a Olot el 17 de març amb la conversa “Història i memòria d’un paisatge”, entre Joan Francesc Mira i Joan Nogué i “La Tierra vive y en ella la sangre de los antepasados”, amb Elicura Chihuailaf i Txalo Toloza-Fernández. El divendres 18 de març, hi haurà la conversa “Lliures i assilvestrats” que reunirà Miren Amuriza, Carles Belda i Jordina Biosca, i “Esborrar del mapa” que posarà en diàleg Yan Lianke, Manel Ollé i Ricard Planas. El dissabte al migdia se celebrarà el Ver-MOT amb Miquel Martín i Serra, Maica Rafecas i Llucia Ramis moderats per Toni Orensanz i, a la tarda, hi haurà les converses “Convocant l’esperit de Víctor Català” entre Núria Bendicho, Carlota Gurt i Mita Casacuberta, i “Un conreu d’imaginaris” amb Selva Almada i Anna Guitart.
 

Imatge gràfica del Festival MOT 2022 dedicat al món rural. Foto: @FestivalMOT


El dijous 24 de març el MOT es traslladarà a Girona.  Començarà amb la conversa “On és el centre del món?”, entre Xuan Bello, Olga Novo i Eva Vàzquez, i continuarà amb “Eren bruixes?”, que comptarà amb Fernanda Melchor i Brenda Navarro. El divendres 25 de març serà el torn d’Anna Ballbona, Ramon Mas i Adolf Beltran amb la conversa “El bosc i el polígon i Teresa Ibars, María Sánchez i Rosa Cerarols parlaran sobre “Heretar la terra”. El dissabte 26 de març hi haurà el Ver-MOT, amb Toni Sala, Francesc Serés i Joan Todó moderats per Montserrat Serra. A la tarda es podran escoltar les converses “A pasturar” entre Eva Baltasar, Gabi Martínez i Àgueda Vitòria i “Muntanyes regalades” entre Paolo Cognetti i David Guzman.
 

Ver-MOT


El Ver-MOT és l’activitat més distesa del festival en què diversos autors conversen al voltant d’un vermut a l’aire lliure. A Olot es tornarà a fer a la plaça de Braus i a Girona, on cada any se celebra a un barri diferent, aquest 2022 tindrà lloc al safareig públic de Santa Eugènia. A Girona, a més, es complementarà amb una ruta literària i un tast de poesia cantada gràcies a la col·laboració del Centre Cívic Santa Eugènia, l’Associació Nit de Poetes, l’Associació Hortes de Santa Eugènia i la Biblioteca Salvador Allende.
 

Els pròlegs del MOT


El Pròlegs del MOT són unes trobades de proximitat amb el públic per explicar amb profunditat els continguts de totes les converses del MOT 2022 i fer recomanació dels llibres pels quals els diferents autors participen al festival. L’objectiu és que els lectors puguin gaudir amb més plenitud de les converses. 

Enguany, a més, el pròleg es complementarà amb una conversa que també girarà entorn a la temàtica del festival per anar fent boca. Concretament, dues converses sobre literatura i oralitat, ja que en el món rural és especialment important la literatura oral.

El pròleg a Olot serà el dijous 10 de març (19 h, Biblioteca Marià Vayreda) i Pep Divins i Raül Garrigasait oferiran la conversa “El lloc cria les paraules”. A Girona serà el dia 11 de març i es podà escoltar “L’escriptura a la vinya” a càrrec de Jordi Aran, Pep Coll i Montserrat Serra. 
 

+ MOT


Sota el nom de +MOT s’apleguen les activitats complementàries que organitzen entitats i associacions de les dues ciutats en relació amb el tema d’enguany. Entre els mesos de febrer i abril de 2022 s’han programat una vintena d’activitats que inclouen xerrades, exposicions o tallers i que reflexionen sobre la relació entre literatura i ruralitat. 

Dins les activitats +MOT destaca la nova proposta Camins del MOT. Es tracta de dues rutes literàries pels Aiguamolls de l’Empordà i per Llofriu que ens aproparan als paisatges de Maria Àngels Anglada i de Josep Pla. Camins del Mot estan organitzats per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i per la Fundació Josep Pla.
 

MOT Ins


El festival també s’adreça al públic jove a través del MOT INS, destinat a alumnes de secundària i de batxillerat. Coordinat per l’especialista en foment lector Àgata Losantos, el MOT INS consisteix en una matinal d’experiències literàries amb una conversa i diversos tallers.

A Olot, Lluís Ruiz, especialista en divulgació literària i llibreter, conduirà una conversa amb Laia Viñas, Èlia Espinosa i Irene Gómez Diéguez, tres autores de menys de vint-i-cinc anys. I, a Girona, Mixa (especialista en divulgació literària a les xarxes socials) conversarà amb tres joves que es dediquen a difondre lectures a través d’Intagram: Meyonbook, La Prestatgeria de Marta i Mar de Llibres.
 
Després de les converses els joves participaran en tallers literaris de temàtiques diverses com: literatura eròtica, escriptura i joc, poesia revolucionària, literatura i música, creació de corrandes o poesia i moviment.  En total, són 11 centres de secundària i 250 alumnes que viuran una experiència literària gràcies al festival.
 

Participació