1 de 10
Ple de l'Ajuntament d'Olot

Olot estudiarà que l'església de Sant Andreu del Coll sigui patrimoni de la ciutat

El ple aprova per unanimitat la moció del PSC, per bé que la propietat és en mans del marquès de Vallgornera

L'església de Sant Andreu del Coll d'Olot. | Arnau Brosa/Wikimedia.
per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 18 de febrer de 2022 a les 11:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament d'Olot ha aprovat per unanimitat, aquest dijous, 17 de febrer, una moció que ha presentat el portaveu del PSC, Josep Guix, per manera d'estudiar que l'església de Sant Andreu del Coll passi ser patrimoni de la ciutat, per bé que actualment és propietat d'Eduardo de Balle, marquès de Vallgornera.

Sant Andreu del Coll es una església romànica del segle XII –una de les poques dempeus a la Garrotxa– situada  a la falda  de la vessant sud de la Serra de Sant Miquel del Mont al terme municipal d’Olot. És un edifici religiós protegit com a bé cultural d’interès local, ubicat en el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És, de fet l’edifici romànic més antic del terme municipal d’Olot, amb una superfície construïda 141 m2 i un espai exterior de 629 m2.

 
Segons les dades històriques Sant Andreu del Coll ja fou consagrada pel Bisbe Ot a l’any 955, però la parròquia  ja existia a l’any 953 amb el nom de Sant Andreu del Vilar Alier. L'església pertany a la parròquia de Riudaura que hi fa culte una vegada a l’any pel la festa de sant Andreu. Disposava de cementiri propi per les famílies del veïnat, però fou traslladat per voluntat de les famílies.

 
Donat el seu estat ruïnós fa uns 30 anys, a proposta de l’Ajuntament d'Olot i de la parròquia de Riudaura, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat van invertir més de 22.000.000 de pessetes per a rehabilitar i consolidar l'església. També, cal esmentar les aportacions voluntàries de moltes persones que varen treballar directa o indirectament per consolidar l'església.

 
En data 6 de juliol de 2021 els senyora Eduardo de Balle Comas –actual marquès de Vallgornera– i el seu germà, Juan Carlos de Balle Comas actuant com a propietaris de la Finca registral 1489 d’Olot denominada Castell del Coll i Saiols i per l’altra mossèn Lluis Suñer Roca i mossèn Joaquim Giol Aymerich, vicari i provicari del Bisbat de Girona, reconeixen la propietat de l'església de Sant Andreu del Coll a favor dels germans del Balle Comas i acorden l'ús religiós de l'església a favor de la arròquia de Riudaura. En la reunió també s’acorda que la parròquia de Riudaura podrà desenvolupar en l’esmentat temple els actes religiosos de la festa de sant Andreu únicament una vegada a l’any i que sota cap concepte es podran fer batejos, primeres comunions, casaments i enterraments. Per altra part, també acorden que es podrà accedir a l'església pels camis existents, però que la propietat no es compromet a fer el manteniment.
 
Donada la importància històrica, monumental, social i paisatgística de l'església de Sant Andreu del Coll i per tot el que representa per a la ciutat d’Olot i per a la comarca de la Garrotxa, el  PSC  ha proposat al ple de l’Ajuntament d'Olot que es prenguin els següents acords:

1. Que els serveis tècnics de l’Ajuntament estudiïn les formules jurídiques per tal que l'església de Sant Andreu del Coll sigui patrimoni de la ciutat d’Olot.
 
2-Que en el mateix estudi s’incloguin les pistes que porten a l'església.
  • Que es valorin les aportacions fetes per les administracions públiques en la rehabilitació de l'església.
  • Que es traslladin aquests acords a la parròquia de Riudaura, al Bisbat de Girona , al Departament de Cultura de la Generalitat i al Servei de Patrimoni de la Diputació de Girona.
Per bé que l'acord s'ha pres per unanimitat, ha romàs clar per a tots els grups que no s'hi despendrà un euro per a una possible compra o adquisició.
Participació