Marihuana envasada, armes de foc, diners en efectiu i criptomenedes a Riells i Viabrea i al Maresme

Comissades 4 plantacions, 2.916 plantes i 131 quilos de marihuana envasada

Una de les plantacions comissades per Vigilància Duanera.
Una de les plantacions comissades per Vigilància Duanera. | Vigilància Duanera.
NacióGirona
17 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:31h
Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han comissat 2.916 plantes de marihuana en quatre plantacions situades a Dosrius i Sant Iscle de Vallalta (Maresme) i Riells i Viabrea. A més, s'han intervingut 131 quilos de marihuana ja envasada i preparada per al seu enviament, dues armes de foc, diners en efectiu, documents d'identitat falsos i dos moneders de criptomonedes.

L'operació va començar quan, al juliol de 2021, funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Barcelona van interferir un enviament postal de 2,6 quilos de marihuana a Barcelona i va començar la recerca per a determinar quines persones havien fet l'enviament, podent identificar una persona a Girona.

Els enviaments postals, la clau
Les recerques van permetre comissar al novembre 1,2 quilos de marihuana en un altre enviament per paqueteria des de Bescanó (Gironès), i poder determinar l'existència d'una organització amb diferents plantacions repartides per la costa del Maresme. Per no aixecar sospites dels controls policials, es feien enviaments postals a través de diferents empreses de missatgeria i canviaven periòdicament les oficines de lliurament dels paquets. Al gener de 2022 es va interferir un nou enviament a Terrassa (Vallès Occidental) amb 2,4 quilos. En aquesta fase es van intervenir un total de 16 enviaments amb 13,6 quilos de marihuana.

Els destins dels enviaments eren tant nacionals com internacionals, sobretot a Itàlia i Grècia, possiblement per les relacions d'un dels principals integrants de l'organització, un Dj amb vincles familiars a Grècia. A més, en les bosses de marihuana s'identificava l'espècie concreta, ja que estaven treballant amb diferents tipus de llavors.
 

Led de baix consum a una plantació de marihuana per no aixecar sospites Foto: Vigilància Duanera


Led de baix consum
Identificats els integrants de l'organització i amb motiu de l'increment dels enviaments que estaven fent, el personal de Vigilància Duanera va escorcollar el febrer sis domicilis i va detenir onze persones per participació en l'organització criminal i es van desmantellar quatre plantacions, situades a Riells i Viabrea, Dosrius i Sant Iscle de Vallalta amb un total de 2.916 plantes.

En les plantacions van trobar llums led de baix consum i generadors elèctrics, ja que l'organització estava canviant els sistemes tradicionals de plantacions amb connexions il·legals per evitar que les companyies elèctriques les detectessin –atès que aquest tipus de cultiu d'interior necessita un important subministrament d'energia elèctrica per a la il·luminació artificial, reg automàtic i equips de ventilació i climatització.

També van descobrir un nombre considerable d'armes blanques per protegir les plantacions de possibles assalts. A més, van localitzar 113 quilos de marihuana en bosses envasades al buit i ja preparades per a la seva comercialització i enviament.

Ús de criptomonedes
Al domicili del principal investigat, a més de descobrir-hi marihuana ja envasada i preparada per a l'enviament, hi van descobrir dues pistoles, 23.000 euros en efectiu i dos moneders de
criptomonedes.

El desmantellament del grup criminal, segons Vigilància Duanera posa en relleu que les organitzacions estan investigant per millorar les tècniques de producció i aconseguir un producte amb diferents quantitats de THC (el principal psicoactiu del cànnabis), fins i tot gustos.

A banda, alerten que des de fa temps les organitzacions estan utilitzant les xarxes socials per a la venda i l'enviament mitjançant paqueteria a diferents països europeus, aprofitant-se del trànsit legal de mercaderies per emparar els enviaments de mercaderia il·legal. En canvi, sí que han vist una evolució en l'ús de criptomonedes per a aquesta activitat il·lícita aprofitant l'encara escassa regulació.