1 de 10
Historieta gràfica

La Diputació de Girona incentiva la creació de novel·la gràfica en català

Convoca un concurs, presenta la nova col·lecció "Llamps i trons!" i el primer títol, "El bròfec", d'Adrià Pujol i Laia Baldevey

La presentació de la nova col·lecció s'ha fet a la Diputació de Girona. | @DiputacióGirona.
per Xavier Borràs, Girona, Catalunya | 26 de gener de 2022 a les 10:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director de la col·lecció "Josep Pla" de la Diputació de Girona, Joan-Lluís Lluís, han presentat aquest dimarts el concurs de novel·la gràfica i la nova col·lecció "Llamps i Tintes!"
 

La Diputació de Girona inicia aquesta nova col·lecció corporativa, dedicada a la publicació d’obres de novel·la gràfica i titulada "Llamps i Tintes!", amb l’objectiu de contribuir a l’edició d’obres de novel·la gràfica en llengua catalana i incentivar la creació entre els autors d’aquest gènere.  
 

Malgrat que a Catalunya s’editen la major part de les obres de novel·la gràfica i còmic que es produeixen a tot l’estat espanyol, la producció editorial d’aquesta tipologia d’obres en català és molt minoritària, i les poques que s’editen estan orientades majoritàriament al públic infantil i a l’àmbit educatiu. Aquesta situació contrasta amb la revaloració i la consolidació que la novel·la gràfica i el còmic han experimentat en altres països europeus, on han anat desapareixent els prejudicis que consideraven la historieta gràfica un art menor. Amb el pas del temps, les obres produïdes en còmic han anat guanyant la consideració de gènere creatiu autònom, amb uns codis lingüístics i narratius propis, a través dels quals poden oferir al públic experiències estètiques tan valuoses com les de qualsevol altre art. 
 

Amb la creació d’aquesta nova línia editorial, impulsada a proposta del Consell Assessor de la col·lecció "Josep Pla", la Diputació de Girona es proposa donar a conèixer obres inèdites de qualitat, produïdes per autors novells o bé per creadors ja consolidats que tenen dificultats a poder editar les seves obres. Es tracta, a més, d’un projecte innovador que pot acostar la cultura gironina a un públic molt ampli i transversal, especialment al públic més jove i als col·lectius que tenen més dificultats per accedir a la cultura. 
 
Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Girona contribueix al compliment del primer i el quart dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, en el sentit que crea un producte cultural molt adequat i atractiu per afavorir el foment de la lectura entre la població juvenil i també entre aquells col·lectius que per la seva situació de pobresa i vulnerabilitat tenen més dificultats per accedir a la cultura. 
 

«El bròfec» serà el primer títol de la col·lecció «Llamps i Tintes!»- Foto: @DiputacióGirona.


La col·lecció de novel·la gràfica de la Diputació de Girona arrencarà a mitjan 2022 amb el títol El bròfec, amb guió de l’escriptor Adrià Pujol i dibuixos de la il·lustradora Laia Baldevey.  
 
Precisament, i amb el propòsit d’incentivar la creació en la modalitat de novel·la gràfica i còmic i potenciar l’edició d’aquest gènere en llengua catalana, la Diputació de Girona convoca un concurs de projectes de novel·la gràfica que serà anual. La convocatòria d’aquest any ja és oberta i s’hi poden presentar projectes fins al dia 20 d’abril. [Podeu descarregar-vos-en les bases des d'aquest vincle.]
 
L’obra guanyadora es publicarà en la nova col·lecció "Llamps i Tintes!" amb una contraprestació de 6.000 euros pels drets d’autor cedits. En cas de projectes presentats per un equip, aquest import es distribuirà de la manera següent: el 40 % per a l’autor o autora del guió i el 60 % per a l’autor o autora de les il·lustracions. S’hi poden presentar persones aficionades o professionals de la novel·la gràfica majors de 18 anys i que hagin nascut o resideixin a les comarques gironines, o bé que no compleixin aquest supòsit però que presentin una proposta que estigui relacionada temàticament amb aquestes comarques. 
 
Per al vicepresident i diputat de Cultura, Albert Piñeira "la col·lecció 'Llamps i Tintes!' és un projecte innovador, que vol acostar la cultura gironina a un públic molt ampli i transversal, especialment al públic més jove. Crear nous públics per a la cultura, en aquest cas per a la novel·la gràfica, és saber crear continguts, educar i acompanyar el públic novell per tal que creixi i maduri conjuntament amb la nova proposta. I des de la Diputació de Girona treballem per fer-ho realitat". 
 
El director de la col·lecció "Josep Pla", Joan-Lluís Lluís, ha assenyalat que ell Consell Assessor de la col·lecció "va aprovar iniciar aquesta nova línia editorial de publicació de còmic i de novel·la gràfica amb l’objectiu de potenciar aquest mitjà d’expressió i contribuir a l’edició d’obres d’aquest gènere en llengua catalana".
 

 

Participació