La Diputació de Girona presenta un pressupost «expansiu» i «en clau municipalista»

Centrat en les polítiques socials, l’habitatge, la cultura i la lluita contra l’emergència climàtica, abasta la xifra rècord de 162,8 milions d'euros

Miquel Noguer i Pau Presas han presentat els pressupostos a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona.
Miquel Noguer i Pau Presas han presentat els pressupostos a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona. | @DiputacióGirona.
NacióGirona
23 de novembre del 2021
Actualitzat a les 11:35h
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el vicepresident primer, Pau Presas, han presentat, aquest matí, a la sala de premsa Ferran Agulló de la Diputació de Girona, el pressupost general de la corporació i dels ens que en depenen per a l’exercici del 2022.  
 
El pressupost de 2022, que abasta la xifra record de 162,8 milions d'euros, es defineix com a "expansiu" i "en clau municipalista", amb una aposta decidida per les polítiques socials, d’habitatge, per la lluita contra l’emergència climàtica i pel suport a les iniciatives culturals com a element de cohesió del territori. 
 
D’aquesta manera, el pressupost general de la Diputació de Girona augmenta, en termes consolidats, un 10% respecte al pressupost de l’exercici anterior, tant de la mateixa corporació com del conjunt d’organismes autònoms que en depenen.  
 
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha manifestat: "Amb aquest pressupost reafirmem el nostre compromís amb els 221 ajuntaments de la demarcació, els quals són destinataris del 51% de les subvencions i transferències. Mantenim el nostre compromís de ser l’ajuntament d’ajuntaments". 
 
El vicepresident, Pau Presas, ha destacat, en primer lloc, que es tracta dels primers comptes amb totes les partides alineades amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). "Som la primera Diputació catalana que ho fa, i la segona de tot l’Estat que aconsegueix entrar a aquest nivell de detall fins a l’últim cèntim. I ho hem fet perquè els ODS ens ofereixen un nivell d’anàlisi molt acurat que ens permet establir un mètode de treball per seguir avançant en polítiques que promoguin el desenvolupament sostenible i el benestar a la demarcació de Girona", ha dit.  
 
Es tracta d’uns pressupostos on les polítiques ambientals es mantenen com una de les principals apostes de la corporació després d’incrementar novament els recursos. I, especialment, les ajudes als ajuntaments destinades a la implantació d’energies renovables i inversions en eficiència energètica. En total es destinaran prop de 3 milions d’euros a aquestes ajudes i a inversions directes per promoure accions a favor de l’energia verda i la sostenibilitat. "Davant la situació d’emergència climàtica, les administracions hem d’actuar com a motors de canvis que impulsem", ha exposat Pau Presas. 
  
Les polítiques socials són un altre gran eix de treball del nou pressupost. En concret s’incrementen en pràcticament 900.000 euros els comptes de Dipsalut, que és l’organisme autònom des del qual es despleguen la majoria de les polítiques socials i de salut pública de la Diputació de Girona. Dipsalut seguirà impulsant el desplegament de la teleassistència a la demarcació com a un servei clau per a les persones grans. I es continuaràà apostant, entre moltes altres línies de treball, pel programa "Sigues tu", que promou estils de vida saludables i apodera la ciutadania. 
 
Així mateix, també experimenten un increment important els recursos destinats a donar suport als ajuntaments en matèria de polítiques educatives, a la implantació del projecte "Educació 360", i el suport als municipis amb escoles rurals per a col·laborar al manteniment de les instal·lacions educatives. 
 
A les polítiques socials que desplega Dipsalut, la Diputació també suma l’increment de pressupost de l’àrea d’Habitatge, amb un 22,5% més que l’any passat; amb el qual s’arriba a un total de més de 2,7 milions d’euros. Uns recursos que es destinaran tant al desplegament de plans d’habitatge com a l’adquisició i adequació d’edificis per part dels ajuntaments de la demarcació. 
 
Cultura és un altre dels àmbits en què el pressupost creix, en la línia de treball que fa molt temps que té la Diputació: estar al costat de les iniciatives culturals locals. La Diputació de Girona treballa perquè la cultura i les activitats culturals siguin accessibles a totes les persones i actuïn com a element de cohesió del territori
 
Finalment, el vicepresident Pau Presas ha destacat una política que és transversal a les diverses àrees de la Diputació: el suport als micropobles i als petits municipis. Pau Presas ha recordat que a la demarcació hi ha 121 ajuntament de menys de 1.000 habitants, més de la meitat del total: "Fem costat als petits municipis ajudant-los a dotar-se d’estructura per tal d’enfortir el que, podríem dir-ne, la maquinària dels ajuntaments, i per fer-ho hem ampliat el fons de cooperació econòmic amb els ajuntaments en 1 milió d’euros, amb el qual arribem fins als 21,1 milions", ha assenyalat.
 
El president, Miquel Noguer, ha conclòs que la Diputació de Girona presenta un pressupost per al 2022 "amb un càlcul realista, que s'adapta a les necessitats del territori, que garanteix totes i cada una de les ajudes de l’any anterior i destinat a fer front a la reactivació pels efectes derivats de la Covid-19". 
 
El pressupost per al 2022 de la Diputació de Girona començarà la seva tramitació amb l’aprovació per part del Ple, en una sessió extraordinària convocada avui dimarts, 23 de novembre, a les 13 hores, al saló de plens de la corporació.