barranquisme

El Consorci de l'Alta Garrotxa fa una aplicació web per a regular el descens de barrancs

L'objectiu és facilitar als usuaris tant el tràmit com la gestió efectiva de la pràctica de l’activitat en 10 barrancs

L'aplicació per a regular l'accés als barrancs de l'Alta Garrotxa es pot emprar des del web del Consorci. | @ccgarrotxa.
per NacióGirona, Alta Garrotxa, Catalunya | 19 de novembre de 2021 a les 12:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Durant aquest 2021 el Consorci de l'Alta Garrotxa ha treballat en el desenvolupament d'una aplicació al propi web que facilita tramitació i la gestió de les reserves del descens de barrancs a l’Alta Garrotxa.

La regulació del descens de barrancs es va articular a partir d’un estudi sobre la vulnerabilitat de la xarxa fluvial i l’anàlisi dels principals valors naturals en cadascun dels barrancs objecte de regulació. En aquest sentit, l’estudi aportava dades objectives per a determinar en quins barrancs l’activitat és compatible amb la conservació dels valors naturals si es du a terme de forma regulada, i assentava les bases per a poder fer un seguiment de l’afectació dels elements més sensibles, de manera que en un futur es pugui tornar a avaluar-ne l'estat i corregir la normativa d’ús si escau.


A partir dels resultats i tot garbellant els barrancs del massís que tenien un mínim d’interès esportiu, segons les entitats especialitzades en aquesta activitat, es va aprovar al  BOP de Girona número 48, de 9 de març de 2020 una regulació de l’activitat que finalment s’ha incorporat al Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’ENP de l’Alta Garrotxa.

Aquesta regulació té l’objectiu de limitar l’afluència de visitants que realitzen aquesta activitat seguint les conclusions del mencionat estudi de vulnerabilitat fluvial i de reduir l’afectació que suposa la sobrefreqüentació sobre els hàbitats i/o tàxons més sensibles a aquest impacte.


La regulació del descens de barrancs és imprescindible, ja que els hàbitats vinculats als rius i rieres de l’Alta Garrotxa tenen un gran valor natural, amb presència d’hàbitats d’interès comunitari i d’espècies protegides. Actualment, i en base al Pla de protecció de l’ENP, es pot realitzar l’activitat a 10 barrancs de l’Alta Garrotxa.

Gràcies a aquesta aplicació al web es podrà garantir el desplegament i el control de la regulació d’aquesta activitat així com agilitzar-ne la gestió. En concret, es podrà consultar la disponibilitat de places per realitzar l’activitat per a un dia concret, realitzar-ne la reserva en cas d’haver-hi places lliures i rebre l’autorització en cas de ser favorable, en un termini de temps inferior a l’actual.


Per a més informació i reserves, consulteu el següent enllaç.
 

 

Participació