Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La
Diputació de Girona, a través del
Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, destinarà el
2022 un total de
679.000 euros a finançar projectes i accions de planificació, promoció i
desenvolupament local a la demarcació. La Junta de Govern de la corporació ha aprovat la
convocatòria de
sis línies de subvencions que tenen el propòsit d’impulsar el c
reixement econòmic dels municipis de les comarques gironines.
Els beneficiaris d’aquests ajuts són
ajuntaments,
mancomunitats,
consells comarcals, consorcis, societats municipals i entitats no lucratives. Les sol·licituds es podran tramitar a partir del mes de gener.
El vicepresident primer de la Diputació,
Pau Presas, ha subratllat que "des del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, treballem amb el
compromís de desenvolupar
polítiques actives d’ocupació que generin llocs de treball a la demarcació perquè és l’única manera de generar riquesa i benestar a la ciutadania".
També, ha destacat que les dotacions s’han incrementat respecte al 2020: "Conscients de les dificultats econòmiques que estan patint molts veïns i veïnes a conseqüència de la crisi econòmica i social de la Covid-19, aquest any seguim
incrementant la
partida destinada a dinamitzar l’
economia local amb l’objectiu d’arribar al màxim de persones possibles».
Les sis convocatòries de subvencions són les següents:
- Per fomentar projectes i accions de promoció econòmica adreçats als membres de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) de la Diputació de Girona. Aquesta xarxa aprofita el suport de la corporació i les sinergies entre els seus components per potenciar polítiques locals en l’àmbit del mercat del treball, el teixit productiu i el sector comercial. Es destinaran 303.000 euros a aquests ajuts, que podran sol·licitar ajuntaments, consells comarcals, consorcis, mancomunitats i societats municipals.
- Per fomentar projectes i accions de promoció econòmica dels ens locals no adherits a l’XSLPE. La Diputació invertirà 60.000 euros a donar suport a aquests ajuntaments gironins, sempre que tinguin menys de 10.000 habitants. Se’n prioritzaran les accions que ajudin a afavorir l’ocupació, la promoció econòmica i el desenvolupament local.
- Per elaborar plans d’actuació i documents de planificació sectorial de promoció i desenvolupament econòmic local. S’adreça als ens locals que estiguin adherits a l’XSLPE (ajuntaments, consells comarcals, consorcis, mancomunitats i societats municipals). La corporació hi aportarà 100.000 euros per finançar projectes en àmbits concrets en cadascun dels municipis, com polígons industrials, espais d’allotjament empresarial, comerços i mercats.
- Per fomentar projectes i actuacions de promoció i dinamització del comerç de proximitat. S’adreça a associacions, federacions o altres entitats sense afany de lucre que agrupin comerciants de municipis gironins, amb el propòsit de contribuir a impulsar actuacions de sensibilització i dinamització del comerç local. L’import d’aquesta línia és de 60.000 euros.
- Per donar suport a projectes singulars de desenvolupament econòmic. Aquests ajuts també van dirigits als ens locals que estiguin adherits a l’XSLPE. S’hi destinen 120.000 euros per finançar projectes que destaquen per la seva innovació.
- Per fomentar accions i projectes de promoció i dinamització comercial adreçats als membres de la Xarxa de Mercats Sedentaris de la demarcació de Girona (XMSG). S’hi han assignat 36.000 euros per a ajuntaments i associacions de mercats amb l’objectiu de desenvolupar campanyes de sensibilització o accions d’impuls dels productes de proximitat.
La Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE)
Creada el maig del 2009, aquesta
xarxa té com a principal
objectiu que les administracions locals gironines
treballin conjuntament en l’àmbit de la
promoció econòmica. En aquest sentit, possibilita un marc d’actuació més ampli que el mateix municipi o comarca i el suport i la implicació de la Diputació de Girona, a través del Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local.
Les línies d’actuació prioritàries són la
col·laboració en
projectes relacionats amb el
foment de l’
ocupació i el desenvolupament econòmic integral i equilibrat del territori. Actualment, hi ha
cinquanta-set entitats adherides a la demarcació: quaranta-cinc ajuntaments, sis consells comarcals, dues mancomunitats, tres consorcis i una societat municipal.