Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Orígens torna a Olot els dies
20 i 21 de novembre, cap de setmana en què la novena edició de la
Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya reunirà més de 60 productors d’arreu del territori i reconeguts cuiners al
recinte Firal d’Olot. Tots ells oferiran diverses propostes amb un protagonista destacat: els productes de qualitat, després que l'any passat, per les restriccions imposades arran de la pandèmia, no es va poder celebrar la fira.
El
programa d’
Orígens 2021 s’ha fet a conèixer aquest dimecres a la tarda al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Promoció de la Ciutat,
Estanis Vayreda, i
Pep Palau, director de l’empresa Pep Palau, Von Arend & Associats –empresa organitzadora de la fira.
Cuina i Tast amb cuiners i productors de renom
L’
Aula de Cuina comptarà un any més amb
reconeguts professionals que tindran com a eix central de les seves ponències, el
mar i muntanya. Enguany, el dissabte hi oferiran sessions de cuina en directe
Jordi Garrido (Soca-Rel, Llofriu);
Fina Puigdevall i
Martina Puigvert (Les Cols**, Olot);
Susana Aragón (Cèntric Gastro, El Prat de Llobregat);
Ferran Pont (Quinze Ous, les Preses) i
Adrià Bou (Terram, Girona).
La presentació de la Fira Orígens s'ha fet als Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.
Diumenge serà el torn d’
Albert Boronat (L’Ambassade, Llívia);
David de Coca (Sa Llagosta, Fornells de Menorca, que enguany és el territori convidat);
Giulia Gabriele i
Riccardo Radice (Fishology, Barcelona);
Marc Ribas (La Taverna del Ciri, Terrassa);
Toni Izquierdo (Mas dels Arcs, Palamós) i tancaran
Isabel i Jordi Juncà (Ca l’Enric*, Vall de Bianya).
Igualment, en aquest mateix espai, el diumenge a la tarda es farà la
presentació de la
plataforma digital Delit que impulsa
DinàmiG (Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa) conjuntament amb Turisme Garrotxa, Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Associació de Comerciants d’Olot, Adrinoc, la plaça Mercat d’Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en el marc del Pla per a la reactivació econòmica d’Olot i la Garrotxa.
L’
Aula de Tast acollirà tastos de diversos productors presents a la fira: en total n’hi prendran part més d’una trentena. Es tastaran
productes de la Garrotxa, del
Pirineu o de
Menorca, entre d’altres territoris. També hi haurà un tast d’embotits: un de botifarres cuites, un de formatges i
kombutxes o un tast a cegues amb productes de Girona Excel·lent.
La fira. 54 estands i més de 60 productors
En total, a l’espai firal hi haurà
54 estands que acolliran més de
60 productors que oferiran tastos del seus productes als visitants d’Orígens a través de l’intercanvi de tiquets. El visitant també podrà comprar directament al productor.
Dels productors d’Orígens, un 40% hi participaran per primera vegada, cosa que confirma l’interès creixent que desperta una fira especialitzada com Orígens. L’edició d’enguany manté el format i enforteix l’aposta iniciada el 2018 amb una notable
presència de
productes ecològics que representen el
43% dels productors presents a la fira.
Pel que fa a la procedència dels expositors un 44% provenen de les
comarques de Girona, un 19% de les de
Barcelona, un 13% de les de
Lleida, un 13% de les de
Tarragona i un 6% de
Menorca.
En referència als
sectors, Orígens aporta propostes molt diverses que van des de carns i embotits, làctics, pastisseria i fleca, melmelades, salses, cremes, patés, olis o fruits secs, fins a fruita, verdures, ous, infusions, cervesa, vins, licors i caves. Tampoc hi faltaran
fermentats com el kombutxa, el xucrut o el kimtxi, bolets o espècies com el safrà, entre d’altres.
Menorca, territori convidat
Diversos productors de
Menorca participaran a la Fira Orígens com a
territori convidat: la fira comptarà amb la presència de sis productors destacats de l’illa que portaran des de
formatges i
embotits fins a
ginebra, croquetes o dolços. També hi serà present el xef
David de Coca, especialitzat en fer
caldereta de
llagosta, que oferirà una sessió a l’Aula de Cuina.
4t Concurs de coques de forner de Catalunya
Un any més, forners d’arreu presentaran les seves coques i un jurat especialitzat s’encarregarà de determinar quina és la
millor coca dolça i quina la millor coca salada. Serà el dissabte 21 de novembre a la tarda. El premi a la millor coca dolça o salada consistirà en un lot de 300 quilos d’
És Farina de Girona per al guanyador de cada categoria.
Entre els premis no hi faltarà una nova edició del
Premi al Millor Producte i al Millor Estand d’Orígens 2021.
Els embotits de la Garrotxa i els formatges de Menorca seran protagonistes de la fira per primer cop. Foto: Martí Albesa
Exposició d’embotits
Enguany, i com a
novetat, cal destacar l’
exposició d’
embotits tradicionals i singulars de la
Garrotxa que es fa amb la col·laboració del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques de Girona, la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn. Es podrà visitar durant tot el cap de setmana. També es farà una visita guiada a la mostra i un tast guiat d’embotits.
El preu de l’entrada a la fira és de
5 euros i inclou 5 tiquets de tast. A més de tastar, el visitant també podrà
comprar directament al productor. L’Aula de Tast té un cost d’1 euro. Les inscripcions per a aquest espai es realitzaran a l’entrada de la fira.
L’horari serà el dissabte 20 de novembre, des de les 10 del matí a les 9 del vespre, i el diumenge 21, des de les 10 del matí a les 8 del vespre.
Orígens compta, entre d’altres, amb el suport de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent i amb la col·laboració del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Prodeca.
Més informació al
web de la Fira Orígens.