1 de 10
FISCALITAT

El TC tomba l'impost català de plusvàlues que cobren els ajuntaments

La decisió no té efectes retroactius i es basa en l'argument que no es pot obligar a pagar el gravamen si no augmenta realment el preu del terreny

La venda d'un habitatge està gravada per una plusvàlua en cas que el valor hagi augmentat. | Roger Navarro
per Jordi Velert, Barcelona, Catalunya | 27 d'octubre de 2021 a les 13:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004, com ara la plusvàlua que cobren els ajuntaments als venedors d'un habitatge després que es completi l'operació. 

Aquest impost grava el possible augment de valor de les propietats amb el pas del temps, i el tribunal considera que els apartats anul·lats determinen que sempre ha existit un augment del valor dels terrenys, amb independència de si aquest increment s'ha produït realment i en quina quantia.


La decisió del Constitucional no té caràcter retroactiu i només afecta, per tant, a les operacions que es tanquin després de l'aprovació de la sentència.  La decisió arriba arran de la qüestió d'inconstitucionalitat presentada per la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, Ceuta i Melilla, amb seu a Màlaga.

La sentència compta amb el vot particular discrepant del president del tribunal, Juan José González Rivas, i els vots discrepants dels magistrats progressistes Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.


Participació