Sant Joan de les Abadesses

La remodelació de les Cinc Fonts de Sant Joan de les Abadesses estarà enllestida abans de l'estiu

Els treballs inclouen l'ampliació de l'aparcament, una nova zona enjardinada i la recuperació del bosc de ribera

per Redacció, Ripoll, Catalunya | 11 d'octubre de 2021 a les 12:05 |
Les excavadores, treballant a la zona | ACN
Les obres per millorar la mobilitat al paratge de les Cinc fonts de Sant Joan de les Abadesses, que ja va avançar NacióRipollès, avancen a bon ritme. L'objectiu dels treballs, duts a terme pel Consell Comarcal del Ripollès i l'Ajuntament a través dels Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), és millorar l'acollida de visitants i fomentar la mobilitat sostenible pel nucli urbà.

Entre les principals novetats hi ha l'ampliació de l'aparcament –que passarà de disposar d'unes quaranta places fins a prop d'un centenar-, una nova zona enjardinada i la recuperació del bosc de ribera a la part inferior. Els treballs, que tenen un cost de 285.480,25 euros, es preveu que s'allarguin nou mesos i, per tant, estiguin enllestides abans de l'estiu.


Responsables del Consell Comarcal i l'Ajuntament han visitat aquest dimarts els treballs, que aquests dies entren a la fase més vistosa amb el moviment de terres que ha de permetre passar d'un terreny dividit en tres terrasses, a una sola plataforma. El president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer, ha posat l'accent en com el projecte també servirà per "aproximar el riu Ter als municipis", alhora de "seguir dotant d'equipaments turístics la comarca, vinculats en tot moment amb el riu Ter."

De la seva banda, l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, ha assegurat que l'ampliació i millora d'aquest equipament contribuirà a tenir "un poble més net, més segur, sense tant trànsit i més pacífic".


Un centenar de places d'aparcament


Ubicat just al costat del pont vell, el paratge de les Cinc fonts esdevé un indret estratègic, com a molt bon punt d'inici per passejar per la vila vella de Sant Joan de les Abadesses, tot passant per aquest element destacat del patrimoni històric ripollès. També connecta amb l'entorn fluvial i la via verda de la Ruta del ferro i del carbó.


Amb la remodelació, l'aparcament passarà de disposar d'unes quaranta places fins a prop d'un centenar. Això serà així gràcies a l'aplanament del terreny fins a aconseguir una sola plataforma d'aparcament, que constarà d'unes noranta places en bateria a tot el contorn i una illa central amb trenta places més.

L'espai guanyat amb el moviment de terres permetrà també disposar d'una zona enjardinada. A part d'embellir el talús, separarà visualment l'aparcament respecte al passeig de l'estació i els seus habitatges.
 

Ramon Roqué i Joaquim Colomer han visitat les obres. Foto: ACN


També es recuperarà el bosc de ribera a la part inferior. L'arbrat que es plantarà al talús i a la zona propera a la llera del riu són de creixement ràpid i típics de ribera, com verns, àlbers, pollancres, salzes, bedolls i trèmols. A la part més alta s'hi plantaran plataners i freixes. A l'aparcament, per generar ombra, s'hi plantaran arbres de gran port com el tell i la zelkova. En la part central també hi haurà roure americà, un lledoner i una alzina surera, i finalment, també s'hi plantaran cedres, un pinsap i, per resseguir i acompanyar el passeig de l'Estació, una combinació de parròtia i roure green pillar.

Xarxa d'espais de contacte amb el riu Ter


Els treballs s'engloben en el projecte Xarxa d'espais de contacte amb el riu Ter - Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès. Es tracta d'un pla impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que preveu dur a terme millores en espais naturals urbans entorn del riu Ter, conjuntament amb els ajuntaments que han volgut sumar-s'hi, que són Camprodon, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries.

L'objectiu és adaptar lleres del riu i camins fluvials perquè esdevinguin nous atractius turístics i seguir fent créixer les potencialitats del Ripollès com a destinació de turisme de natura. Sempre, apostant per un model respectuós amb l'entorn.

Globalment, el projecte suma un import d'1.638.423,10 euros. El 50% és finançat amb una subvenció del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrada pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.
 

Mapa de les obres. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

 

Participació