Art efímer

La Bianyal 2021 convida a redescobrir el patrimoni industrial de la Vall de Bianya

L'itinerari de les intervencions artístiques efímeres del 9 i 10 d'octubre recorrerà can Gabarró, can Sabata o can Porxas, testimonis de la centralitat del riu Fluvià

per Xavier Borràs, Vall de Bianya, Catalunya | 1 d'octubre de 2021 a les 10:14 |
Can Porxas serà un dels indrets de la Bianyal 2021 a la Vall de BIanya. | Martí Albesa.
La Vall de Bianya és el segon municipi més extens de la Garrotxa –després del de Montagut i Oix–, amb 93,6 km2, i inclou 11 pobles, des de Sant Salvador de Bianya fins a la Vall del Bac o la Canya, ben bé a tocar de les Cols, a Olot, on el Fluvià s'eixampla en un recorregut recòndit i poc conegut.

Justament per a redescobrir el patrimoni industrial que encara resta dempeus en aquests indrets, la Bianyal 2021 convida tothom a conèixer què s'hi amaga, en aquesta vuitena edició –que organitza l’Ajuntament de la Vall de Bianya i l’Associació Binari–, i que enguany retorna en format itinerari (l'any passat va ser estàtic, al Mas Sobeies) i enfoca l'interès en un seguit d'intervencions artístiques efímeres que es porten a terme en espais d’interès patrimonial de la Vall de Bianya.

 

La presentació de la Bianyal 2021 s'ha fet al pati de Can Porxas. Foto: Martí Albesa.


Per a presentar aquesta edició de la Bianyal es va convocar els mitjans de comunicació aquest dijous de matí al pati de Can Porxas, una antiga fàbrica paperera reconvertida posteriorment al ram tèxtil, que va ser declarada indústria de guerra en l'època republicana i que va arribar a tenir una superfície construïda de 10.000 m2.


Hi han estat presents, a més de l'amfitrió, el batlle i president del Consell Comarcal, Santi Reixach; Quim Domene i David Santaeulària, de l'Associació Binari, i Jordi Rúbies Admetlla, que encara viu en aquest indret i que, fins ben entrar aquest segle, va treballar-hi.

Els artistes de la Bianyal d'enguany seran Lara Amat, Pep Aymerich, Paula Bruna, Laia Estruch, Manel Quintana i Laia Solé i se'n podrà veure les intervencions artístiques en tres sessions guiades per ells mateixos: dissabte, 9 d’octubre, a les 10:30 h i a les 16:00 h, i diumenge, 10 d’octubre, a les 10:30 h, amb un cost de 5 euros per sessió.

 

Jordi Rúbies, Quim Domene i Santi Reixach durant la presentació des de Can Porxas. Foto: Martí Albesa.


Com a complement i cloenda de la Bianyal 2021, amb la col·laboració del festival Elmini d’Olot, el diumenge, 10 d’octubre, a les cinc de la tarda, s’oferirà un concert en format acústic de Matthew McDaid, a l’era del mas Sobeies, al costat de l’església de Sant Andreu de Socarrats, a la Vall de Bianya. [L’entrada és de franc.]

El punt de trobada de l'itinerari serà la rotonda de Can Sabata (la Canya), on hi haurà un aparcament habilitat per a l’ocasió. Per causa de les característiques de l’itinerari, la visita no és accessible per persones amb mobilitat reduïda. La inscricpió prèvia és obligatòria i es pot fer amb un missatge de correu electrònic a administracio@valldebianya.cat; per telèfon, al número 972 290 933, o, personalment, a les oficines municipals de l’Ajuntament de la Vall de Bianya.
 

David Santaeulària ha donat tots els detalls d'aquesta vuitena edició de la BIanyal. Foto: Martí Albesa.


Patrimoni industrial


L'indret triat per a la Bianyal 2021 és una zona poc coneguda: en uns pocs centenars de metres, permet descobrir, com ha explicat David Santaeulària, edificis industrials històrics, boscos de ribera, afloraments basàltics, usos i aprofitaments de l’aigua, etc. Hi destaquen les fàbriques en desús o reconvertides que tenen una llarga trajectòria al darrere.

És el cas de can Gabarró, amb tota probabilitat el molí paperer més antic de la Garrotxa; o can Sabata, una antiga  filatura que disposava d’una petita colònia de cases pels treballadors; o can Porxas. Totes elles són testimonis de la centralitat i la importància que ha tingut el riu Fluvià per a la població dels municipis veïns.

A l’arqueologia industrial de les fàbriques, molins, canals i turbines, s’hi sumen curiosos vestigis geològics com a resultat de l’activitat volcànica, fonts que havien set destí ideal per a les caminades del diumenge, racons idíl·lics, etc. En el seu conjunt, una àrea que aplega destacats elements històrics i naturals que la Bianyal d’enguany convida a descobrir de nou.

 

 

Participació