Girona recupera el Correllengua 15 anys després de l’última edició

La jornada, el 25 de setembre, comptarà amb xerrades sobre l’estat del català, una ballada de sardanes i un concert de Lo Pau de Ponts

L’acte d’inici del Correllengua es va fer a Figueres el passat 9 de juliol.
L’acte d’inici del Correllengua es va fer a Figueres el passat 9 de juliol. | CAL_cat.
NacióGirona
23 de setembre del 2021
Actualitzat a les 11:33h
Girona recuperarà aquest dissabte, 25 de setembre, el Correllengua, 15 anys després de la darrera edició. L’esdeveniment ha estat impulsat pel Jovent Republicà Girona, en col·laboració amb diverses organitzacions i entitats culturals (Fundació Llibreria Les Voltes, Òmnium Gironès, El Foment Girona, ADAC i Destaca’t) de la ciutat de Girona, que han fet pinya per a fer-ho possible.

Aquesta nova edició del Correllengua a la capital del Gironès té com a finalitat la promoció de la llengua i la cultura catalanes, tot fent incís en la defensa de la cultura popular. 
 
El Correllengua va sorgir l’any 1993 a l’illa de Mallorca, inspirat en la Korrika del País Basc, amb la finalitat de demostrar la vitalitat de la llengua catalana i fomentar-ne l’ús social. El 1995 es va començar a organitzar al País Valencià i, a partir de 1996 la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua) va difondre aquest tipus d’acte a la resta de territoris de parla catalana, des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal.

El Correllengua es vertebra amb l’encesa de la Flama, l’element simbòlic i cohesionador dels Països Catalans, com també ho és la lectura del Manifest del Correllengua, que edició rere edició sempre reconeix i homenatja autorscompromesos amb la llengua i la cultura catalanes. Enguany, el Correllengua vol retre homenatge a Isabel-Clara Simó
 
El Jovent Republicà ha impulsat l’organització del Correllengua Girona 2021 perquè una de les seves prioritats és la defensa del català i de la cultura pròpia i, el model d’acte proposat per la CAL encaixa amb les seves reivindicacions: defensar la cultura popular, fer visible l’ús social del català, reivindicar-lo sempre i fer-ho arreu en català.

Això no obstant, cal dir que no són els primers a proposar aquest tipus d’acte a la ciutat de Girona, atès que els anys 2005 i 2006 els gironins van gaudir de dues edicions del Correllengua coordinades amb molta dedicació i molt bon criteri per Jaume Piquer Jordana, un referent de la defensa de la llengua, la cultura i el país.
 
Finalment, aquests són els diferents actes organitzats amb motiu de l’edició del Correllengua 2021:
 
11:00 h - Lectura del manifest i arribada de la Flama.
11:30 h - El català: i ara què? Debat entre Joan-Lluís Lluís i Màriam Serrà.
13:00 h - Recital literari.
17:00 h - Ballada de sardanes.
19:00 h - Acte de cloenda. Lectura del discurs de cloenda i concert de Lo Pau de Ponts.
 

Cartell del Correlengua 2021 a Girona Foto: @JoventGIRONA.