1 de 10
Defensa del català

Girona recupera el Correllengua 15 anys després de l’última edició

La jornada, el 25 de setembre, comptarà amb xerrades sobre l’estat del català, una ballada de sardanes i un concert de Lo Pau de Ponts

L’acte d’inici del Correllengua es va fer a Figueres el passat 9 de juliol. | CAL_cat.
per NacióGirona, Girona, Catalunya | 23 de setembre de 2021 a les 11:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Girona recuperarà aquest dissabte, 25 de setembre, el Correllengua, 15 anys després de la darrera edició. L’esdeveniment ha estat impulsat pel Jovent Republicà Girona, en col·laboració amb diverses organitzacions i entitats culturals (Fundació Llibreria Les Voltes, Òmnium Gironès, El Foment Girona, ADAC i Destaca’t) de la ciutat de Girona, que han fet pinya per a fer-ho possible.

Aquesta nova edició del Correllengua a la capital del Gironès té com a finalitat la promoció de la llengua i la cultura catalanes, tot fent incís en la defensa de la cultura popular. 

 
El Correllengua va sorgir l’any 1993 a l’illa de Mallorca, inspirat en la Korrika del País Basc, amb la finalitat de demostrar la vitalitat de la llengua catalana i fomentar-ne l’ús social. El 1995 es va començar a organitzar al País Valencià i, a partir de 1996 la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua) va difondre aquest tipus d’acte a la resta de territoris de parla catalana, des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal.


El Correllengua es vertebra amb l’encesa de la Flama, l’element simbòlic i cohesionador dels Països Catalans, com també ho és la lectura del Manifest del Correllengua, que edició rere edició sempre reconeix i homenatja autorscompromesos amb la llengua i la cultura catalanes. Enguany, el Correllengua vol retre homenatge a Isabel-Clara Simó
 

El Jovent Republicà ha impulsat l’organització del Correllengua Girona 2021 perquè una de les seves prioritats és la defensa del català i de la cultura pròpia i, el model d’acte proposat per la CAL encaixa amb les seves reivindicacions: defensar la cultura popular, fer visible l’ús social del català, reivindicar-lo sempre i fer-ho arreu en català.

Això no obstant, cal dir que no són els primers a proposar aquest tipus d’acte a la ciutat de Girona, atès que els anys 2005 i 2006 els gironins van gaudir de dues edicions del Correllengua coordinades amb molta dedicació i molt bon criteri per Jaume Piquer Jordana, un referent de la defensa de la llengua, la cultura i el país.

 
Finalment, aquests són els diferents actes organitzats amb motiu de l’edició del Correllengua 2021:
 
11:00 h - Lectura del manifest i arribada de la Flama.
11:30 h - El català: i ara què? Debat entre Joan-Lluís Lluís i Màriam Serrà.
13:00 h - Recital literari.
17:00 h - Ballada de sardanes.
19:00 h - Acte de cloenda. Lectura del discurs de cloenda i concert de Lo Pau de Ponts.
 

Cartell del Correlengua 2021 a Girona Foto: @JoventGIRONA.

 

Participació