1 de 10
Festival del foc i de la llum

El Lluèrnia 2021 d'Olot celebrarà deu anys durant tres caps de setmana

En 17 dies, del 12 al 28 de novembre, el festival del foc i de la llum, oferirà més d'un vintena d'instal·lacions, com l'Hort de la Llum d'Antoni Arola a l'Estadi d'Atletisme

L'Estadi d'Atletisme acollirà l'Hort de la Llum d'Antoni Arola del Lluèrnia 2021. | Xavier Borràs.
per Xavier Borràs, Olot, Catalunya | 21 de setembre de 2021 a les 18:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Si l'any passat el festival Lluèrnia va omplir de llum les tenebres causades per la imposició de les restriccions arran de la pandèmia, amb quasi dos mesos i mig d'activitats, enguany, en què el festival del foc i de la llum ja compleix deu anys, proposa disset dies amb més d'una vintena d'instal·lacions del 12 al 28 de novembre.

Així ho han fet saber aquest matí des de l'Estadi d'Atletisme d'Olot els directors del festival, Pep Fargas i Xevi Bayona, acompanyats del batlle d'Olot, Pep Berga, i del dissenyador industrial i interiorista Antoni Arola (1960), que com a convidat crearà durant dos caps de setmana un Hort de la Llum precisament a l'Estadi d'Atletisme, "una cúpula de llum", segons ha comentat –per bé que no ha volgut donar-ne més pistes–, en què la boira (natural o artificial) sembla que hi jugarà un paper important tot seguint la petja, tal com ha pogut saber NacióGarrotxa, d'alguna de les obres del pintor neerlandès Hieronymus Bosch.


Per bé que al mes de novembre no sembla que es pugui afrontar el festival "amb absoluta normalitat", com ha comentat Pep Fargas, el pas de les sis hores tradicionals que durava el festival a aquest 2021, en què s'esdevindrà durant disset diesi i tres caps de setmana, farà que el públic olotí podrà visitar i gaudir de les diverses instal·lacions sense aglomeracions, però, també, els visitants de fora de la ciutat que en la celebració de 2020 no van poder fer per causa dels confinaments i les restriccions administratives.
 

Xevi Bayona, Pep Fargas, Pep Berga i Antoni Arola durant la presentació del Lluèrnia 2021. Foto: Xavier Borràs.


Segons el director-gerent del Lluèrnia, els 17 dies que durarà el festival representen un període durant el qual s’aniran succeint les diverses propostes del programa –encara per tancar–, algunes de puntuals i altres de llarga durada, amb què es posarà l’accent en alguns dels aspectes que donen caràcter al festival: el laboratori d’experimentació per les Escoles d’Art, el foc com a element originador de la cultura i la participació popular, que aquest any tindrà un caràcter especialment festiu.

Avenç de programa del LLuèrnia 2021


Precisament, amb motiu del desè aniversari de Lluèrnia, hi participaran totes les entitats col·laboradores ornant els ponts del Fluvià que passen per Olot; també ho faran els escolars de primària –amb una celebració lluminosa del 110 anys del tren d'Olot–, i, igualment, els de secundària, que descobriran el mític Cine Nic, un projector de cinema infantil basat en el mètode d'animació de la imatge de la llanterna màgica que va ser molt popular entre els anys 1940 i 1970.

En total es podran veure una vintena llarga d’instal·lacions amb un especial protagonisme de l’Hort de la llum d'Antoni Arola, ja esmentat; o els Contes a la vora del foc, que compten amb la col·laboració del Teatre Principal d’Olot per a programar durant tres dies l’espectacle itinerant Paraules que trenquen ossos, de la Companyia Pagans.  
 

Toni Arola és l'artista convidat per a bastir l'Hort de la Llum del Lluèrnia 2021. Foto: Xavier Borràs.


El festival produeix els 4 projectes guanyadors de la Convocatòria Oberta amb la intenció de promoure la creació emergent, orientant i acompanyant la seva producció. Es tracta d’Al·luvió de Gigamo Arquitectos; Llindars de Hedonistas Studio i Tal Cual Studio; Negre d‘Albert Palazón i Hípetre de 27 Lletres.
 
Lluèrnia continuarà oferint-se com a laboratori d’experimentació real, on els alumnes de les escoles d’art i disseny puguin presentar els seus projectes. En concret, enguany hi participaran les escoles EINA i Escola Municipal d’Art de Terrassa que concentraran la participació el primer cap de setmana del festival, és a dir del 12 al 14 de novembre. L’Escola d'Art i Disseny d’Olot i Campus Garrotxa també hi participaràn amb una instal·lació als Claustres del Carme, que previsiblement s’allargarà durant tots els dies del festival. 
 

El batlle d'Olot, Pep Berga, durant la presentació del Lluèrnia 2021. Foto: Xavier Borràs.


També, durant tots els dies es podrà veure la instal·lació visual i sonora que ha creat Manel Quintana pel pati de l’Hospici. Aquest creador ha estat des del primer any l’autor de la imatge gràfica del festival des de Bogotà on residia. Ara, retornat a Olot, podrà dirigir la instal·lació i realitzar el seu projecte que compta amb la coproducció de l’Associació Cultural Binari.
 
El programa inclourà, com cada any, les propostes de les entitats col·laboradores AOAPIX i TransefímersMED, el programa transfronterer europeu que promou la Xarxa Transversal.

Una instal·lació de l’escultor Marc Lorente, amb 10 bombetes gegants, decorarà el passeig de la Font de la Puda i acompanyarà els visitants fins al túnel d’inici del bici carril, on es podrà veure la instal·lació de les escoles de primària.

Àlex Posada i Xavier Bayona, que ja van intervenir a Lluèrnia 2018 amb la seva Sfera, a la Plaça de Braus, presentaran una sorprenent proposta que encara no té ni títol ni emplaçament definitiu. 

La nit del 24 al 25 de novembre el Lluèrnia acollirà les propostes de foc amb artistes ja coneguts del festival com Laia Escribà del Taller de Magnèsia, Marc Sellarès o el Pim Pam Pum, Foc! en espais avui encara per determinar. 

Finalment, per a celebrar el 10è aniversari, aquest darrer cap de setmana del festival, s’ha proposat la realització d’una instal·lació conjunta de totes les associacions i entitats que ha volgut col·laborar amb el festival. Les residències geriàtriques Montsacopa i Mare de Deu del Tura, les Associacions de Veïns dels barris de Sant Miquel i Sant Roc, i entitats com La Carnavalesca i l’Esbart d’Olot, ja han manifestat la seva intenció de participar-hi. La proposta consistirà en la il·luminació creativa de diversos ponts sobre el Fluvià amb llum d’espelmes que facilitarà Lluèrnia. 
 

Xevi Bayona és el director artístic del festival Lluèrnia. Foto: Xavier Borràs.


Exposicions i altres activitats


Com ja ha esdevingut tradició, amb el suport d’Olot Cultura, el cancell de Can Trincheria acollirà una exposició fotogràfica d’autor sobre la passada edició del festival, en aquest cas el fotògraf serà del fotoperiodista de NacióGarrotxa Martí Albesa.

També, com a complement del treball dels instituts de secundària, a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa es podrà veure una exposició sobre la història del Cine Nic a partir del material que cedeix el Museu del Cinema de Girona-Col·lecció Tomàs Mallol.
 
Montserrat Planella Serra, per la seva banda, dictarà la conferència que organitzem conjuntament amb la Delegació de la Garrotxa i Ripollès del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, sobre l’ús de la llum al llarg de la història de l’Art. 
 

Imatge gràfica del festival Lluèrnia. Foto: Manel Quintana.


Com sempre Manel Quintana és l’autor de la imatge gràfica del festival que aquest any fa referència al desè aniversari, conservant els colors corporatius i la temàtica vinculada al foc i la llum.

Manquen 52 dies per a encetar el Lluèrnia 2021 i tot es posa a punt per encendre amb llum i foc propis Olot i la Garrotxa amb un festival que, tal com ha comentat Xevi Byona, director artístic del festival, ja ha creat escola arreu del país i més enllà.
 
Participació