Turisme

Beget, a l'Alta Garrotxa, destapa el cartell que el proclama «un dels pobles més bonics d'Espanya»

L'acte oficial es va fer a l'església de Sant Cristòfol amb la presència d'Albert Bramon, Joaquim Colomer, Francisco Mestre i Xavier Guitart

per NacióGirona, Beget, Catalunya | 24 d'agost de 2021 a les 10:43 |
Beget és el segon poble de Catalunya que entra a formar part d'aquesta marca. | Arxiu NG.
El poble de Beget, al municipi de Camprodon (Ripollès) ha destapat aquest passat diumenge, 23 d'agost, el cartell que l'acredita com un dels Pobles més Bonics d'Espanya, després de la seva inclusió en aquesta xarxa el gener d'aquest 2021. La localitat forma part de l'Alta Garrotxa, un espai d'interès natural que abasta zones prepirinenques de tres comarques: el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà.

Beget ha sabut conservar la riquesa rural, ja coneguda en el segle XII, i aquesta cura pels petits detalls li ha permès entrar en aquesta Associació que engloba pobles de menys de 15.000 habitants sota una marca única de qualitat. Ara, es converteix en el segon poble de Catalunya que entra a la xarxa, juntament amb Bagergue, a la Vall d'Aran, que ha duplicat el nombre de visitants i desestacionalitzat el turisme des de la seva incorporació a l'associació en 2019.

 

Una auditoria només aprovada pel 20% dels pobles sol·licitants


El bell municipi de Beget va haver de superar una dura auditoria de més de 40 punts, en aspectes tan importants com la cura del patrimoni, l'harmonia del municipi, neteja, conservació de les façanes, circulació de vehicles, cura de flors i zones verdes, l'activitat cultural programada o l'atenció a les tradicions, entre molts altres, i que actualment només la superen un 20% dels municipis que sol·liciten entrar en aquesta marca única de qualitat, que potencia la bellesa d'aquests petits municipis.
 

El punt central de l'acte de proclamació a Beget aquest diumenge va ser la destapada del cartell en el qual el nom de Beget i el logotip de l'Associació donen la benvinguda als visitants des de l'entrada del poble, una acció simbòlica que reconeix al municipi ripollès “el treball ben fet durant generacions per a mantenir i millorar dia a dia la seva bellesa arquitectònica, el seu patrimoni cultural, les seves tradicions i el seu entorn; és un fabulós premi, però també comporta la responsabilitat de mantenir-se en uns estàndards de qualitat excel·lents per als pròxims anys”, en paraules de Francisco Mestre, president de l'Associació Els Pobles més Bonics d'Espanya.
 
Durant l'acte es va explicar la importància que té per a aquesta localitat formar part d'aquest selecte grup i l'impacte i projecció que generarà a nivell turístic. Els veïns de Beget van poder conèixer més coses sobre aquest reconeixement i els projectes que té previst dur a terme l'Associació Els Pobles més Bonics d'Espanya en benefici del poble.
 

Instantània de l'acte oficial de proclamació i destapada del cartell a l'església de Sant Cristòfol de Beget. Foto: @lospueblosmbe.


L'acte oficial de proclamació i destapada del cartell va comptar amb la participació d'Albert Bramón Vives, Subdelegat del Govern a Girona; Joaquim Colomer i Cullell, president del Consell Comarcal del Ripollès; Francisco Mestre, president de l'Associació dels Pobles més Bonics d'Espanya, i Xavier Guitart i Cano, batlle de Camprodon, on el poble de Beget va ser incorporat el 1969.
 
Albert Bramón Vives, subdelegat del Govern a Girona, va incidir en la importància d'un reconeixement del prestigi d'aquesta associació i de treure a la llum i mostrar internacionalment aquests petits i bells pobles, que mantenen gràcies a les corporacions i al treball dels veïns durant generacions, el patrimoni, la cultura i les tradicions. “gràcies a aquest guardó Beget podrà gaudir de noves oportunitats per a lluitar contra la despoblació” també va recordar la importància del treball realitzat en la millora de les comunicacions “perquè veïns i visitants puguem gaudir cada dia una mica més de la bellesa d'aquest petit poble”
 
Francisco Mestre, president de l'Associació, va confirmar que en aquests moments hi ha més municipis catalans auditant-se i espera que pròximament es puguin anunciar noves incorporacions.Per al president “El món del turisme ha sofert un dur cop amb la pandèmia. No sabem quan podrem recuperar el nivell de turisme internacional que teníem, per tant, hem d'apostar per dirigir-nos també a un turisme de proximitat, a nivell de tota Espanya, que és el que està salvant al sector, molt especialment en les zones d'interior i rurals.”
 
“Per a nosaltres, que vam iniciar la nostra associació precisament a Catalunya, és un orgull que un petit poble de la talla de Beget formi part del nostre exclusiu club. Probablement formem la marca turística més desitjada pel turista actual i sens dubte, Beget, és aquesta petita joia que sorprèn qualsevol visitant per la seva excel·lent conservació i la seva bellesa.”
 
“Estic segur que en el futur pròxim més pobles catalans ostentaran aquest segell, que recordem, també els atorga el privilegi de formar part de la Federació de Pobles més Bonics del Món, al costat de països com França, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Rússia, Alemanya, el Líban, el Japó o el Canadà”, va concloure Francisco Mestre.
 
Xavier Guitart i Cano, batlle de Camprodon, va incidir en el canvi viscut per a la zona des del nomenament del municipi, l'orgull que estan vivint els veïns i el reconeixement a tantes generacions passades, “avui vam rebre aquest guardó pel treball realitzat durant generacions per tants veïns, i també per l'esforç de totes les corporacions durant el passat, perquè Beget pugui ser considerada com un dels Pobles més Bonics d'Espanya”
 
“Beget ja ha vist en aquests pocs mesos, des que es va declarar oficialment com un dels més Bonics d'Espanya, com ha augmentat el turisme, com es trenca aquesta estacionalitat que tant ens marca i com som cada dia més coneguts dins i fora d'Espanya”, va concloure Xavier Guitart.
 
Joaquim Colomer i Cullell, president del Consell Comarcal del Ripollès, va anunciar que “aquest guardó és una oportunitat per a tota la comarca, per a multiplicar les visites als nostres bells municipis, un turisme amic, que valora la nostra cultura i el nostre patrimoni”.
 

L'església de Sant Cristòfol i el pont romànic de Beget protagonistes de la coberta de la nova guia oficial de l'associació. Foto: @lospueblosmbe.


Beget, protagonista de la portada de la guia oficial, amb les 104 localitats més belles del país


Precisament, l'església de Sant Cristòfol i el pont romànic de Beget han estat enguany la carta de presentació de la nova guia oficial de l'associació. És la primera localitat catalana que aconsegueix aquesta fita i plasma perfectament el que els lectors trobaran dins de les seves pàgines. Petits pobles amb encant en perfecta harmonia i estat de conservació.
 
La Guia oficial Pobles més Bonics 2021 engloba les seves 104 localitats, incloent-hi els onze nous municipis incorporats enguany. Aquesta obra, més extensa que en edicions anteriors i que porta importants novetats, convida els usuaris a viatjar per l'Espanya més bella i autèntica a través de les seves més de 300 pàgines, tot oferint una completa informació sobre la història, gastronomia, festes i tradicions de cada poble, així com les rutes més fascinants per diverses regions de l'Espanya rural.
 
Aquesta obra pot adquirir-se al preu de 15 euros (més despeses d'enviament) en la pàgina web de l'Associació.

 

Participació