1 de 10
astronomia

L'observatori astronòmic Albanyà descobreix tres exoplanetes

El centre de l'Alt Empordà fa dos anys que col·labora amb la NASA

L'observatori d'Albanyà | ACN
per P.P., Barcelona, Catalunya | 30 de juliol de 2021 a les 15:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Observatori Astronòmic Albanyà 1, a l'Alt Empordà, ha descobert un sistema multiplanetari que conté una súper-Terra i dos sub-Neptuns. La troballa dels tres exoplanetes arriba quan fa dos anys de la incorporació de l'observatori a l'equip TESS SG1 de la NASA.

El descobriment, en el sistema TOI-17492, consta de tres planetes que orbiten al voltant d'una estrella nana, de tipus espectral M, a l'entorn local del sistema solar, a una distància de 100 parsecs. El descobriment ha estat coordinat per investigadors del Institut Komaba de ciència a Tokio i també hi han participat altres institucions punteres com l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) i centres amb talent emergent basats en l'astrobiologia.


Els tres planetes descoberts han estat dos sub-Neptuns i una súper-Terra. Segons informen en un comunicat, sistemes com aquest tenen un interès especial per a telescopis de nova generació que estaran disponibles en un futur immediat, com per exemple el James Webb Space Telescope (JWST)3 de la NASA, que entrarà en òrbita el mes d'octubre de 2021. Aquestes futures dades aportades per nous telescopis permetrien fins i tot comprovar si hi podria haver presència de formes de vida en els planetes estudiats.

Segons el fundador de l'Observatori Astronòmic Albanyà i codescobridor, Pere Guerra, el descobriment demostra que des de Catalunya es fa producció científica de qualitat "al més alt nivell": "Aquest descobriment, juntament amb els molts altres que ens ha permès la col·laboració amb TESS, ens acosta una miqueta més a tenir una millor comprensió de la demografia dels sistemes planetaris dins de la Via Làctia, la nostra pròpia galàxia. Ara, esperem que algun d'aquests indrets singulars sigui, en un futur, la confirmació que no estem sols a l'univers".


Bona acollida a Catalunya


Guerra subratlla que estan "molt contents" de l'acollida que ha tingut el centre entre el públic a Catalunya. "Bona part dels visitants que tenim al centre venen atrets pels nostres nous descobriments i amb ganes de saber més sobre els exoplanetes, aquest camp de l'exploració humana cada cop més popular", afirma.


La missió principal de TESS és escombrar el cel en recerca de senyals coincidents amb possibles exoplanetes transitants. Aquesta missió de la NASA està liderada per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i s'encarrega d'observar més de 500.000 estrelles (les més brillants i properes a la Terra) per a buscar exoplanetes.
Participació