INCENDIS

Gran incendi a l'Alt Empordà: ja hi ha 410 hectàrees afectades, la majoria del Parc Natural del Cap de Creus

Les primeres investigacions apunten a una burilla mal apagada

per Irene Montagut, Barcelona | 17 de juliol de 2021 a les 16:23 |
Mitjans aeris treballant en l'incendi de l'Alt Empordà | ACN
"Hi ha represes en llocs que no som capaços de veure i es converteixen en nous focus", relata el cap d'intervenció dels Bombers, Santi Lleonart. I és que aquesta nit un focus secundari d'uns 1.000 metres fora del perímetre de l'incendi de Llançà, a l'Alt Empordà, ha obert el flanc esquerre i un altre al flanc dret pel canvi de la direció del vent de Tramuntana. Aquesta és una zona especialment crítica de l'incendi, perquè pot afavorir que les flames s'estenguin cap a un indret amb molt terreny per córrer.

Preventivament s'han desallotjat la primera línia de cases de les urbanitzacions més properes que afectaria al voltant de 300 persones. La resta estan confinades, segons han informat els Bombers, que han passat una nit "molt complicada". A partir de les 7 del matí han començat a incorporar-se escalonadament una quinzena de mitjans aeris.

 
El conseller d'Interior, Josep Ignasi Elena, explica que s'ha demanat ajuda al Ministeri d'Interior i a França, en concret avions addicionals per fer descàrregues de gran capacitat, però aquests últims requereixen autorització per part de l'Estat i, a hores d'ara, encara no ha arribat. A més de la resta de mitjans aeris, sobre el terreny hi treballen 90 dotacions terrestres. El lloc crític és el flanc dret cap a Sant Pere de Rodes, tot i que l'esquerre també s'ha obert. Només es permet la mobilitat per anar a treballar en determinades circumstàncies. El Port de la Selva ha acollit 231 persones en instal·lacions de l'Ajuntament. No es preveuen més evacuacions a curt termini.

La hipòtesi de la burilla pren força


L'avís del foc es va donar quan faltaven cinc minuts per dos quarts de dues del migdia d'aquest divendres. La columna de fum es pot veure des de quilòmetres de distància. Es calcula que el foc ja ha cremat 410 hectàrees. Segons els Bombers, podria arribar a cremar-ne 2.000. La majoria de la superfície cremada pertany al Parc Natural del Cap de Creus i és de difícil accés pels Bombers.

I l'origen del foc? Doncs la hipòtesi de la burilla llançada des de la carretera al bosc agafa força. "Hem trobat una burilla a l'àrea d'inici. Ara com ara, no hem trobat cap altre mitjà d'ignició", ha exposat Toni Mur, inspector en cap d'Agents Rurals.

L'incendi s'ha vist empès per la tramuntana, ha saltat el fons d'un barranc i puja en plena alineació. Ela Bombers creuen que hauria començat per la zona de la urbanització Cau del Llop i avançaria en direcció la Vall de Santa Creu.

"Demanem molt explícitament que tothom que no sigui veí d'aquests municipis no s'hi acosti", ha dit el director de Bombers, Joan Delort. Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha interperlat a la ciutadania a la "prudència, contenció i autocontrol". 

També el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que s'ha apropat a Llançà ha demanat responsabilitat a la ciutadania: "No ens podem permetre el luxe de tenir incendis simultanis, s'han d'extremanr les precaucions". 

Segons informa el Servei Català de Trànsit, es mantenen tallades les carreteres d'accès al Port de la Selva, la GI-612, la GI-613, la GIP-6041 i la GIV-6121. Els Bombers han demanat a Protecció Civil evacuar tres urbanitzacions, i no descarten més desallotjaments. 
 

 

Participació