1 de 10
Mobilitat sostenible

«Vies verdes pel clima» incentiva les bones pràctiques ambientals a les comarques gironines

S’han instal·lat 32 punts de recollida selectiva de residus en el recorregut Olot-Girona i s’han afegit a la iniciativa 47 establiments pròxims per a reduir la petjada de carboni

per NacióGirona, Girona | 6 de juliol de 2021 a les 15:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El saló de plens de la Diputació de Girona ha estat l’escenari aquest migdia de la presentació de Vies verdes pel clima, un programa pioner que té com a objectiu principal reduir la petjada de carboni que produeixen els usuaris de les vies verdes i els establiments del sector de la restauració. Coca-Cola ha promogut aquesta iniciativa, juntament amb la corporació i el Consorci de les Vies Verdes, les entitats mediambientals Ecoembes i Ecodes, així com la Federació d’Hostaleria de Girona.

 
Aquest projecte arriba a les comarques gironines amb una primera fase pilot en la qual es porten a terme dues accions. Per un costat, pretén abordar la gestió sostenible d’envasos a través del reciclatge i conscienciar els usuaris de les vies verdes de la conservació de l’espai natural. En aquest sentit, amb la col·laboració d’Ecoembes, s’han instal·lat 32 punts de recollida selectiva de residus (23 papereres i 9 contenidors) en onze municipis gironins al llarg dels 57 quilòmetres de la ruta Olot-Girona de les vies verdes. Es tracta dels municipis de Girona, Bescanó, Salt, Anglès, la Cellera de Ter, Amer, les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, la Vall d’en Bas, les Preses i Olot.

 
En paral·lel, 47 establiments d’hostaleria propers a la ruta també s’han unit al projecte amb el compromís de desenvolupar bones pràctiques ambientals i lluitar contra el canvi climàtic. La iniciativa es troba en el marc del programa "Hostelería #PorElClima", impulsat per Coca-Cola i desenvolupat per Ecodes.

 
A tots els establiments adherits al projecte, se’ls ha calculat de forma gratuïta la petjada de carboni que generen, és a dir, la quantitat d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que produeix la seva activitat. A partir d’aquesta informació, cada establiment, a més de mostrar el seu compromís amb la sostenibilitat, pot conèixer el seu impacte en l’entorn i establir les mesures necessàries per esdevenir més sostenible.
 
Aquest procés es completa amb la compensació de la petjada de carboni produïda per aquests establiments, que és assumida per Coca-Cola i gestionada per Ecodes a través del programa «ZeroCO2», que participa en el Mercat Voluntari de Carboni. Es compensa l’acció de neutralitzar la quantitat d’emissions de CO2 que emet una persona, empresa o organització quan fa una activitat invertint econòmicament en un projecte per millorar el medi ambient i l’entorn social on la desenvolupa.
 
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat que "la corporació i el Consorci de les Vies Verdes de Girona tenen un compromís clar de sempre per la millora del nostre ambient, i les rutes de senderisme i cicloturisme són una gran eina de promoció dels hàbits saludables. Ara, amb el projecte Vies verdes pel clima, juntament amb Coca-Cola, Ecoembes i Ecodes, anem un pas més enllà en la nostra aposta per la sostenibilitat".
 
La batllessa de Girona, Marta Madrenas, ha volgut recalcar que "Girona som la ciutat de més de 60.000 habitants del país amb millor gestió dels residus, complint les directrius europees i superant el 50 % de recollida selectiva. Estem generant també una experiència singular en aquest àmbit com a motor de progrés amb l'economia verda, i totes les iniciatives que sumin en aquest sentit són benvingudes. Cal que totes les administracions i també les empreses treballem conjuntament per millorar la gestió dels residus i la lluita contra el canvi climàtic".
 
Per la seva part, el responsable de comunicació de Coca-Cola Europacific Partners a Catalunya, Joaquim Edo, ha posat en relleu que "la restauració té un gran pes a les vies verdes i volem transformar-la perquè sigui sostenible amb l’entorn. A més, un dels nostres reptes és la gestió sostenible dels envasos, i volem contribuir a impulsar la ruta cap a una economia circular a través de la seva reducció, reutilització i recuperació. És per això que volem sensibilitzar els usuaris de les vies verdes sobre la importància de reciclar mitjançant la instal·lació de diferents punts de recollida selectiva".
 

L’origen de «Vies verdes pel clima»


Durant els primers mesos de l’any 2020, la pandèmia va tenir un impacte molt negatiu en el sector turístic. Amb el desconfinament a l’estiu, es va produir un retorn relatiu a l’activitat, però molt desigual segons els territoris i els tipus d’allotjament turístic. Segons l’informe Turisme rural a Catalunya estiu 2020, a càrrec de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el turisme de proximitat va experimentar un fort creixement durant el darrer estiu. Els establiments de turisme rural van ser un dels principals beneficiats davant el declivi del turisme internacional.
 
Per aquest motiu es va impulsar un projecte que incentivés les bones pràctiques en la sostenibilitat i conscienciés els usuaris de les vies verdes de la necessitat de reciclar i cuidar els espais naturals. "Des d’Ecoembes ens hem volgut sumar a aquesta iniciativa per sensibilitzar els usuaris que recorren les vies verdes sobre la importància de cuidar entorns naturals a través de la correcta separació d’envasos. D’aquesta manera, s’eviten problemes que repercuteixen directament en la salut del nostre planeta", ha manifestat Enric Ibáñez, coordinador a Catalunya d’Ecoembes.
 
En la mateixa línia, Pablo Barrenechea, adjunt a direcció d’Ecodes, ha manifestat que "el projecte suposa un pas endavant en el compromís hostaler contra el canvi climàtic. L’èxit de l’adhesió de 47 establiments que formen part de la via Olot-Girona mostra la preocupació d’aquest sector per cuidar el seu territori i millorar els hàbits per contaminar menys. D’aquí que ja comptin amb 1.070 accions climàtiques posades en marxa entre tots els establiments adherits".
 
Finalment, el president del Girona FC, Delfí Geli, ha destacat "la transversalitat del projecte i la col·laboració publicoprivada a favor de la sostenibilita".
 

 

Participació