1 de 10
Estiu 2021

Es posa en marxa l’acollida als gorgs de la Muga a l'Alta Garrotxa

El dispositiu s’ha dissenyat d’acord amb l’Ajuntament d’Albanyà i en col·laboració amb els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra

El servei d'informació del Consorci de l'Alta Garrotxa a l'alçada del pont de ferro de la Muga. | @CAltaGarrotxa.
per NacióGirona, Albanyà | 5 de juliol de 2021 a les 11:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El riu de la Muga és una de les zones més freqüentades de l’Alta Garrotxa (especialment durant la primavera i l’estiu), on es practiquen multitud d’activitats de lleure per part dels usuaris, especialment associades a l’entorn de la xarxa fluvial (bany a les gorgues, trèquing aquàtic, etc.). També, cal destacar que aquest sector és una Reserva Natural Parcial i que compta amb tota una sèrie de valors naturals protegits.

Arrel de la popularització dels espais naturals entre la societat per les restriccions arran de la pandèmia, durant l’estiu de 2020 va augmentar notablement el nombre de visitants i la freqüentació en aquest sector. Per aquests motius, s’han plantejat tota una sèrie de mesures, complementàries per a aquesta temporada estival que han de permetre millorar l’acollida i garantir el gaudi del visitant tot mantenint l’ordre al sector i preservar-ne els valors naturals.


Per una banda, l’Ajuntament d’Albanyà ha iniciat el període de regulació del pas a la pista d’Albanyà a la Muga. Aquesta regulació de l’accés motoritzat és efectiva a l’alçada dels camps del Collell, on s’ha habilitat un aparcament per als usuaris del sector.

Per altra banda, també s’ha planificat un seguit de mesures mitjançant la contractació de tres serveis:


• En primer lloc, s’ha contractat un servei de reguladors de trànsit. Aquest servei té per objectiu fer el desplegament de la regulació d’accés motoritzat i ordenar els aparcaments habilitats.
• En segon lloc, s’ha contractat un servei de Guardes Rurals similar al que ja està en funcionament en altres punts de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa. Aquests servei vetllarà per mantenir l’ordre públic i gestionar les activitats que entrin en conflicte amb les normatives que s’apliquen a la zona.

• Per últim, cal destacar la posada en marxa del Servei d’Informació, que estarà operatiu els dies de més afluència. Aquest servei, conformat per dos informadors, s’encarregarà d’acollir al visitant i informar-lo en tot el relatiu a punts d’interès, itineraris i activitats, així com normes i recomanacions per a gaudir al màxim de la visita. També, donaran suport a la regulació del trànsit per a evitar col·lapses al llarg de la pista.

Aquest còctel de mesures s’ha dissenyat conjuntament entre el Consorci, l’Ajuntament d’Albanyà, els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra. Tots aquests organismes participaran en el seu seguiment i es mantindran en contacte constant per a poder adaptar-lo a les circumstàncies del moment.

S’espera que gràcies a aquest dispositiu s'hi millori el control d’accés. D’aquesta manera els visitants podran gaudir més de la visita, a més de mantenir-ne el seu nombre per sota de la capacitat de càrrega de l’espai i, per tant, garantir-ne la conservació. Igualment, s’espera que es redueixin els problemes d’ordre públic viscuts el passat estiu.

Tot i això, es recomana evitar els pics d’afluència per a poder gaudir al màxim de la visita. Cal recordar, que hi ha aparcaments habilitats on estacionar el vehicle tot i que el nombre de places és limitat. S’aconsella, doncs, accedir-hi durant les primeres hores del matí.
 
Participació