Transició energètica

Joan Vila publica «Economia en el canvi climàtic. Full de ruta cap a la societat frugal»

L'empresari posa com a exemple la pròpia empresa, LC Paper de Besalú, on ha aconseguit reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 65% des de l'any 1993

per NacióGirona, Besalú | 28 de juny de 2021 a les 12:38 |
Joan Vila, director executiu de LC Paper. | Arxiu NG.
El llibre de l'empresari de LC Paper de Besalú, Joan Vila (1954), Economia en el canvi climàtic. Full de ruta cap a la societat frugal (Icària Editorial, juny de 2021), pretén ajudar el lector a comprendre els camins per a resoldre la crisi climàtica que pateix la Terra.

Lluny de basar-se només en els canvis tecnològics, passa revista als problemes econòmics que fan que la tecnologia no sigui capaç de frenar ella sola l’augment de concentració de CO2 i altres gasos causants de l’escalfament del planeta.


Algunes de les propostes que hi figuren són estrictament econòmiques i fiscals, com taxar les matèries primeres i despenalitzar el valor afegit, altres són financeres, com reduir el crèdit al consum.

El llibre posa èmfasi en la necessitat de canvis conductuals de la societat, ajustar el consum a les necessitats de la ciutadania i no fer ús d’excessos de materials ni de serveis. Finalment, proposa solucions per a Catalunya a mig termini, i quin ha de ser l’escenari per a l’objectiu final el 2050, quan l’economia estigui completament descarbonitzada.


En una recent entrevista a La Vanguardia, l'empresari nat a Sarrià de Ter, molt lligat a la Vall de Camprodon, posa com a exemple la pròpia empresa, LC Paper de Besalú, on ha aconseguit reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 65% des de l'any 1993.
 

Coberta del nou llibre de Joan Vila, amb pròleg de Ramon Folch. Foto: @IcariaEditorial.


Aquest enginyer industrial adverteix que és una transformació "necessària, però potser no suficient per a evitar el col·lapse econòmic". Ja amb 67 anys i a punt de jubilar-se, defineix el llibre com el seu "treball de fi de carrera professional".

El llibre, que ja va ser presentat al Col·legi de Periodistes, en tindrà una de nova aquest dimecres, 30 de juny, a les set de la tarda, a l'Auditori Josep Irla, al número 1 de la plaça Pompeu Fabra, en què intervindran el periodista Jordi Corominas i la directora general d'Energia, Assumpta Ferran, a més del propi autor,

Joan Vila també és autor de Caminant per la vall de Camprodon : els nostres camins. (Girona, 2003); LC Paper : Fàbrica de paper 1881. (Besalú, 2006); i, La crisi des de la trinxera: economia per a empresaris.(Girona, 2014). Manté un blog molt interessant sobre temes d'energia, ecologia i economia.

 

 

Participació