Seguretat ciutadana

Els olotins podran alertar la Policia Municipal de qualsevol incidència amb una aplicació mòbil

M7 Citizen Security Olot permet fer trucades i enviar missatges d’emergència geolocalitzats així com notificar incidències a temps real des de qualsevol dispositiu

Imatge de l'aplicació mòbil M7 Citizen Security, que ja es pot fer servir a Olot. | Carla Serra.
per NacióGirona, Olot | 11 de juny de 2021 a les 10:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
M7 Citizen Security Olot és el nom de la nova aplicació gratuïta que l’Ajuntament d’Olot posa a l’abast de la ciutadania per a poder connectar i avisar la Policia Municipal d’Olot amb la màxima rapidesa i eficiència davant de qualsevol incidència en matèria de seguretat que es produeixi a la ciutat, tal com han fet saber aquest dijous en seu municipal el regidor d’Innovació i Tecnologia, Agustí Arbós; la regidora de Seguretat, Mariona Camps el cap de la Policia Municipal, Ignasi López: i, el sergent, Ferran Arcas.

En concret, aquesta eina innovadora permet fer trucades geolocalitzades, enviar missatges geolocalitzats o notificar incidències sobre seguretat a la Policia Municipal d’Olot amb un sol clic des de qualsevol telèfon mòbil. D’aquesta manera, els agents del cos disposaran d’una nova font d’informació per a localitzar ràpidament el lloc des d’on es fa l’avís i actuar-hi amb la màxima celeritat per manera de donar resposta immediata a qualsevol incidència o emergència.


La implementació d’aquesta nova aplicació mòbil suposa un nou canal directe entre la ciutadania i la Policia Municipal d’Olot, més enllà dels serveis de telefonia i presència a xarxes socials de què disposa actualment el cos policial. Alhora, es tracta d’un canal de comunicació bidireccional, ja que l’aplicació també permet que la Policia Municipal d’Olot pugui enviar missatges individualitzats i col·lectius a grups amb alertes de seguretat o bé per a informar de situacions d’emergència o episodis meteorològics adversos. 

La iniciativa suposa un pas més en matèria de seguretat ciutadana, ja que permet atansar al màxim el cos policíac als veïns i comerços, tot proporcionant la màxima immediatesa i seguretat davant de qualsevol necessitat. En aquest sentit, l’aplicació se suma al "Botó Vermell", el dispositiu policial gratuït que els 62 comerciants i entitats de la ciutat ja utilitzen per a alertar o demanar ajuda immediata en cas d’urgència.  

 

Instantània de la presentació de l'aplicació a l'Ajuntament d'Olot. Foto: @olotuit.


Les principals funcions de l’aplicació són les trucades o l’enviament de missatges d’emergència –que podran ser localitzats geogràficament–, avisar sobre incidències o proporcionar informació de seguretat i de servei útil per a la ciutadania, notificar persones desaparegudes, animals o objectes perduts de forma àgil, conèixer les farmàcies de guàrdia, els telèfons d’emergències locals o facilitar informació d’interès als col·lectius i grups de risc així com a persones vulnerables.


L’eina posa especial èmfasis en l’alerta, prevenció i resposta a través d’un botó específic i directe des la pàgina principal de l’aplicació que permet alertar davant qualsevol incidència que es produeixi a la ciutat. 

Increment de la interrelació i interacció 


A nivell operatiu, els avisos dels ciutadans arriben directament a la central de la Policia Municipal des d’on es gestionen i es desvien, si s’escau, als serveis municipals pertinents. Per a poder utilitzar l’aplicació cal que els usuaris la descarreguin i es registrin prèviament des de la mateixa app. D’aquesta manera, es facilita que la Policia Municipal d’Olot pugui contestar a l’usuari informant-lo de les accions o mesures aplicades en cada cas.

En cas d’avís d’emergència erroni, es pot anul·lar durant els tres primers segons després d'haver-lo fet. Al mateix temps, l’aplicació també permet incloure fotografies per a complementar els avisos. 

L’aplicació, que és gratuïta, ja està disponible al Play Store en el cas de dispositius amb sistema operatiu Android així com a l’App Store d’iOS. 
 
Primer municipi gironí a implementar aquesta tecnologia 

El regidor d’Innovació i Tecnologia de l’Ajuntament d’Olot, Agustí Arbós, ha destacat que la nova aplicació també servirà per a potenciar la interacció entre els diferents agents implicats en el camp de la seguretat ciutadana que treballen al territori com les agents cíviques, els voluntaris de Protecció Civil d’Olot, els efectius de la Policia Municipal d’Olot i el cos de Mossos d’Esquadra.

Olot serà el primer municipi gironí que comptarà amb aquesta aplicació, que ja dóna servei a milers de ciutadans de 14 ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona com l’Hospitalet de Llobregat i altres poblacions com Vic o Santpedor. 

Tal com ha destacat el regidor Agustí Arbós, el programari té una voluntat de creació de “xarxa municipalista” i per això està interconnectat amb altres municipis. D’aquesta manera, quan els usuaris es desplacin a altres poblacions que també disposin d’aquesta tecnologia, s’hi connectaran directament i, en cas de necessitat, podran avisar al cos policial que treballi en aquell territori. Si el terme municipal no disposa de cos policial local, es desviarà l’avís directament als Mossos d’Esquadra. 

 

Participació