La Regió Sanitària de Girona comença la vaccinació de més de 300 persones sense llar

Els Equips d’Atenció Primària ja administren Janssen a Olot, Girona, Figueres, Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí, Lloret de Mar i l'Escala

Un vial del vaccí de Janssen.
Un vial del vaccí de Janssen. | Salut.
NacióGirona
07 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:59h
La Regió Sanitària de Girona ha començat a vaccinar amb Janssen, d'una sola dosi, persones sense llar de les comarques gironines. A la regió, el Departament de Drets Socials ha identificat unes 340 persones en aquesta situació, a les quals se'ls ofereix la possibilitat de rebre el vaccí monodosi per a evitar el contagi del coronavirus SARS-CoV-2.

La llista es podrà complementar amb les persones vulnerables identificades des dels serveis socials municipals i comarcals. Des de Salut i els equips d'atenció primària asseguren que estan fent un important treball en xarxa amb tots els agents implicats amb l'objectiu d'avançar en la immunització artificial dels col·lectius més vulnerables.
 
La vaccinació es desenvolupa de manera progressiva i ja hi ha alguns municipis on els equips d’atenció primària (EAP) han començat a administrar Janssen a persones sense llar, com és el cas d'Olot, Girona, Figueres, Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí, Lloret de Mar i l'Escala. En conjunt, ja s'han administrat unes 200 dosis i s’està treballant per a estendre-ho a la resta de poblacions en els dies vinents.

Per arribar al col·lectiu i fer més senzilla la vaccinació i el procediment de citació, es treballa estretament amb els professionals de benestar social i les entitats del tercer sector, que s'encarreguen d’acompanyar les persones sense llar durant tot el procés i actuen de vincle amb els professionals sanitaris de l'atenció primària. La vaccinació es realitza tant en instal·lacions socials, com ara menjadors comunitaris, com en els mateixos centres de salut.

A la Regió Sanitària de Girona, actualment ja s'han administrat un total de 466.359 vaccins (309.228 en primera dosi i 157.134 en segona) i ja hi ha un 41,7% de la població adulta de la regió que ha rebut una dosi, mentre que el 22,3% té la pauta completa.

La principal característica que diferencia aquest vaccí és que no requereix d’una segona dosi, la qual cosa el fa especialment atractiu per a persones amb dificultats de rebre una segona punxada. A més, les característiques de conservació i transport també són més senzilles, ja que es pot mantenir entre 2 i 8 graus i fins a 12 hores sense refrigerar. Per això, el vaccí de Janssen es reserva a grups vulnerables, al marge de l'edat, i a persones amb dificultats per ser vaccinades per raons laborals, com ara els cooperants.