Ple de l'Ajuntament de Girona

L'oposició de Girona tomba fer el projecte de nova gossera a la zona Est

Guanyem i PSC demanen estudiar alternatives i critiquen la falta de temps del govern local per a acordar un indret adient

per NacióGirona, Girona | 11 de maig de 2021 a les 11:55 |
Els regidors de Cs, PSC i Guanyem Girona en el moment d'abstenir-se en la votació. | ACN.
La construcció de la nova gossera a Girona haurà d'esperar després que l'oposició hagi tombat la proposta del govern local de situar-la a la zona Est de la ciutat. L'abstenció de Cs, PSC i Guanyem Girona ha evitat que el projecte tiri endavant durant la celebració del ple ordinari de l'Ajuntament d'aquest mes de maig, que s'ha celebrat aquest dilluns.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha lamentat el posicionament de l'oposició després que el Consell Comarcal del Gironès valorés els terrenys plantejats com la ubicació "ideal" per aquest servei. Guanyem i PSC han coincidit en veure una "necessitat" desencallar aquest equipament, però no veuen clara la ubicació proposada i per això han demanat estudiar alternatives. Les dues formacions també han criticat que el govern local no els hagi donat suficient marge de temps per buscar un acord.

El plenari de Girona ha deixat sobre la taula el conveni marc amb el Consell Comarcal del Gironès que havia de desencallar la construcció de les instal·lacions del centre d'acollida d'animals de companyia a la ciutat. Les 14 abstencions de l'oposició (2 de Cs, 6 del PSC i 6 de Guanyem Girona) han impedit tirar aquest document endavant.

El motiu que han al·legat PSC i Guanyem és clar: la ubicació de les instal·lacions. El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha detallat que havien estudiat tres espais de diferents punts del municipi. Per ubicar-hi aquest equipament calia oferir al Consell Comarcal un terreny públic que estigués en zona no urbanitzable i allunyat de nuclis urbans per la contaminació acústica que hi ha. També era necessari que els terrenys estiguessin ben connectats per facilitar l'accés de la població de tota la comarca i amb un mínim de 2.000 m2.


Per aquests motius, l'equip de govern va escollir uns terrenys situats a la zona Est de Girona, propers a les Gavarres. Es tracta d'una parcel·la situada més amunt del Cementiri Nou. Terés ha recordat que la resta de parcel·les "no eren prou accessibles" i això ha portat al consistori a apostar per aquesta alternativa.

Dubtes sobre la localització


Tot i així, l'oposició no coincideix amb el govern local. La portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha destacat que tenen "seriosos dubtes" sobre la localització d'aquest nou servei. "La zona Est requereix altres serveis públics", ha apuntat Paneque. Per això ha demanat estudiar altres ubicacions o plantejar-se "una contraprestació" als barris d'aquesta zona de la ciutat.

Martí Terés ha rebatut que en cap cas es parla d'ubicar "un abocador o una central nuclear", per això no creu convenient que calguin "contraprestacions". A més, el regidor de Sostenibilitat ha recordat que com que són terrenys no urbanitzables no implica que es comprometin altres serveis públics que pugui necessitar aquesta zona d la ciutat.

Per altra banda, la regidora de Guanyem Girona, Laia Pèlach, ha apuntat que la nova gossera podria condicionar "el desenvolupament urbanístic" de la zona. A més, els planteja dubtes sobre la mobilitat, perquè la seva formació no entén que sigui un punt accessible per a altres habitants de la comarca.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha lamentat aquest posicionament, després de rebre l'aval del Consell Comarcal. "Si la resta de municipis de la comarca valora que aquest terreny és l'ideal, se'm fa difícil que nosaltres puguem tenir una opinió diferent", ha afegit Terés.

Confrontació per l'espai

L'oposició també ha apuntat que un informe municipal sobre l'estudi dels terrenys proposats pel govern local remarca els límits d'espai que té la parcel·la escollida. Terés ha afegit que la gossera compleix amb els requisits mínims i que l'Ajuntament de Quart s'ha compromès en implicar-se en l'ampliació del centre d'acollida si fos necessari, ja que els terrenys proposats confronten amb aquest municipi.

Per últim, Pèlach i Paneque han criticat la manca de temps que ha donat el govern local als grups de l'oposició a l'hora d'estudiar aquesta proposta. Les dues formacions han recordat que entenen que el servei és "necessari" però consideren que l'equip de govern municipal hauria d'haver treballat aquest projecte conjuntament amb les formacions de l'oposició.

Fil a l'agulla a les obres de la nova seu de l'Ermessenda

El que sí que ha aprovat el plenari de Girona aquest dilluns a la tarda doni llum verda al Pla Especial que permetrà les obres de construcció de la nova seu de l'institut Ermessenda a l'antiga fàbrica Simón. Aquesta aprovació definitiva comportarà que l'estructura tingui "condicionament de contaminació acústica", ja que caldrà aïllar les aules del soroll que produeix el trànsit de vehicles del carrer de Barcelona i el pas dels trens a la línia ferroviària que hi ha al darrera de l'edifici.

El punt ha comptat amb l'abstenció de Guanyem pels constants retards que hi ha en aquest projecte, ja que el regidor Pere Albertí ha recordat que entrés en funcionament el 2019.

Albertí ha afegit que aquest projecte sembla "la història interminable" i ha criticat que mentre no es construeix el nou institut, l'Ajuntament assumeixi el lloguer dels locals del Cartanyà per ubicar-hi una part de l'institut. El regidor de Guanyem ha apuntat que l'institut va néixer el 2014 en aquest edifici del Bisbat de Girona amb un lloguer d'uns 80.000 euros anuals que pagava l'Ajuntament de Girona.

Aquest lloguer ha anat augmentant en funció dels anys i ara és d'uns 90.000 euros. Segons Albertí, això vol dir que l'Ajuntament de Girona ja ha pagat "uns 700.000 euros de lloguer" al Bisbat de Girona, quan la despesa hauria d'anar a càrrec del Departament d'Educació.

Per altra banda, el regidor del PSC, Joan Antoni Balbin, ha detallat que la tramitació ha estat "complexa" i també ha coincidit en què s'estava pagant un lloguer molt elevat mentre no es resolia aquest expedient.

El regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, ha respost a Balbin que la tramitació d'aquest pla especial "ha estat fantàstica" perquè l'edifici es troba enclotada entre el carrer de Barcelona i les vies del tren i això implica buscar l'aval corresponent per evitar afectacions a la línia ferroviària.

Per altra banda, Martí també ha afegit que en el seu moment Educació "va anunciar que hi havia dotació pressupostària" per construir el nou institut i per això calia confiar en el Departament. El regidor d'Urbanisme ha conclòs que "totes les tramitacions han anat seguint el seu curs".

 

Participació