1 de 10
SANT JORDI 2021

Girona recupera l'alegria de Sant Jordi: bona afluència a la Copa i la Devesa

Una seixantena de parades de llibreries, floristeries i entitats es reparteixen als espais alternatius per la pandèmia

L'esplanada de la Copa, amb una gran afluència de gent | ACN
per NacióDigital, 23 d'abril de 2021 a les 14:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sant Jordi amb regust de normalitat a Girona, si no fos per les mascaretes, el gel hidroalcohòlic, la distància de seguretat i els controls d'accés obligats per la pandèmia. Al llarg del matí, bona afluència tant a l'esplanada de la Copa (on hi ha les paradetes de floristeries i llibreries) com a la Devesa, l'espai reservat a les entitats. Entre un lloc i l'altre s'hi reparteixen una seixantena de parades.

En alguns moments, s'han començat a formar cues sota un sol radiant per accedir-hi. Els paradistes i els gironins s'han abocat a gaudir de la diada, sobretot després que el confinament estronqués el Sant Jordi del 2020. Arreu de la ciutat, també hi ha punts de venda just davant dels comerços. Els temps, amb un dia assolellat, també ha acompanyat.


A l'esplanada de la Copa, hi ha 27 parades professionals de llibreries i floristeries. És l'espai alternatiu que l'Ajuntament ha habilitat per complir amb les mesures sanitàries contra la Covid-19. Aquest any els gironins no passegen per la Rambla i la plaça Catalunya, al mig del Barri Vell, on, per qüestions d'espai, no es podien garantir les distàncies necessàries.

La fira de Sant Jordi ha obert a les 9 del matí i tancarà a les vuit del vespre. L'esplanada està delimitada amb tanques que en marquen el perímetre i hi ha control d'accés (d'entrada i sortida) per regular l'aforament, que és del 50%. Això vol dir que, simultàniament, hi pot haver un miler de persones fent el recorregut de les parades de llibres i flors. A l'entrada hi ha gel hidroalcohòlic a disposició del públic.


El bon temps acompanya i el sol ha lluït tot el matí. A l'entrada ja s'han format cues de gent que ha esperat pacientment el torn per poder entrar a l'esplanada. Ja a dins, Anna Rico i Abril Gabriele tafanegen les parades de llibres. "Per fi podem gaudir una miqueta de Sant Jordi després de l'any passat, teníem moltes ganes de venir", ha dit Rico. I és encara una diada més especial per a Gabriele: "Feia tres anys que no ho podia celebrar perquè vivia a Londres, per a mi això és perfecte, encara que sigui una mica més limitat".

Tot i que diuen que la nova ubicació no és "tan màgica" com el Barri Vell, estan contentes de poder celebrar de nou el dia. L'únic inconvenient, apunten, "és que cau tot el sol i hi ha una mica de marejos", especialment per a Rico, que està embarassada.


I buscant un llibre "per al noi", Jordi Casas també ressegueix les paradetes de la Copa. "A la feina em puc agafar festa i gaudir de Sant Jordi, que abans era a la rambla i ara és aquí, que Déu n'hi do com de bé ho han organitzat, ha opinat Casas que apunta que cal "conformar-se": "Ja és molt que puguem venir aquí i no estiguem confinats".

Signatures i roses

A La Copa, les parades de llibres es reparteixen al voltant del perímetre circular de l'esplanada. Hi ha també un espai destinat a signatures d'escriptors. Al llarg del dia hi passaran Maria Mercè Roca, Quim Nadal, Josep Maria Fonalleras, Miquel Fañanàs... I entre els qui han aixecat més expectació aquest migdia, el periodista Carles Porta, com testimoniava la cua per tenir una dedicatòria seva a la primera pàgina de La farmacèutica (el llibre que relata el segrest d'Olot).

Al mig de l'esplanada s'hi troben les floristeries que tenen parada. N'hi ha cinc, perquè moltes de les de la ciutat, aquest Sant Jordi, han decidit quedar-se a la botiga (i posar parada just al davant mateix). Entre les floristes que han anat a La Copa hi ha Eva Tarrés. El ritme de parelles i gironins que s'apropen a la parada és constant.

"Sincerament, m'esperava que fos fluix perquè molta gent està acostumada a la Rambla, i la veritat és que és una bogeria", explica atrafegada. "Però ja està bé, perquè l'any passat no vam poder-ho fer pel coronavirus", diu.

Les entitats, a la Devesa

Uns metres més enllà, al principi del passeig de la Devesa, l'afluència de gent es repetia a l'espai perimetrat que s'ha destinat a les entitats. Hi tenen parada unes 35 del centenar que hi ha a la ciutat (com el GEiEG, ONG, el col·lectiu La Forja, l'ANC o Òmnium). Llibres, productes d'artesania i –sobretot- roses es reparteixen a costat i costat del perímetre circular que s'hi ha habilitat.

A l'entrada, com és preceptiu, dispensador d'hidrogel i també controladors que vigilen que no se superi l'afluència permesa. Per a les entitats, poder disposar de parada aquest 2021 és una alenada d'aire. "Poder-ho fer és una alegria, perquè no ens ho pensàvem", explica la presidenta de l'Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer.

Tot i que en un principi l'Ajuntament va decidir restringir les parades a les llibreries i floristeries, ara fa uns dies, i veient l'evolució de la pandèmia, el consistori va decidir habilitar també un espai per a les entitats.

Una parada de roses de Girona Foto: ACN


"Per poder obtenir diners, nosaltres fem esdeveniments constantment, però fa un any que no podíem", diu Ferrer, en referència a les restriccions arran de la covid-19. "Per això, aquest Sant Jordi suposa tornar una mica a la normalitat; estem molt contents, perquè el ritme de gent és constant, i veiem com hi ha molta gent solidària que ens ajuda a tirar endavant", hi afegeix.

"Alegria, certa esperança i lloc idoni"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha anat a donar un volt a La Copa i a la Devesa, assegura que aquest és un Sant Jordi "d'alegria i de certa esperança". Madrenas diu que, tot i que hi va haver certes "reticències" arran del canvi d'ubicació, des de l'Ajuntament estan contents perquè "està essent un èxit".

"La gent de les llibreries i floristeries ens diuen que possiblement La Copa és el lloc idoni, i que hi reflexionem de cara a properes edicions", explica Marta Madrenas. L'alcaldessa també agraeix que les entitats hagin actuat "amb solidaritat", i s'hagin ajustat al número de 35 parades que es reparteixen per la Devesa.

Per últim, Madrenas fa una crida a la ciutadania perquè participin del Sant Jordi, per donar "suport" al sector. "Sabem que és un dia decisiu per a les llibreries i floristeries; ajudem-los i gaudim de la diada", conclou l'alcaldessa de Girona.

Roses des de la botiga

Una dotzena de floristeries de Girona han decidit no muntar parada a la Copa i vendre des de la mateixa botiga, amb parades de venda també a l'exterior. Un d'aquests comerços és Flor a Punt de la plaça del Vi. "M'hauria agradat més que s'hagués fet al Barri Vell, esponjant espais a la ciutat", ha explicat Àngels Artigas.

Tot i que entén que l'opció alternativa és per complir amb les mesures sanitàries, ha decidit mantenir-se al cor de la ciutat i atendre els clients des de la botiga: "Som optimistes i volem ser optimistes, esperem que de mica en mica la cosa es vagi normalitzant".

"Entenc que és prudent buscar espais a fora però, per altra banda, penso que el comerç del barri ja està prou malmès i que és un moment difícil i hauria ajudat mantenir Sant Jordi dins la ciutat", ha dit. Artigas apunta que les flors són "delicades" i que no veia viable traslladar la infraestructura fins a la Copa.

A primera del matí també s'han format cues davant el comerç de clients que anaven a comprar roses.

Altres notícies de Sant Jordi que et poden interessar

Participació