Òscar Aparicio (PSC): «És evident que les renovables no són una opció, sinó una obligació»

El diputat socialista al Parlament de Catalunya visita les empreses impulsores del projecte del parc eòlic marí Tramuntana

Òscar Aparicio, diputat del PSC al Parlament de Catalunya.
Òscar Aparicio, diputat del PSC al Parlament de Catalunya. | @PSCComGironines.
NacióGirona
06 d'abril del 2021
Actualitzat a les 11:09h
"Cal un debat serè, amb dades que aportin coneixement, per decidir la conveniència d'executar un projecte que contribueixi a la capacitat de desenvolupament econòmic, de creació d'ocupació i de manera principal de generació d'energia no contaminant per abastir les comarques gironines i situar-les com un referent de la sostenibilitat energètica". Aquesta és la conclusió del diputat socialista Òscar Aparicio després d'haver-se reunit reunit amb les empreses Sener i Blue Float Energy, impulsores del projecte del parc eòlic marí Tramuntana, que proposen instal·lar al golf de Roses.
 
Aquest és un projecte que ha provocat una certa inquietud al territori, de manera especial a Cadaqués, Roses, Sant Pere Pescador, l'Escala i Torroella de Montgrí-l'Estartit, els cinc municipis costaners més pròxims al possible emplaçament del parc que, segons el projecte inicial, proposa la instal·lació de molins de generació d'energia a 24 quilòmetres de la costa.

A propòsit d'aquesta inquietud, i també amb la preocupació àmpliament compartida per a reduir les emissions de CO2, el diputat socialista es va voler reunir amb els enginyers al càrrec de la proposta. "És necessari parlar, i parlar amb totes les parts implicades per a saber trobar un projecte que sigui consensuat i que tingui les menors alteracions possibles en respecte a territori, paisatge i medi ambient", ha explicat Aparicio.
 
El diputat ha recordat que el repte europeu i global és impedir que el canvi climàtic "es converteixi en un veritable problema per a tothom els pròxims anys". "Hi ha la consciència plena que vivim uns anys decisius", ha explicat. Les normatives internacionals estableixen que la generació d'un 50% d'energia amb energies renovables ha de ser una realitat el 2030 i que el 2050 totes les energies han de ser procedents de renovables.

"Aquest és un dels objectius prioritaris de l'Agenda 2030 d'Objectius de Desenvolupament Sostenible i ho és per l'imperatiu d'aturar el canvi climàtic, que amenaça en pujar les temperatures 1,5° el pròxims anys", ha explicat Aparicio. "L'acord amb els agents del territori i els representants polítics és clau per poder portar a terme aquest projecte i penso que hi haurà la capacitat per part de les dues parts d'arribar a acords", ha afegit Aparicio.
 
La proposta de l'empresa, que no es plasmarà en un projecte fins que no s'hagin recollit totes les opinions del territori, proposa la creació en dues fases d'un parc eòlic a 24 quilòmetres de la costa. La previsió és que en una primera fase que ha d'acabar el 2026 el parc generi 500 MW megawatts d'energia, cosa que suposaria la producció neta del 45% de l'energia que es consumeix actualment a les comarques gironines.

Aquesta capacitat seria ampliable fins a un volum de generació d'1GW (gigawatt) d'energia, el que suposaria crear el 90% del consum actual. El projecte preveu la instal·lació de 35 molins de vent en una primera fase i ampliar-los fins a un màxim de 70 en una segona, a la zona de veda pesquera, a 24 quilòmetres de la costa. El projecte argumenta que això evitaria una afectació a les rutes preestablertes de pesca, de creuers i de vols comercials i privats; i estaria lluny tant de les àrees de protecció de les aus migratòries com de les rutes dels cetacis de la mar Mediterrània.
 
A banda d'aquesta reunió, el diputat gironí ha manifestat que en els propers mesos caldrà fer més reunions amb els actors implicats per valorar bé la necessitat, els avantatges, inconvenients i l'afectació del parc marí en el territori.