MUNICIPAL

Girona, Lleida i Reus fan front comú amb més ajuntaments i reclamen a l'Estat replantejar les ajudes als municipis

Volen que s'aprovi amb urgència un Fons de Reconstrucció Local amb una dotació d'almenys 4.000 milions d'euros

per NacióGirona, Girona | 23 de març de 2021 a les 13:02 |
Detall de la façana de l'Ajuntament de Girona. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Girona, Lleida i Reus fan front comú amb més ajuntaments per reclamar que l'Estat replantegi les ajudes als municipis. Sol·liciten una reunió "immediata" amb la ministra d'Hisenda i volen que s'aprovi "de manera urgent" un Fons de Reconstrucció Local amb una dotació d'almenys 4.000 milions d'euros (milions d'euros).

Recorden que els ajuntaments han estat a primera línia durant la pandèmia, que el seu paper és "fonamental" i que "el combat" contra la covid-19 ha suposat "un gran forat financer" a les arques municipals. Els ajuntaments, que s'han reunit telemàticament, signen conjuntament un manifest on recullen les demandes. A més de Girona, Lleida i Reus el subscriuen Cadis, Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Torrelavega, Pamplona, València i Saragossa.


Els deu batlles, de diferents colors polítics, s'han reunit telemàticament aquest matí per reclamar que la Moncloa faci un gir amb les ajudes que el govern estatal vol destinar als municipis arran de la pandèmia. La petició, a més, tampoc oblida que cal avançar "cap a un nou sistema de finançament de les entitats locals que millori l'actual".

De la trobada, n'ha sortit un comunicat conjunt, on ja d'entrada els deu consistoris sol·liciten "una reunió immediata" amb la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, per "replantejar" les ajudes i definir l'accés al finançament europeu dels ajuntaments pel que fa als fons assignats a Espanya per import de 140.000 milions d'euros.


Els batlles reclamen que s'aprovi "de manera urgent" un Fons de Reconstrucció Local que, com a mínim, tingui una dotació de 4.000 MEUR. I que es complementi amb l'aportació d'un Fons de Transport, dotat almenys amb 1.000 milions d'euros més, que siguin "ampliables" per poder afrontar els estralls que causi la Covid-19 durant aquest 2021.

Els ajuntaments també volen que el govern espanyol reconegui "el protagonisme" que les entitats locals han de tenir en "la gestió directa" dels fons europeus. I per això, volen que la Moncloa faci "efectiva la transferència del 14,56% dels mateixos, que equival a la participació de l'Administració Local en la despesa pública de l'Estat".


"Paper fonamental"

A l'escrit que signen conjuntament, els deu alcaldes i alcaldesses reivindiquen "el paper fonamental" que els ajuntaments han tingut amb la gestió de la crisi sanitària i econòmica generada pel coronavirus, "independentment del seu color polític o de la seva situació economicofinancera". "El combat contra la pandèmia ens ha suposat un gran forat financer per pagar els serveis públics que necessiten els nostres veïns i veïnes", subratllen els consistoris.

El manifest també reivindica els acords "assolits per unanimitat" dins la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) "per reclamar al govern d'Espanya que arbitri un sistema d'ajudes a tots els ajuntaments que permetin fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus". "Aquests ajuts són imprescindibles perquè els municipis segueixin prestant els seus serveis públics i ajudant els qui més ho necessiten durant l'actual crisi econòmica", afegeix l'escrit.

Per últim, els batlles es comprometen a seguir defensant "la igualtat i solidaritat" en el repartiment dels fons estatals entre els municipis. Així com també preservar els interessos de la ciutadania "independentment del municipi on visquin i de la situació econòmica en la qual es troben els seus ajuntaments.

"Ni reconeixement ni recursos"

L'escrit el signen conjuntament els batlles i batllesses de Girona, Lleida, Reus, Cadis, Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Torrelavega, Pamplona, València i Saragossa.

La batllessa de Girona, Marta Madrenas, posa en valor que, al marge de colors polítics, tots els signants s'han posat d'acord "per a prioritzar les necessitats que tenim com a ajuntaments". I aquí, Madrenas no s'està de retreure que l'Estat no ha sabut estar a l'alçada. "Estem veient com la pandèmia ha sacsejat el nostre funcionament i les prioritats per als nostres veïns i veïnes, i en canvi, per part de l'Estat no tenim ni el reconeixement ni els recursos que ens calen per ser útils i ajudar a dinamitzar les nostres ciutats", critica Madrenas.

Altres notícies que et poden interessar




​ 


 

Participació