1 de 10
Festival de literatura Girona-Olot

VÍDEOS La creació puja dalt l’escenari el primer dia del MOT 2021

La inauguració s'ha fet aquest dijous a l’Auditori de La Mercè, amb Eva Vàzquez i l’escriptora Irene Solà

per NacióGirona, Girona | 19 de març de 2021 a les 11:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un any després del previst inicialment a causa de la pandèmia, el Festival de literatura Girona Olot, el MOT 2021, dedicat a la creació ja ha començat. Ho ha fet aquest dijous a l’Auditori de La Mercè, amb totes les precaucions sanitàries, i amb la crítica literària Eva Vàzquez dalt l’escenari conversant, a través d’una pantalla, amb l’escriptora Irene Solà.


Solà quan parla transmet passió, passió per una novel·la –Canto jo i la muntanya balla– que l’ha catapultat entre lectors d’arreu del món. “Per mi és molt important com sona el llibre. Vaig llegir molt en veu alta Canto jo i la muntanya balla mentre l’escrivia”, explicava al MOT Irene Solà. Les protagonistes de la primera conversa del MOT 2021 van parlar a bastament sobre quina versió de la història arriba als lectors.

“Nosaltres som fills d’algú que ens ha explicat el relat. El relat de les bruixes, per exemple, sempre l’hem sabut per veu dels torturadors, no per veu d’elles”, remarcava Eva Vàzquez. Irene Solà compartia aquesta opinió i afegia: “Si et mires certs esdeveniments des de la perspectiva dels núvols, de la muntanya o del cabirol, canvia el significat i el pes d’algunes coses”.De creació literària també n'han parlat Perejaume, Víctor Sunyol i Jordi Lara, en la segona conversa d’aquesta edició del festival. Els tres autors coincideixen en el collage d’elements i d’arts que s’uneixen quan un es posa a escriure una història. “En la creació literària, encara que estiguis treballant amb la llengua, en el fons estàs treballant amb tots els llenguatges possibles. A dins el text hi ha música, imatges, memòria, vivència. La creació és un cúmul de llenguatges”, explicava Víctor Sunyol.


Precisament, Jordi Lara, posava un exemple que anava en aquesta línia: “El que recordo d’una novel·la no és tant l’argument sinó les imatges que jo vaig imaginar-ne mentre la llegia”. Finalment, parlant de caràcters de les llengües, de llengües amb molta loquacitat i d’altres més reflexives, Perejaume sentenciava: “Una llengua silenciosa continua essent una llengua igual que un món silenciós continua essent un món. També té el seu interès una llengua silenciosa, retreta”. 

Les dues converses, igual que totes les converses d’aquesta edició del festival, tant es poden seguir presencialment com en línia a través del canal de Youtube del MOT.


 

 

Participació