1 de 10
Mitjans de comunicació

L’Ajuntament de Girona té privatitzada il·legalment la ràdio municipal

Una sentència del Jutjat de Girona acredita que va cedir il·legalment l’explotació de l’emissora municipal, segons l'Associació Catalana de Ràdio

Marta Madrenas en el moment d'iniciar les emissiones de Girona FM el novembre de 2019. | @girona_cat.
per NacióGirona, Girona | 18 de març de 2021 a les 12:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha acreditat aquest passat dilluns que l’Ajuntament de Girona cedia il·legalment a una productora externa la gestió completa de l’emissora municipal de la ciutat (Girona FM) per un import de 316.389,29 euros, segons es detalla en un comunicat fet públic per l'Associació Catalana de Ràdio (ACR).

Segons la sentència “no pot obviar-se que l'adjudicatària no sols s'encarrega de l'elaboració de la programació sinó que també determina el contingut dels programes, selecciona als intervinents i facilita les instal·lacions i els mitjans personals i tècnics necessaris per a prestar el servei. I, per si no fos prou, pot encarregar-se de la gestió de la publicitat i de patrocinis de programes”.

 
La mateixa sentència indica que “l'Oficina de Comunicació no disposa de mitjans humans ni tècnics necessaris per a dur a terme l'execució del contracte que tindria per objecte la prestació del servei de producció, realització, edició i emissió dels programes de la programació bàsica de l'emissora”. L’empresa adjudicatària de la privatització, Montcau Produccions, ha resultat adjudicatària de serveis iguals en altres ajuntaments, i sempre per aquest mateix procediment, també declarat il·legal en tres sentències diferents.

 
De la seva banda, el Jutjat interpreta –a partir de la declaració de la tècnica de l’Ajuntament de Girona responsable del servei–, que “en realitat s'ha cedit la gestió de l'emissora municipal a l'adjudicatària que no es limita a proporcionar un suport accessori sinó que efectua tot el necessari per a la prestació del servei”.

 
L’Associació Catalana de Ràdio ja va denunciar aquesta situació al 2016, quan presidia l’Ajuntament Carles Puigdemont. En aquell moment van cedir l’explotació de la ràdio municipal a una productora privada que també feia el 100% de la gestió de l'emissora. En aquell cas, l'Ajuntament de Girona ho va fer a través de La Xarxa –organisme públic dependent de la Diputació de Barcelona.

Arran de la denúncia per part de l’ACR davant l’Ajuntament i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), l'actual batllessa, Marta Madrenass, va ordenar l’inici d’un nou concurs de privatització.
 

Quan el 2018 es va tornar a obrir concurs per a adjudicar l’emissora de Girona, l’ACR va tornar a denunciar la situació al CAC i a l’Ajuntament. Per  davant la falta d’actuació efectiva del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, l’Associació es va veure obligada a recórrer als tribunals, que finalment li han donat la raó.
 
Aquesta és la tercera sentència guanyada per l’ACR i que confirma que no es pot cedir l’explotació d’una freqüència municipal. Prèviament a la de Girona es van dictaminar també en contra de les cessions d’explotació dels ajuntaments de CastelVell del Camp i Sant Pol de Mar.
 

L’ACR ja va denunciar l’intent del Departament de Presidència de modificar la llei per a blanquejar aquestes situacions. Efectivament, aquest passat mes de gener l’ACR ja va denunciar la urgència amb què el Departament de la Presidència volia fer aprovar un decret llei sobre comunicació audiovisual. Pretesament, la raó de la urgència era una adaptació a la Directiva europea. El text, en realitat, incloïa una esmena a la llei vigent, que hauria deixat sense efecte la sentència que declara il·legal la privatització de les emissores municipals.
    
L’ACR ha denunciat els darrers anys les privatitzacions de les emissores municipals de Girona, Sant Pol de Mar, Berga, Santa Cristina d’Aro, Castellvell del Camp (que emetia per a tot el Camp de Tarragona), Santa Coloma de Farners i, recentment, Sant Vicenç de Montalt, Sant Sadurní i Sant Just, entre d’altres.

Fruit d’aquestes accions, alguns ajuntaments han cessat en aquest procediment il·legal de manera voluntària i en d’altres casos han estat els jutjats els que han obligat als ajuntaments a fer-se enrere en les privatitzacions.

El canvi normatiu que volia fer aprovar Presidència hauria avalat casos com el de l’Ajuntament de Girona, que sense tenir ni personal ni infraestructura radiof nica de cap tipus, ja va cedir tota l’explotació durant l’anterior mandat i ho ha tornat a fer a favor de Montcau Produccions.
    
Segons l'ACR, "es dóna la circumstància que Montcau Produccions és l’adjudicatària de moltes d’aquestes privatitzacions il·legals".

 

 

Participació