Clam dels pobles fronterers perquè França reobri la circulació

Unes 500 persones es concentren sobre el pont del riu Major, a l'Alt Empordà, que connecta amb el Vallespir

Els manifestant al pont de riu Major, a Albanyà.
Els manifestant al pont de riu Major, a Albanyà. | ACN.
NacióDigital
15 de març del 2021
Actualitzat a les 10:55h
Més de mig miler de persones s'han concentrat aquest diumenge sobre el pont del riu Major a Albanyà per reclamar al govern francès que reobri la circulació entre països, tancada ara per evitar la immigració il·legal i per alerta antiterrorista. A l'acte hi han assistit veïns, batlles i altres personalitats de pobles transfronterers de l'Alt Empordà i el Vallespir.

Precisament, la batllessa dels Banys d'Arles, Maria Costa, ha qualificat "d'escàndol" aquesta clausura i ha explicat que és "un pas" per a moltes persones. Ha garantit que "no té res a veure amb el terrorisme", com tampoc "amb la pandèmia i menys amb el narcotràfic". A parer seu, "és una penyora que dóna França a l'Estat" i és "inacceptable", a la vegada que ha recordat que és una situació habitual per als veïns de la zona. 

La seva homòloga de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, ha afegit l'afectació econòmica, perquè suposa "una hora més de viatge", cosa que afecta també a l'àmbit social. Ha titllat "d'inadmissible" la mesura i per com s'ha dut a terme: "amb la instal·lació de pilones de ciment" de forma unilateral. 

Des del Ministeri de l'Interior es va assenyalar que seria a partir del 30 d'abril quan es reobriria, però el Govern ha afirmat que "serà abans", segons les informacions que tenen de l'estat francès, tal com ha informat el delegat de la Generalitat a la Catalunya del Nord, Josep Puigbert. 

La mobilització, convocada per diferents entitats, respon a la mesura aplicada des del passat 11 de gener, quan la Prefectura dels Pirineus Orientals va decidir bloquejar aquesta carretera i unes altres quatre que uneixen la Catalunya del Nord amb el Principat de Catalunya.