Habitatge

A les comarques gironines s'han fet dos desnonaments al dia durant el 2020

Mentre els partits judicials de Girona (373), la Bisbal d'Empordà (145) i Santa Coloma de Farners (127) encapçalen el rànquing, Olot (9) i Ripoll (11) romanen a la cua dels llançaments

per Pere Fontanals i Xavier Borràs, Girona | 9 de març de 2021 a les 12:34 |
Una concentració de la PAH Garrotxa a Olot. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Catalunya va tancar el 2020 amb 5.737 desnonaments, sent la comunitat autònoma on més se'n van registrar l'any passat, segons dades del Consell General del Poder Judicial. Al conjunt de l'Estat es van practicar 29.406 llançaments. Tant la xifra catalana com l'estatal representen una davallada respecte l'any anterior, però evidencien que les suspensions de desnonaments dictades per la Generalitat i la Moncloa han estat insuficients.

A la zona d'influència dels jutjats de les comarques gironines s'han practicat un total de 806 desnonaments, més de dos llançaments al dia, dels quals 198 han estat per manca de pagament del lloguer i 548 en l'àmbit del pagament hipotecari. Pel que fa als impagaments de deutes o embargaments de l'administració pública, a la demarcació gironina se n'han produït 60 casos.


Mentre Olot, la capital de la Garrotxa, esdevé una de les ciutats de Catalunya on menys desnonaments hi ha hagut, 9, junt amb Ripoll (11), podem veure en la taula inferior, que els partits judicials de Girona (373), la Bisbal d'Empordà (145) i Santa Coloma de Farners (127) encapçalen aquest dramàtic rànquing.
 
Llançaments dels partits judicials a les comarques gironines
  Total Lloguer Hipoteques Altres
Girona 373 70 267 36
La Bisbal d'Empordà 145 36 90 19
Ripoll 11 4 6 1
Santa Coloma de Farners 127 52 75 0
Olot 9 3 6 0
Blanes 37 4 33 0
Sant Feliu de Gíxols 64 19 41 4
Puigcerdà 40 10 30 0
TOTALS 806 198 548 60

La reducció, pel que fa al descens general de desnonaments no amaga que els decrets de la Generalitat i el govern de l'Estat, a més de les mesures restrictives per la pandèmia, no han estat suficients per a reduir dràsticament aquesta xifra, oimés quan no té en compte altres desallotjaments com els de les ocupacions o els que es produeixen arran dels avisos judicials abans de l'ordre executiva.
 

La PAH Garrotxa ha demanat molts cops accions urgent entorn els pisos buits i els infrahabitatges. Foto: @PAH_Garrotxa


"El 2021 pot ser un any duríssim de desnonaments"

La PAHC posa sobre la taula que els dos decrets aprovats contra els desnonaments han estat per "la pressió de les PAH i dels moviments per l'habitatge". La plataforma recorda que hi ha altres llançaments invisibilitzats, "com el de les ocupacions, que són moltíssims, o el de famílies que marxen de l'habitatge degut a la pressió de les immobiliàries i el capital abans de fer-se efectiu el desallotjament".


També recorda que "si no hagués estat pels desnonaments que hem arribat a aturar haurien estat molt més que un desnonament cada 48 hores". "És extremadament greu que en un any de pandèmia, en que s'està dient a la gent que es quedi a casa, hi hagi aquesta quantitat de desnonaments".

A més a més, la PAHC posa sobre la taula una problemàtica afegida. "Si amb la pandèmia ha crescut la pobresa i s'han reduït els desnonaments, això vol dir que molts dels llançaments que s'havien de fer durant aquest 2020 han quedat ajornats, i això vol dir que després de l'estat d'alarma hi haurà una onada de desnonaments, de manera que el 2021 pot ser un any duríssim", avisa la plataforma.

Des de la PAHC calculen que "aquesta moratòria de desnonaments vindran aquest any acumulats als que hi haurien d'haver normalment". "L'escenari és extremadament preocupant", avisa, i fa una crida "caldrà més que mai una organització forta pel dret a l'habitatge" i que "les institucions es posin les piles d'una vegada per garantir un dret que mentre estigui segrestat pel capital serà impossible de garantir".

Des de la PAHC es recorda l'advertiment que "mentre a Catalunya no hi ha ni un 1% de parc públic d'habitatge, a la Unió Europea aquest percentatge puja fins al 22%".

 

Participació