L’Artiga Coop, el primer supermercat cooperatiu de la Garrotxa, cerca 100 socis més

La cooperativa d'economia social –que se situarà a la plaça del Carme d'Olot– ha iniciat una campanya de finançament col·lectiu per a fer-ne possible l’obertura

Engràcia Valls durant la presentació de l'Artiga Coop a l'Ajuntament d'Olot.
Engràcia Valls durant la presentació de l'Artiga Coop a l'Ajuntament d'Olot. | @olotuit.
NacióGirona
05 de març del 2021
Actualitzat a les 12:24h
El projecte de l'Artiga es va començar a formular fa tres anys, es va presentar públicament el febrer de 2020 i, malgrat la pandèmia, ha seguit treballant per aconseguir el seu somni: obrir el primer supermercat cooperatiu de la Garrotxa. L’estiu passat es va configurar com a cooperativa de de consumidores i usuàries sense ànim de lucre, ara ja compta amb gairebé 150 persones sòcies i aquesta primavera de 2021 arriba una de les fases més importants del projecte: l’obertura de l’establiment al barri vell d’Olot.

Tal com ha explicat aquest dijous Engràcia Valls al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot la cooperativa Artiga Coop se situarà a la plaça del Carme, un emplaçament que no és casual: la simbiosi amb les diferents iniciatives del barri vell té un potencial únic, un pol cooperatiu emergent amb projectes, entitats i empreses de l’economia social solidària, amb un diàleg intercultural present i donant resposta a les necessitats de la població garrotxina.

Cent socis més per apuntalar el projecte


Amb gairebé 150 persones sòcies, es fa una crida per arribar-ne a ser almenys 100 més, un total de 250 és indispensable per fer viable el projecte en el seu inici. L'Artiga Coop es troba en un moment clau, el projecte necessita 250 socis per a aixecar la persiana, ara ja en són gairebé 150. Per a fer-se soci cal entrar a la web, omplir el formulari i fer una aportació única al capital social de 60 €. El nivell d'implicació amb el projecte l’escull cada persona segons la seva situació particular.

Aquest març comença una campanya de finançament col·lectiu per fer-ne possible l’obertura: Un crowdfunding a Goteo.org i un crèdit amb Coop57. Com tot projecte, l’Artiga també requereix de finançament, i just aquesta és la fase actual del projecte. Una fase de finançament encarada a finançar les obres d'adequació del local, que per la seva peculiaritat i història necessita d’una gran inversió. Per a fer-ho possible aquest març s’inicia una campanya de crowdfunding amb la plataforma Goteo que vol recaptar fins a 15.000 € a partir de persones individuals - mecenes -que a canvi obtindran recompenses que van des dels 10 € fins als 500 €, molt interessants, originals i arrelades.

L'Artiga Coop es finança al marge del sistema financer convencional, apostant per mètodes de finançament col·lectiu i per les finances ètiques, sostenibles, solidàries i no armades. Per aquesta raó s’està tramitant un crèdit amb COOP57, cooperativa de serveis financers ètics i solidaris, i requereix d'avals personals mancomunats. Els avals personals mancomunats són persones que avalen una petita quantitat del crèdit a través d'un document privat que no va a notari i on no es demana informació econòmica de la persona que avala. L'aval personal mancomunat no comporta una immobilització de diners, ni dipòsits ni fiances. És a dir, és només un compromís personal i individual de qui confia en un projecte col·lectiu. En la pàgina web de L’Artiga Coop també està disponible la informació sobre com ser avalista.

“En el context actual i més que mai es posa de manifest la necessitat del consum de proximitat i conscient. Ara és el moment d'acostar-se a l'Artiga, ara és el moment de fer-lo possible, el canvi el tenim super a prop”.

El projecte de l'Artiga Coop va començar fa tres anys. L’any 2018, quan arran d’una trobada organitzada pel Cercle Garrotxa Ripollès, es va exposar la demanda de crear un supermercat cooperatiu que inclogués les fortaleses del model de les cooperatives de consum i les fortaleses de les grans superfícies; per generar una nova proposta que donés resposta a les necessitats de les consumidores, de les productores i del medi natural.

El Cercle GR va recollir la iniciativa i va acompanyar en la creació d’un grup de persones involucrades a treballar per fer realitat la proposta. L’any 2019, el projecte ja tenia un grup motor actiu i amb l’oportunitat de formar part del programa Singulars, les cooperatives Resilience.Earth, Arran de Terra i Quèviure van acompanyar a la materialització del que ara coneixem com a  Artiga Coop. A més a més, aquest projecte també té el suport de l’Ajuntament d’Olot.

L’Artiga neix d'una demanda popular, en un moment on el model de consum convencional s'ha posat en dubte per una gran diversitat d'externalitats, com la generació de residus, l'acumulació de capital en mans de pocs, la generació de llocs de treball precaris, la destrucció del comerç local o la disminució de la petita empresa agricultora i ramadera.

És en aquest context on l’Artiga Coop defineix el seu propòsit i els seus principis: L’Artiga té el propòsit de ser un espai de trobada cooperatiu per impulsar una transformació social a través de l’alimentació agroecològica a la Garrotxa. Els principis de L’Artiga són: justícia
social, transparència i respecte pel medi ambient i la comunitat.

L'Artiga, doncs, sembla que vol ser molt més que un supermercat cooperatiu; de fet, la botiga en si serà un espai de trobada on tindrà lloc la transformació social i el poder de consum conscient serà una de les eines claus.