El preu dels pisos nous a Girona s'encareix un 32% i un de 88 m2 ja costa 351.000 euros

Els promotors ho atribueixen al fet que hi ha poca oferta i critiquen "la desconnexió" de les administracions amb el sector

Un edifici en obres, al costat d'un altre bloc pràcticament acabat a Girona.
Un edifici en obres, al costat d'un altre bloc pràcticament acabat a Girona. | ACN.
NacióGirona
25 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:26h
El preu dels pisos nous a Girona ciutat s'ha encarit fins a un 32% de mitjana durant el 2020 i un de 88 metres quadrats ja costa gairebé 351.000 euros. Així ho recull l'estudi que periòdicament publica l'Associació de Promotors de Catalunya.

El sector ho atribueix al fet que no hi ha oferta, i que els pocs habitatges que es construeixen es fan a zones 'prime'. En part, perquè els bancs també volen garanties abans de donar finançament.

L'anàlisi també recull que, de fet, la resta de la demarcació tampoc queda al marge d'aquesta tendència. Perquè l'alça de preus –si bé no tant acusada- és generalitzada.

Els promotors també lamenten "la desconnexió" de les administracions amb el sector i critiquen que no se'ls posen les coses fàcils.

L'estudi que fa anualment l'Associació de Promotors de Catalunya se centra en els habitatges de nova construcció. A l'hora de prendre el pols al sector, s'han analitzat un miler de promocions d'obra nova, que sumen 8.376 habitatges, i que es troben repartides en 102 municipis d'arreu de Catalunya.

A les comarques gironines s'han analitzat 170 promocions (aquí, s'hi inclouen tant blocs d'edificis com cases). En total, aquestes noves promocions sumen 2.197 habitatges, dels quals el 65% són pisos (la majoria dels quals entre mitgeres).

D'entrada, l'estudi ja posa de relleu que, de tota aquesta oferta, actualment només el 38,2% es troba en venda. En concret, són 840 habitatges (dels quals 529 ja estan acabats i els 311 restants encara tenen l'obra en marxa).

La resta, és a dir 1.357 habitatges, pràcticament sis de cada deu dels que es construeixen de nou, s'han venut sobre plànol. El president de l'associació, Lluís Marsà, subratlla que això demostra que el sector té "solidesa" i que el mercat "es normalitza", si bé en part també es deu al fet que ara, abans de finançar qualsevol promoció, els bancs demanen com a garantia que "s'hagin fet un 30% de prevendes", concreta Marsà.

L'anàlisi dels promotors també dedica un apartat específic a analitzar preus. I aquí, durant el 2019, a les comarques gironines es va viure una situació de doble velocitat. Mentre que de mitjana les cases es van abaratir un 17% (ara una de 176 metres quadrats costa un 470.000 euros) el preu dels pisos nous va continuar a l'alça.

En concret, arreu de la demarcació es van encarir un 2,8%. I ara, segons recull l'estudi, un pis de 85 metres quadrats surt a la venda per 268.989 euros. Això de mitjana, perquè quan s'analitzen les dades amb detall, apareixen disparitats depenent de les zones. De tots els municipis estudiats, Castelló d'Empúries (Alt Empordà) és el que té el preu més elevat del metre quadrat útil, seguit de Lloret (Selva) i Palamós (Baix Empordà). I a l'altre costat de la balança s'hi troba la Bisbal d'Empordà, amb el preu més baix.