Maria Àngels Olmedo: «Vull recuperar l'escó del PP a Girona»

La candidata repeteix com a cap de llista del Partit Popular a les comarques gironines

Maria Àngels Olmedo.
Maria Àngels Olmedo. | Cristina Botey.
09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:32h
Maria Àngels Olmedo, regidora de l’Ajuntament de Figueres, és la presidenta del Partit Popular a la demarcació de Girona i assumeix el repte de tornar a obtenir representació al Parlament, el proper 14 de febrer.

Ho va intentar el 2017 però no ho va aconseguir.  Hi hem parlat.

- Encapçala la llista del Partit Popular de les comarques gironines. Què implica acceptar una responsabilitat com aquesta en un moment tan complicat del país?

- Implica una responsabilitat com vostè bé diu però l’entomo il·lusionada, amb moltes ganes que el PP recuperi l’escó que vam perdre a la demarcació i tingui visibilitat a una província que ara està orfe. Vull ser l’altaveu de tots els gironins i gironines que estem necessitats i amb moltes mancances de tot tipus. 

- El candidat a president del PP deia en una entrevista amb NacióDigital que hi ha prejudicis contra el PP que són molt difícil treure’ls de sobre. A Girona potser més i tot?

- Girona és el bressol de l’independentisme, alguns en diuen la “zona zero”. Evidentment és una de les zones més difícils en aquest sentit.

​"El vot útil de 2017 a Ciutadans no va ser ni útil ni va servir pràcticament per a res. Només per dir que havien guanyat les eleccions i és veritat. Però no van ni intentar fer Govern."

- L’any 2017 es va produir el fenomen que el vot útil dels contraris a la independència es va concentrar amb Ciutadans i això va perjudicar al PP clarament. Ara hi ha sondejos que indiquen que aquest paper el farà el PSC. Què han de fer vostès per contrarestar-ho?

- Va quedar demostrar al 2017 que semblava que el vot útil era Ciutadans, però al final no va ser ni útil ni va servir pràcticament per a res. Només per dir que havien guanyat les eleccions i és veritat. Però no van ni intentar fer Govern. Si tu legítimament has guanyat les eleccions, doncs intenta formar Govern. No ho van fer i això ja va ser un fracàs.

Estic convençuda que els que els varen votar no era per això. Després la senyora Arrimadas, que volia ser la presidenta de tots els catalans i les catalanes, a la primera de canvi marxa.

Nosaltres som un partit fort a la resta d’Espanya i ara el que volem és molta més representació de la que tenim. Amb aquesta representació volem que els nostres diputats serveixin per alguna cosa. Esperem que la gent a l’hora de anar a votar pensi en un vot útil, que en cap cas és el senyor Illa. Necessitem partits polítics que sàpiguen gestionar i fer avançar Catalunya i Espanya. La gestió d’Illa com a ministre de Sanitat ha estat nefasta, i ara ens ve aquí a vendre què? Què ens ve a explicar? Ja veu en quina situació sanitària i econòmica estem. Han dit sempre mentides, fins i tot amb el tema de les vacunes.

- Veuen com una amenaça la irrupció de l’extrema dreta de Vox? Temen una frontera electoral que els pugui arrabassar vots?

- Evidentment, és ben legítim que es presentin. Nosaltres tenim el nostre propi programa, tenim la nostra experiència, i sabem que quan governa el Partit Socialista enfonsa el país. Llavors com sempre ve el PP a rescatar aquesta Espanya què ells desfan, trituren. Nosaltres tenim propostes. Sabem el que volem, sabem com ho hem de fer.

Ara bé, Vox és un partit populista i amb populisme no es pot governar. Fa uns dies, algú li va preguntar al senyor Garriga si sabia quin era el pressupost de Catalunya. Una persona que es vol presentar i no sap el pressupost… No es pot saber tot però si no saps ni el pressupost de Catalunya… En qualsevol cas nosaltres tenim el millor programa, quan governem tenim l'experiència que ho sabem fer bé i esperem que així sigui. 
 

Maria Àngels Olmedo, en plena entrevista. Foto: Cristina Botey


- Si aritmèticament fos possible una suma entre els partits constitucionalistes que necessités els vots de Vox, el Partit Popular està disposat a acceptar aquesta suma?

- Nosaltres anem a guanyar les eleccions perquè Alejandro Fernández sigui president i en el cas de Girona anem a recuperar aquest escó que hem perdut, i treballem per encara tenir més representació. Després ja vindran els pactes, perquè evidentment els socialistes sempre prometen que no pactaran amb Esquerra i sempre acaben fent-ho, aquí, al Congrés, on sigui. Ja hem tingut tripartit. Esperem que no hi torni haver.

- Parlem de les comarques de Girona que aspira a representar amb aquest escó que tenia el PP en la demarcació. Quines són les prioritats o les mancances que s’han de solucionar prioritàriament?

- Ens marquem tres punts. Les infraestructures a la província de Girona és evident que necessiten una millora. Aquí vivim del turisme i del comerç. A les infraestructures hi ha molta cosa que és prioritària. Pablo Casado ho deia, nosaltres som els que hem portat el tren d’alta velocitat tan a Girona com a Figueres, el hi agradi com si no. A la N-II hi ha trams que també s’han fet quan governava el PP. Sí que falten sis o set quilòmetres que volem que es finalitzin. Després la prolongació de la C-32. Són infraestructures reivindicades des de fa molt temps. La variant d’Olot reivindicada de fa deu anys. Després la “carretera de la vergonya” entre Bescanó i Anglès. També volem el baixador de l’AVE a l’aeroport perquè es converteixi en la quarta pista del Prat.

Jo soc de Figueres, quant portem esperant el soterrament de la via del tren? Això és una cosa que creiem necessari i esperem que en breus amb el tema de la pandèmia l’economia torni a refer-se, després tot això ajudarà. 

​"L’educació per a nosaltres és bàsica. Apostem per la millora de l’escola pública, però també per l’escola concertada, la diferenciada, l'especial. Volem el castellà com a llengua vehicular"

- Parlant de les infraestructures a Catalunya, sempre hi ha la queixa del centralisme de Madrid. A nivell català hi ha centralisme de Barcelona respecte a les comarques de Girona, o de Lleida o de Tarragona?

Possiblement sí. Per això necessitem l’altaveu d’algun representant de Girona que pugui dir aquí estem, aixequem la mà, estem aquí perquè al final el que ha de fer el diputat quan està allà és reivindicar cap a casa teva. Mirar d’aconseguir coses i ser-hi, pressionant. Sabem que molts d’aquests temes depenen de Madrid, però és la Generalitat la que s'ha de coordinar amb el govern de l'Estat i exigir que es finalitzin les eternes promeses a la província de Girona.

- Què proposen més enllà de les infraestructures?

- El tema de l’educació per a nosaltres és bàsic. Apostem per la millora de l’escola pública, però també per l’escola concertada, la diferenciada, l'especial. Volem el castellà com a llengua vehicular. Tenim un programa molt llarg, que l’anirem complint en benefici dels gironins i gironines.

- Un dels fantasmes que volen sobre aquesta elecció és un moviment important de l’abstenció, sobretot de la gent que li farà por anar a una escola on hi haurà molta gent, hi haurà cues… Què li diu a la gent que s’està repensant si anar a votar o no amb aquesta situació?

- És necessari, evidentment, que en aquestes eleccions la gent vagi a votar. Fa molt de temps que parlem d’eleccions. La votació es farà amb totes les garanties possibles. No es farà en espais petits sinó que ja s'han habilitat pavellons. La gent també fa una vida normal, però també se surt i es va a comprar. Jo animo a la gent que hi vagi perquè no guanyi l’abstenció. 
 

Maria Àngels Olmedo. Foto: Cristina Botey