Una jornada virtual abordarà la revitalització de l'economia als pobles rurals

L'organitzen el Cercle Garrotxa Ripollès i la cooperativa Resilience Earth, dos projectes que es dediquen al foment i l'impuls de l'economia social i solidària

Imatge gràfica de la jornada del 29 de gener.
Imatge gràfica de la jornada del 29 de gener. | @CercleGR.
NacióGirona
20 de gener del 2021
Actualitzat a les 15:24h
El divendres 29 de gener tindrà lloc la Jornada per la revitalització de l'economia als pobles rurals, un esdeveniment cent per cent virtual i participatiu que organitzen el Cercle Garrotxa Ripollès (de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines) i la cooperativa Resilience Earth, dos projectes que es dediquen al foment i a l'impuls de l'economia social i solidària (ESS) a les zones rurals.

Els valors de l'ESS són molt oportuns per a generar noves oportunitats i iniciatives per a la revitalització de l'economia dels municipis rurals. Les imposicions governatives arran de la Covid19 han accentuat i fet evident, segons els organitzadors, que vivim en un context volàtil, de molta incertesa, complexitat i ambigüitat, i aquests moments són clau per als territoris rurals i alhora, també, són una oportunitat per a la revitalització de les seves economies.

La jornada del 29 de gener es planteja partint d'aquesta anàlisi i s'adreça especialment a electes, regidors i personal tècnic dels municipis i comarques de zones rurals de Catalunya. La trobada virtual té la voluntat d'obrir un espai informatiu i de diàleg sobre la revitalització de l'economia als pobles, així com la identificació de les necessitats emergents dels municipis, per a emmarcar-les i donar-hi resposta.

Iniciarà la jornada Josep Vidal, de la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, qui farà un repàs als recursos públics i programes per a implementar iniciatives vinculades a polítiques públiques en clau d’ESS.
 

El cartell de la jornada del 29 de gener. Foto: @CercleGR.


El programa seguirà amb les veus de diverses personalitats de renom i expertesa en l'àmbit com la cap de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local de la Diputació de Girona Helga Nüell; la sociòloga i activista pel pacte d’Economia per la Vida, Iolanda Fresnillo; Xevi Camps, vicepresident de l'Associació de Micropobles de Catalunya –qui explicarà com des dels municipis amb menys habitants poden fer apostes innovadores de creació d'ocupació, d'arrelament i millora de serveis des de l'acció social i amb implicació directa municipal–, i Ferran Martinez, del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

En una segona part de la jornada es tractarà d'esbrinar com la promoció del cooperativisme i l'emprenedoria col·lectiva es poden fer en el dia a dia dels ajuntaments. De fet, ja hi ha uns quants municipis que ho practiquen i formen part de la XMESS (Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària), i es comptarà amb el president, Àlvaro Porro, que alhora és comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona.

També, es podrà sentir a parlar de les bones pràctiques del cas de Mieres, amb el batlle, Enric Domènech, sobre els processos participatius i la recuperació de l’habitatge, la creació d'una cooperativa de Servei d’Atenció Domiciliària de l'Ajuntament d'Arbúcies –amb el tinent de batlle Jaume Salmeron–, i l’experiència d’ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya), en el projecte Espais Test per a la reactivació agrícola, amb Laura Megías.

Les inscripcions a la jornada