Josefa Pérez, una àvia de l'Hospitalet de Llobregat, la primera catalana vacunada

Conxita Barbeta, la directora de la mateixa residència Feixa Llarga, la persona que rep la segona dosi

La Josefa, la primera persona vacunada a Catalunya
La Josefa, la primera persona vacunada a Catalunya | ACN
Redacció
28 de desembre del 2021
Josefa Pérez, una dona de 89 anys, ha estat la primera persona a vacunar-se contra la Covid-19 a Catalunya. Poc després de les dotze del migdia aquesta dona originària d'Ourense, resident al centre Feixa Llarga de l'Hospitalet des de setembre del 2009, ha rebut la dosi del vaccí. Alhora també ha estat vacunada Conxita Barbeta, de 52 anys, directora de la residència. La infermera encarregada d'aplicar-los la vacuna ha estat Idioa Crespo.

La residència Feixa Llarga ha estat el primer lloc de Catalunya on s'ha administrat la vacuna. A partir d'aquesta tarda les vacunes s'aniran aplicant a altres residències de tot el país.

En concret, hi haurà també vacunació a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur; a la Balàfia I de Lleida; a la Mercè de Tarragona; a la Natzaret de Móra d'Ebre; a la residència assistida Font de Capellans de Manresa; a la residència Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona; a la residència Sabadell Gent Gran, i a la Creu de Palau de Girona.

Catalunya ha rebut aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis. Serà a partir d'aquest dilluns quan Salut rebrà 60.000 dosis més de la vacuna contra la Covid-19, que es començaran a administrar dimarts. 

La primera etapa de vacunació es desenvoluparà entre gener i març i es preveuen posar més de 700.000 dosis, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris. Segons les previsions, a partir del març s'entrarà en la segona etapa del pla de vacunació, que començarà per protegir les persones més grans de 80 anys.
 

La infermera que ha posat la primera vacuna, Idioia Crespo, mostra una dosi. Foto: ACN


El Ministeri de Salut ha explicat que a l'Estat es prioritzarà la vacunació a quatre grups de població: els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de persones grans i amb discapacitat, a personal sanitari de primera línia, a altres membres del personal sanitari i sociosanitari i als grans dependents no institucionalitzats.

A partir de dilluns està previst enviar una mitjana de 350.000 dosis de la vacuna cada setmana a les comunitats. Així, en les properes dotze setmanes, Espanya rebrà 4,6 milions de dosis de la vacuna de Pfizer amb les quals es preveu immunitzar 2,3 milions de persones. La Unió Europea ha començat la vacunació en una estratègia coordinada a tots els països. 

Un "punt d'inflexió"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s’han desplaçat fins a la residència on s’ha administrat la primera vacuna.

Pere Aragonès ha agraït la tasca de la ciència que ha permès accelerar la trobada d’una vacuna i ha dit que “comencem el principi del final del túnel que ens ha de servir per reconstruir aquest país”.

En la mateixa línia, Vergés ha indicat que avui és un “punt d’inflexió” després d’un any “molt dur”. Tot i això, ha advertit que les properes setmanes seran clau, on s’haurà de vigilar “més que mai” i que les vacunes no començaran a ser actives fins la segona dosi, d’aquí dues setmanes. També ha insistit que no es podia “abaixar la guàrdia”.