S'aprova el Pla de serveis d’assistència en participació ciutadana, bon govern i transparència de la Diputació de Girona

S'oferirà una plataforma digital de participació ciutadana, Decidim, que fins ara estava en fase pilot, entre d'altres ajuntaments, a Mieres

El president i alguns diputats han seguit el ple telemàtics des de la Diputació.
El president i alguns diputats han seguit el ple telemàtics des de la Diputació. | @diputaciogirona.
Redacció
23 de desembre del 2020
Aquest dimarts, per via telemàtica, ha tingut lloc el ple ordinari de la Diputació de Girona corresponent al mes de desembre. En aquesta darrera sessió plenària de l’any 2020 l’ens supramunicipal ha aprovat, per unanimitat, el Pla de serveis d’assistència en participació ciutadana, bon govern i transparència, que crea i regula el servei d’assistència als municipis gironins en aquest àmbit.
 
El pla de serveis engloba tots els recursos que des de l’ens supramunicipal s’ofereixen als ens locals de la demarcació de Girona en matèria de participació ciutadana, bon govern i transparència. Aquests recursos es divideixen en quatre tipus diferents: tècnics i materials, formatius, informatius i econòmics.
 
Els recursos tècnics i materials tenen per objecte oferir assessorament i proveir de recursos els ens locals per tal de donar-los suport en les seves consultes, així com acompanyar-los en el disseny de processos, òrgans i activitats relacionats amb aquest àmbit. A partir d’ara, a més, se’ls oferirà una plataforma digital de participació ciutadana, Decidim, que fins ara estava en fase pilot amb els ajuntaments de Mieres, Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí. Es tracta d’una plataforma digital impulsada per la Diputació de Girona amb l’objectiu de promoure els processos de participació ciutadana.
 
Per altra banda, també s’ofereixen recursos formatius a través del disseny d’un pla de formació anual que té en compte les necessitats dels ens locals i les novetats legislatives, organitzatives i tècniques, així com recursos informatius que permetran l’accés i la descàrrega de documents, el modelatge, l’accés a bases de dades i normativa, i la subscripció a butlletins sobre aquests àmbits temàtics.
 
Finalment, s’hi recullen els recursos que tenen com a finalitat proporcionar suport econòmic per mitjà de subvencions en l’àmbit de la participació ciutadana. De fet, en la sessió plenària d’aquest matí, s’ha aprovat per unanimitat aquesta línia de subvencions per impulsar el disseny, l’execució i l’avaluació de projectes municipals de participació ciutadana.
 
Aquestes ajudes, de concurrència i convocatòria anual, estan dotades amb 150.000 euros per a aquest proper any 2021. La convocatòria s’obrirà a principis d’any i seran subvencionables aquelles despeses derivades de la creació o redefinició d’espais i òrgans de participació, el disseny i la implementació de polítiques públiques que comptin amb la participació ciutadana i les despeses en processos participatius destinats a involucrar la ciutadania en la presa de decisions. L’import de les ajudes serà d’un màxim de 5.000 euros i no podrà excedir el 90 % del pressupost.
 
Entre els criteris de valoració per primer cop es tindrà en compte l’alineament de les entitats locals amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Concretament, es valoraran les accions que impactin amb l’ODS 5, d’igualtat de gènere; l’ODS 10, de reducció de les desigualtats; l’ODS 16, de pau, justícia i institucions sòlides, i l’ODS 17, d’aliances per assolir els objectius.
 
Modificació de les bases del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural

Aquest matí s’ha aprovat, amb l’abstenció de la CUP, la modificació de les bases reguladores de subvencions del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural. Es tracta de la línia de subvencions als ajuntaments gironins amb l’import més elevat entre les que atorga la Diputació i pretén incentivar les inversions municipals, contribuir al finançament dels serveis municipals obligatoris i promoure les activitats de caràcter cultural.
 
Els canvis principals introduïts en les bases del fons de subvencions afecten el període d’execució, el termini de justificació i la possibilitat d’efectuar pagaments en concepte de bestreta en alguns casos.
 
En l’àmbit de les subvencions per a despeses culturals, els canvis que s’introdueixen tenen per finalitat ampliar les despeses subvencionables per atendre les circumstàncies i necessitats derivades de la situació de pandèmia de la Covid-19: es recullen les despeses a l’entorn de les activitats culturals virtuals, les relacionades amb la seguretat sanitària (compra de mascaretes, gel hidroalcohòlic...) i les de personal i manteniment d’equipaments.
 
A més, en el cas d’activitats que s’hagin hagut de cancel·lar amb motiu de la pandèmia, es consideraran com a subvencionables aspectes com el percentatge de taquilla,  els honoraris acceptats per les entitats organitzadores o la facturació d’activitats programades que s’hagin suspès (monitoratge, despeses tècniques d’il·luminació i so, etcètera).
 
Aprovades tretze línies d’àmbit educatiu cultural per al 2021

En aquesta sessió ordinària de desembre de l’òrgan col·legiat de la Diputació de Girona també s’han aprovat les línies de subvencions de concurrència competitiva en l’àmbit cultural, educatiu i editorial per a l’any 2021. L’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona ha presentat tretze línies d’ajudes:
 
Dotze de les línies formen part del Pla Estratègic de Subvencions 2020-2023. A aquestes ajudes, tot i mantenir una línia de continuïtat amb les atorgades aquest 2020, s’hi han afegit dues novetats principals: per un costat, s’ha inclòs l’alineament amb els ODS entre els criteris de valoració i, per l’altre, s’han tingut en compte la situació ocasionada per la pandèmia de la Covid-19 i les circumstàncies que se’n puguin derivar.
 
En la majoria de línies d’àmbit cultural s’hi recullen la possibilitat que la programació pugui ser virtual, les despeses de suport a les plataformes de venda d’entrades o del personal de suport, i les despeses per a adaptacions a les activitats culturals virtuals. A més, en el cas de les activitats presencials, també seran subvencionables les despeses relacionades amb la seva seguretat sanitària (compra de mascaretes, gel hidroalcohòlic, termòmetres, etc.), entre d’altres.
 
Dins de les bases per a la concessió de subvencions per al foment de programes i projectes educatius s’hi afegeix una nova línia d’ajudes destinada al finançament de la redacció o revisió de projectes d’Educació 360 o educació a temps complet. Aquestes ajudes estaran destinades als ajuntaments de les comarques gironines que s’hagin adherit a l’Aliança Educació 360.
 
Així mateix, s’ha creat  la línia de subvencions per al finançament de les ZER, les escoles i les llars d’infants municipals en poblacions gironines de fins a 500 habitants dotada amb 70.000 euros per al proper 2021.Covid