Unió de Pagesos convoca tractorades en defensa de l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura professionals

Seran el 21 de desembre vinent per a reclamar mesures urgents a l'Estat i, també, al conjunt de forces polítiques que concorren a les eleccions del 14-F

Jaume Pedrós, Josep Sellart i Raquel Serrat durant la presentació de les tractorades.
Jaume Pedrós, Josep Sellart i Raquel Serrat durant la presentació de les tractorades. | @uniopagesos.
NacióGirona
15 de desembre del 2020
Unió de Pagesos convoca el 21 de desembre mobilitzacions arreu del territori per a reclamar mesures urgents per a l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura, amb el lema Ara, més necessaris. Ara, més pagesia. Joan Caball des de Vilamalla (Alt Empordà), iJaume Pedrós, Josep Sellart i Raquel Serrat, des de la seu de Lleida d'Unió de Pagesos van presentar ahir els eixos d'aquestes accions.

El sindicat reclama fer un bon ús dels nous ajuts de la política agrària comuna (PAC) i, també, dels fons de recuperació econòmica per als sectors més afectats per les dificultats de distribució i per la caiguda de preus en origen, així com per les diversitats climàtiques. Al mateix temps, la ramaderia reclama actuacions pendents que la ordenin a Catalunya. En la defensa de l'espai agrari, el sindicat denuncia que el Govern tolera la depredació de les zones agrícoles amb el model d'implantació de les energies renovables. Unió de Pagesos també lluita per la supervivència del Delta de l'Ebre davant l'estratègia del Ministeri de Transició Ecològica que implica deixar-lo retrocedir.
 
La tractorada a la Garrotxa

Una dotzena de marxes lentes de tractors i vehicles, com a mínim, comarcals i intercomarcals, recorreran el matí del 21 de desembre el territori català en itineraris que acabaran tornant al punt de partida, tal com es pot veure en aquest document.

A la Garrotxa, l'inici de la tractorada serà al polígon La Serra, a l’alçada del giravolt de la C-152. A les 11:30 h se sortirà en direcció a Olot, es farà la volta a la plaça Clarà i, tot seguit, es tornarà al punt d’origen.

Davant les dificultats de distribució i la caiguda de preus aquest 2020, el sindicat reclama, entre altres mesures urgents, tant al Ministeri com al Departament d'Agricultura, que utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia causada per la covid-19, i els que s’han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l’evolució del mercat. Si això no és suficient, proposa que aprovin ajuts extraordinaris de minimis per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.
 
Unió de Pagesos també reclama actuar urgentment a favor de la supervivència del Delta de l'Ebre i demana que ambdues administracions descartin l’estratègia del Ministeri de Transició Ecològica que implica un retrocés de 500 metres en la línia maritimoterrestre del Delta, a l’hemidelta esquerre.
 
El sindicat reclama la correcció de l'aplicació injusta de la PAC a l'Estat espanyol i exigeix al Govern estatal, entre altres mesures, la modificació urgent de les normes i la legislació per establir la figura de l'agricultor actiu i pràctiques equivalents considerades com a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva. A més, demana la regulació de la venda a pèrdues i la posició de domini a la cadena alimentària i l’equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquesta contracta treballadors per compte aliè.
 
Per una altra banda, Unió de Pagesos exigeix al Govern de la Generalitat un decret llei que deixi sense efecte les obligacions addicionals del Decret de fertilització i dejeccions ramaderes per ajustar-lo a les mesures europees. El sindicat també demana la modificació del decret d'ordenació de les explotacions ramaderes per limitar-ne la dimensió i eliminar-ne l’obligació de la tanca perimetral, així com l’actualització del concepte d’Unitat de Bestiar, la modificació de la distància entre granges d’aviram i porcí, i blindar i protegir les granges de verres. També cal estendre a tots els sectors els preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus.
 
Unió de Pagesos també reclama al Govern, entre altres, el desplegament de la Llei d’espais agraris, i planteja quatre propostes per protegir el sòl agrari davant del model depredador d'implantació de les energies renovables, com ara la modificació de la llei d'urbanisme perquè es puguin implantar en polígons industrials no desenvolupats.

El sindicat ha explicat avui en roda de premsa, a Lleida i per videoconferència, aquestes qüestions. Hi han participat Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos; Jaume Pedrós, responsable de Finances i Energies Alternatives d'Unió de Pagesos; Raquel Serrat, responsable de Boví de Carn, d'Equí i de Medi Rural d'Unió de Pagesos, i Josep Sellart, coordinador territorial de la Plana de Lleida d'Unió de Pagesos.