Ecologistes «històrics» es reuneixen al Parlament amb el diputat olotí Santi Vilanova

Es va acordar que la representació política de l'ecologisme català ha de contribuir a ajudar les plataformes sorgides en defensa del territori, reclamar la desnuclearització i les energies 100% renovables

NacióGirona
11 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:16h
Un moment de la trobada entre Santi Vilanova i alguns dels ecologistes històrics.
Un moment de la trobada entre Santi Vilanova i alguns dels ecologistes històrics. | ED.
Aquest dimecres, 9 de desembre, ecologistes "històrics" dels Països Catalans es van reunir amb el diputat ecologista Santi Vilanova, independent de Junts per Catalunya (JxCat), i portaveu d'Els Verds-Alternativa Verda, per a donar suport a la seva acció política fins al final d'aquesta legislatura i analitzar les condicions de la continuïtat d'una presència ecologista en la propera legislatura.

Les mesures de protecció per la Covid-19 únicament van permetre la reunió de sis d'aquests històrics de l'ecologisme polític català. La representació estava integrada per Xavier Garcia, Jordi Bigues, Josep Lluís Freijo, Francesc Alfambra i Josep Eduard Barceló.

Durant la reunió es va acordar que tota representació política de l'ecologisme català en una llista sobiranista hauria de contribuir a ajudar a les plataformes sorgides en diferents comarques en defensa del territori, reclamar la desnuclearització de Catalunya i la desfossilització progressiva de l'economia mitjançant un model elèctric 100% renovables.

En aquest sentit el diputat Vilanova es va comprometre a donar suport a la moratòria de noves incineradores aprovada pel Parlament i a fer un acte reivindicatiu contra el projecte d'una planta incineradora a Cercs, municipi on Alternativa Verda fa trenta anys va guanyar la querella per delicte ecològic contra Fecsa per la contaminació àcida provocada per la tèrmica.

També, es va parlar de demanar que el nou govern de la Generalitat reclami la reversió de les deu centrals hidroelèctriques al Pirineu lleidatà (producció equivalent a la potència d'un reactor nuclear), propietat d'Endesa, i que tenen la concessió caducada.

El acords polítics per a negociar una presència ecologista després del 14-F passarien  per un compromís de crear una vicepresidència de Transició Ecològica i Energètica i la constitució de Convencions de Ciutadans pel Clima a nivell comarcal, entre altres propostes com fer una gestió democràtica i eficient dels Fons de Recuperació, Transformació i Resiliència de la UE.