Variant d'Olot

VÍDEO L'Ajuntament de la Vall d'en Bas no accepta que es culpi el municipi dels problemes de la variant d'Olot

En una contundent declaració institucional, el batlle, Lluís Amat, afirma que s'ha trencat el pacte signat el 2016 i que el tram d'Olot no es pot construir sense una nova declaració d’impacte ambiental

per Xavier Borràs , Vall d'en Bas, 1 de desembre de 2020 a les 12:38 |

Contundent declaració institucional de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas "en defensa de la veritat, dels interessos dels nostres veïns i veïnes i del respecte a l’autonomia del nostre municipi" en relació amb les declaracions publicades als mitjans sobre l’estudi informatiu (EI) i l’estudi d’impacte ambiental (EIA) de la variant d’Olot.


El batlle, Lluís Amat, ha llegit la declaració insitucional consensuada per l'equip de govern i l'oposició en què afirma comprendre la necessitat que té Olot de poder disposar de la variant pels problemes que genera als veïns haver de suportar el pas diari de vehicles, sobretot de camions. Però, aquesta comprensió "no significa que acceptem de cap manera que no s’assumeixin responsabilitats i que es busquin culpables en els pobles del costat".


També, es vol deixar ben clar que l’alentiment del procés de la variant d’Olot no és responsabilitat de la Vall d’en Bas i del seu Ajuntament "que ha fet la feina que li corresponia en el procés de la variant de les Preses-la Vall d’en Bas" tot i que que, com han dit sempre, "aquesta obra ni li agrada, ni la reclama", tal com sempre s'ha dit i han manifestat la majoria de veïns i entitats de la Vall. Tot i això, "per responsabilitat institucional", han treballat per a influir tant com els ha estat possible perquè el pas per la Vall d'en Bas provoqui el menor impacte ambiental i les mínimes molèsties possibles als veïns. "Vetllarem perquè el projecte constructiu respecti els acords presos" en el si de la Comissió municipal de seguiment de la variant, que vam crear amb el suport unànime de les forces polítiques representades en el ple.
 

El batlle ha estat acompanyat pels regidors Pep Calm i Lluís Pujiula. Foto: Xavier Borràs.


La variant d'Olot necessita una nova avaluació ambiental

Igualment, ha fet explícit el que es diu a la mateixa memòria de l’estudi informatiu de la variant d’Olot, recentment sotmesa a exposició pública, en el sentit que la declaració d’impacte ambiental (DIA) del projecte ja ha caducat i, per tant, caldrà iniciar de bell nou el corresponent procediment per a tot el traçat de la variant, que pot durar encara uns quants mesos.

Això desmenteix, segons Amat, l’afirmació "que s’ha dit i repetit que una part de la variant d’Olot ja es podria construir, concretament el tram dels túnels de la Serra de la Pinya i el pas pel Pla de Sant Andreu perquè ja es té redactat el projecte constructiu".

"Governar implica assumir responsabilitats, parlar i escoltar perquè la resolució dels problemes sigui real s'afegeix a la declaració que ha llegit el batlle– Per això ens sorprèn que els responsables polítics de l’Ajuntament d’Olot demanin construir la seva variant independentment de la resta del traçat pendent. Això faria que tots els cotxes que utilitzarien la variant d’Olot passarien tant sí com no per la travessera de les Preses agreujant encara més la problemàtica actual dels seus veïns i veïnes."


Incompliment d'acords per part de l'Ajuntament d'Olot

Però encara hi ha un altre fet que consideren més greu i que "representaria l’incompliment dels acords i pactes als quals s’havia arribat". En el seu moment, el maig de 2016, els batlles d’Olot, les Preses i la Vall d’en Bas, amb l’aleshores secretari d’Infraestructures i Mobilitat, van acordar, en relació amb les dues variants, que es construirien simultàniament, un acord que, de manera unànime, va subscriure el Consell d'Alcaldes aquell mateix any.

Amat ha manifestat que també cal lamentar que des de l’Ajuntament d’Olot s'hagi presentat una al·legació a l’estudi Informatiu de la variant de les Preses-la Vall d’en Bas mitjançant la qual es planteja a la Direcció General, on havia d’anar situat l’enllaç nord d’aquesta variant (l’enllaç de Codella, tal com se’l coneix). "Tot i haver repetit que no incidiria en obres que es fessin a termes municipals que no fossin el seu, l'Ajuntament d'Olot proposa traslladar aquest enllaç en una zona ja de la Vall d’en Bas", ha condemnat el batlle.

Des de l'Ajuntament consideren "absolutament inadmissible" que ara es torni a fer el mateix amb l’al·legació que s’ha presentat recentment en el procés de la variant d’Olot, on es demana que es modifiqui el punt d’inici del projecte i que aquest es traslladi a la connexió amb la C-152. "De nou doncs, una intromissió sobre allò  què correspon als municipis veïns,  sense diàleg previ i oblidant compromisos i consensos adquirits", ha dit Amat, que ha avançat que presentaran al·legacions a aquesta "intromissió".

El batlle lamenta, des de la decepció més profunda, que aquest consens –difícil, perquè és un tema complex–, "que és el que hauria de fer possible l’execució d’una carretera respectuosa amb tots els valors esmentats, es pugui trencar per accions com les que volem denunciar públicament". 

 

Participació