La Marató 2020

La UdG rep 194.850 € de La Marató per a investigar una alteració genètica que causa infertilitat

El grup de recerca TechnoSperm explorarà unes regions desconegudes del codi genètic de l’espermatozoide que permetrà saber per què alguns embrions moren en una etapa molt inicial

per NacióGirona, Girona | 26 de novembre de 2020 a les 10:53 |
Investigadors del grup de la UdG que participen en el projecte. | @univgirona.
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ja ha donat a conèixer els projectes de recerca biomèdica que investigaran com millorar la qualitat de vida o l’esperança de vida de les persones que conviuen amb malalties minoritàries, objectiu de l’edició de 2019. Ho resumien en un vídeo Quim Masferrer i Bilal Sousan:
 

Un any més, una proposta presentada per la Universitat de Girona (UdG) ha estat seleccionada d’entre els 41 projectes finançats aquest any, entre el total de 226 que s’han avaluat.
 

El grup de recerca en Biotecnologia de la Reproducció Animal i Humana (TechnoSperm) rebrà 194.850 euros per trobar una solució a una alteració que produeix infertilitat genètica per causa masculina. El projecte porta per títol “Relació de la infertilitat genètica masculina amb les regions d’unió entre toroides de l’espermatozoide”.
 

La recerca

L'espermatozoide és la cèl·lula més petita del cos humà i és l'encarregada de transportar el material genètic fins a l'òvul per donar lloc a un embrió. El material genètic, que està a cada una de les cèl·lules del cos, és com una biblioteca on es defineix el funcionament de totes les cèl·lules. Si a aquesta biblioteca li falten llibres o té la informació malmesa, es produiran errors en el funcionament d'un o diversos tipus de cèl·lules.
 
A dia d’avui, es desconeix el significat de totes les regions del codi genètic –de totes les frases de cada llibre de la biblioteca–, per la qual cosa, existeixen malalties o afectacions genètiques que no poden ser explicades biològicament.

Diferents estudis científics han assenyalat que una d'aquestes regions desconegudes del codi genètic a l'espermatozoide podria ser la causa d'algunes fallades en el creixement de l'embrió resultant en una etapa molt primerenca, donant lloc a una infertilitat genètica per causa masculina ara per ara desconeguda.
 
El projecte de recerca de TechnoSperm té l’objectiu d’explorar aquestes regions desconegudes del codi genètic de l'espermatozoide. L’estudi permetrà desxifrar el seu significat, és a dir, quina funció té dins l’embrió quan s’acaba de formar. Saber-ho és molt important ja que permetrà conèixer perquè alguns embrions moren en una etapa molt inicial.

Aquests estudis es realitzaran en models animals, en els quals s’induiran alteracions en l’estructura de l’ADN dels espermatozoides que s'utilitzaran per fecundar òvuls sans. Els embrions generats s'estudiaran en una etapa molt inicial per descobrir quin ha estat l'efecte de l'alteració de l'espermatozoide.
 
La descripció científica dels diferents efectes observats permetrà explicar la causa de diferents casos d'infertilitat genètica rara d'origen masculí en humans, obrint la porta a tractaments futurs que milloraran la medicina reproductiva.
 

 

Participació